Webecoist.com siūlo susipažinti su 12 unikalių idėjų gyvenimui danguje – nuo žmonėms pritaikytos erdvės, primenančios didžiulį kosminį laivą, iki vietą galinčių keisti skraidančių sodų.

1. T. Gungoro sklandantis miestas

Trijų dimensijų dizainerio Tolgahano Gungoro sukurtas skaitmeninis miestas, įkurdintas ūkanoto dangaus fone, atrodo taip tarsi atsispindėtų vandens telkinyje. Tačiau, pasižiūrėjus iš arčiau, ši iliuzija subliūkšta. Tai debesyje virš kalnų paskendusi struktūra, kurios fone – paprasčiausias ant žemės įsikūręs miestas. T. Gungoro futuristinis projektas siūlo pasivaikščiojimus ore ir kvapą gniaužiančius vaizdus.

2. B. Fullerio Devintasis dangus

Amerikiečių išradėjo, dizainerio architekto ir tikro novatoriaus Buckminsterio Fullerio galvoje nuolat sukosi pačios netikėčiausios idėjos, tačiau turbūt pati įdomiausia jo pasiūlyta koncepcija buvo didžiulis virš žemės plevenantis miestas prie Tokijo pakrantės, kuriame galėtų gyventi per 6 tūkst. žmonių.

Geodezinio kupolo išradėjas svajojo sferines konstrukcijas perkelti į dangų. Tai turėjo padaryti ore pakibusi gyvenamojo erdvė, sudaryta iš laisvai plevenančių ar viena su kita surištų sferų, kurių kiekvienos skersmuo – 1,6 kilometro. Kiekvienoje iš jų gali gyventi apie tūkstantį žmonių. Ši gyvenamoji erdvė jos autoriaus buvo pavadinta Devintuoju dangumi. Gyvenamosios sferos funkcionuotų kaip karšto oro balionai, o jų gyventojai nuo vienos prie kitos galėtų keliauti saulės energija varomais skraidančiais aparatais.

3. H.Miyazaki pilis danguje

Hayao Miyazaki animaciniame filme „Pilis danguje“ vaizduojama Laputa – skraidanti sala iš legendinės Jules Verne‘o knygos „Guliverio kelionės“. Laputa – irstantys griuvėsiai, apsupti gamtos žalumos, tačiau vis tiek nepraradę futuristinio žavesio.

4. Skraidantis miestas iš kompiuterinio žaidimo „Ar tonelico: Melody of Elemia“

„Playstation 2“ kompiuterinis žaidimas „Ar tonelico: Melody of Elemia“ vyksta ore sklandančiame sausumos masyve, vadinamame „Sol Ciel“. Ši sala danguje pakibusi greta sklandančio Platinos miesto ir garsiojo jo „Ar tonelico“ bokšto. Šiame piešinyje miestas pavaizduotas labai detaliai. Fone galima įžiūrėti žemės masyvą bei geležinkelio bėgius, primenančius karuselę – būtent šie bėgiai padeda pasiekti miestą.

5. A.Popescu Debesų miestas

Primenantis savo paties veidrodinį atspindį, menininko Alexo Popescu Debesų miestas iš dalies siejasi su „Žvaigždžių karų“ estetika. Pats A.Popescu teigia, jog Debesų miestą sukūrė vienam muzikiniam vaizdo klipui.

6. R. McQuarrie‘io Alderano skraidantis miestas

Dizaineris ir dailininkas Ralphas McQuarrie‘s sukūrė didžiąją dalį „Žvaigždžių karų“ pasaulio, todėl jį dievina visi šių fantastinių filmų gerbėjai. Vienas iš pačių įspūdingiausių jo kūrinių – Alderano miestas.

7. Žuvies įkvėptas J. Berkley‘o skraidantis miestas

Kaip ir R. McQuarrie, Johnas Berkley‘is geriausiai žinomas iš savo darbų kuriant „Žvaigždžių karų“ pasaulį, tačiau iš tikrųjų kai kuriuose jo kūriniuose žymiai daugiau fantastikos ir futuristinių elementų nei filmų plakatuose.

8. JF Liesenborghso skraidantis miestas

Menininko JF Liesenborghso sukurtas skraidantis miestas atrodo taip įspūdingai, jog kažką panašaus sukūrusiems menininkams ir novatoriams telieka iš apmaudo nusigraužti nagus. Šis skraidantis miestas įkurdintas po kosminį laivą primenančiu kupolu ir sklendžia kelių kilometrų aukštyje.

9. Skraidantys sodai

Žalioji zona miestuose vis dažniau nuo žemės perkeliama ant namų stogų. Yra ir architektų manančių, jog žaluma iš tiesų gali kilti ir dar aukščiau. Raelis San Fratello regi skraidančių sodų viziją. Sodai užsodinti dideliuose nuotoliniu būdu valdomose skraidančiose platformose, kurios ne tik laisvai gali keliauti iš vietos miesto dalies į kitą, bet ir, esant reikalui, ieškoti palankesnių klimato sąlygų.

10. Filme „Įsikūnijimas“ vaizduoti skraidantys kalnai

Įkvėpti Kinijos Hunano provincijos Džangdziadzės apygardoje esančio Pietų dangaus kolonos kalnagūbrio, filme „Įsikūnijimas“ vaizduojami Pandoros planetos kalnai realybėje egzistuoti negali, tačiau niekas negali paneigti – jų grožis tiesiog atima žadą. Tiesą sakant, Kinijai tie virš žemės pakibę kalnai taip patiko, jog realus kalnas gavo naują pavadinimą - „Įsikūnijimo“ Aleliuja kalnas.

11. Skraidantys namas iš „Pixar“ animacijos „Aukštyn“

Kiek reikėtų balionų, norint nuo žemės paviršiaus pakelti namą? „Pixar“ kompanijos animaciniame filme „Aukštyn“ prie name esančio židinio atbrailos, per kaminą, buvo pririšta daugybė balionų. Nors buvo kuriamas animacinis filmas, ekspertai vis dėl to bandė tiksliai suskaičiuoti, kiek balionų reiktų norint nuo žemės pakelti namą. Gautos išvados tokios: reikia viso labo 150 tūkst. 854 balionų, kiekvieno jų skersmuo turėtų būti 0,91 metro. Tiek balionų tikrai pakeltų į orą 45 tūkst. kilogramų sveriantį namą.

12. Miestai tarp dangaus ir žemės

Tokie miestai sujungti su žeme, tačiau neabejotinai tokios gyvenamosios teritorijos bokštuose puikiai iliustruoja pasakymą – tarp dangaus ir žemės. Tokių miesto gyventojai sėkmingai pabėgtų nuo smogo ir oro užterštumo, bet tuo pačiu galėtų mėgautis visais įprasto gyvenimo malonumais, tik truputį aukščiau nuo žemės. Atmenus tokius nemalonius aspektus kaip degalų sąnaudos ir žemės trauka, tokie tarp žemės ir dangaus esantys miestai ateityje gali virsti realybe.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją