Štai kaip diegliukų kamuojamą mažylį apibūdina gydytojai: “Tai sveikas, gerai valgantis kūdikis, kuris verkia ilgiau nei tris valandas per dieną, bent tris dienas per savaitę, ilgiau nei tris savaites.”

Deja, diegliukai nėra gerai ištirta būklė; štai kas apie juos žinoma.

* Diegliai dažniausiai prasideda tada, kai kūdikiui sueina 2 savaitės (jei jis gimė neišnešiotas - vėliau).
* Diegliai beveik visuomet pranyksta, kai kūdikiui sueina 3-4 mėnesiai.
* Diegliukai lygiai taip pat dažnai kamuoja berniukus ir mergaites, krūtimi ir iš buteliuko maitinamus kūdikius, pirmagimius ir kitus.
* Moksliniai tyrimai rodo, kad vaikai, kuriuos kankino diegliukai, paaugę savo charakteriu, psichine sveikata ir gebėjimais niekuo nesiskiria nuo vaikų, kurie jų nepatyrė.

Kas sukelia dieglius?

Mokslininkai atliko daugybę tyrimų, tačiau nerado vienos dieglius sukeliančios priežasties. Gali būti, kad dėl to kaltos skirtingos priežastys. Štai kelios teorijos, kas gali sukelti pilvo spazmus.

* Virškinimo sutrikimai, dėl kurių galbūt kaltas karvės pieno ar laktozės netoleravimas.
* Refliuksas (rėmuo, kuris atsiranda, kai rūgštus skrandžio turinys ir pienas nuteka į stemplę).
* Nesubrendusi virškinimo sistema, dėl ko kyla žarnų raumenų spazmai.
* Į virškinamąjį traktą patekęs oras.
* Padidėję hormonų, kurie sukelia pilvo skausmus ir neramumą, lygiai.
* Padidėjęs jautrumas aplinkai (garsams, šviesai).
* Nesubrendusi nervų sistema.

Atkreipkite dėmesį, kad diegliukų priežastys neturi nieko bendra su kūdikio priežiūra. Prisiminkite tai, jei dėl vaiko savijautos imsite kaltinti save.

Prieš pradėdami gydyti “diegliukus“, pirmiausiai paprašykite pediatro atlikti tyrimus ir išsiaiškinti, ar dėl vaiko verksmo ir neramumo nėra kalta kokia nors liga.

Štai kelios priežastys, dėl ko kūdikis gali būti suirzęs ir neramus.

* Infekcija (pavyzdžiui, ausies ar šlapimo takų).
* Refliuksas ar virškinamojo trakto sutrikimai.
* Smegenų ir nervų sistemos spaudimas ar uždegimas.
* Akių problemos (pavyzdžiui, įbrėžimas ar padidėjęs spaudimas).
* Širdies ritmo sutrikimai.
* Kaulų lūžiai.
* Išvarža.
* Aplink rankos ar kojos pirštą apsivyniojęs plaukas.

Dieglių gydymas

Pasitarkite su pediatru ir paieškokite būdų, kaip pagerinti vaiko savijautą. Vieną po kito atlikite tam tikrus žingsnelius ir stebėkite, ar tam tikra priemonė pasiteisina. Jei po kelių dienų nepastebėsite jokių pokyčių, imkitės kito žingsnio.

Štai kai kurios priemonės (atsitiktine tvarka), kurios gali padėti sumažinti diegliukus.

Kūdikio maitinimas

* Vienus karvės pieno mišinukus pakeiskite kitais.
* Karvės pieno mišinukus pakeiskite sojos pieno mišinukais
* Įprastus mišinukus pakeiskite hipoalerginiais.
* Praturtinkite mišinukus laktaze
* Jei maitinate krūtimi, venkite tam tikrų maisto produktų (kofeino, pieno, kai kurių daržovių).
* Pakeiskite kūdikio buteliuko čiulptukus į kitokius, padėkite vaikui dažniau atsirūgti, kad maitinamas prarytų mažiau oro.
* Jei maitinate iš buteliuko ir nenormuojate pieno kiekio, o kūdikis labai valgus, truputį sumažinkite kiekius (ir atvirkščiai - jei normuojate, nustokite).

Pakeiskite jutiminę stimuliaciją

* Vystykite kūdikį.
* Dažniau nešiokite kūdikį nešynėje ant pilvo.
* Pavežiokite automobiliu (tik ne tada, kai esate pavargę!).
* Paguldykite vaiką į nešiojamą kėdutę ir pastatykite ją netoli indaplovės ar automatinės džiovyklės (atsargiai - kėdutė neturi vibruoti, kad nenukristų!)
* Duokite kūdikiui pasiklausyti “baltojo triukšmo” (jokios stoties negaudančio radijo, dulkių siurblio ūžimo), klasikinės muzikos ar įrašyto širdies plakimo.
* Išbandykite kūdikių masažą.
* Uždėkite ant pilvuko buteliuką su šiltu vandeniu.
* Duokite čiulptuką.
* Leiskite pagulėti šiltoje vonelėje.
* Pasupkite sūpynėse.
* Padidinkite arba sumažinkite aplinkos stimuliacijos kiekį.

Vaistai

* Jei įtariamas refliuksas, nuo jo yra vaistų, kurie gali padėti sumažinti rūgšties gamybą ir/arba padėti pienui tekėti žemyn.
* Žolelių arbatos (pavyzdžiui, ramunėlių, mėtų, pankolių, verbenos, bet ne žvaigždinių anyžių, nes ji gali būti nuodinga).
* Lašiukai nuo pilvo pūtimo.
* Vanduo “Gripe Water” (Pirmiausiai būtinai patikrinkite ingredientus. Paprastai šis vanduo gaminamas iš augalų, tačiau kai kuriose europietiškose versijose gali būti alkoholio ar netgi fenobarbitalio).
* Nepakanka įrodymų, kad homeopatiniai lašiukai yra veiksmingi, tačiau kai kurie tėvai sako, kad jų kūdikiams jie padėjo.

Svarbu: prieš duodami kūdikiui vaistų (tarp jų ir nereceptinių), žolelių arbatų ir papildų, pirmiausia būtinai pasikonsultuokite su gydytoju.

Kartais tėvai mano, kad diegliukus padėjo išgydyti tam tikros priemonės, kai iš tiesų diegliukai pranyko savaime. Kai kuriems kūdikiams nepadeda jokios priemonės - tokiu atveju belieka laukti, kol kūdikiui sueis maždaug 4 mėn. ir diegliukai pranyks patys.

Skeptiškai žiūrėkite į bet kokius “stebuklingus” (ir brangius) vaistus, kurie neva pagydo visus kūdikius. Nėra vienos priemonės, kuri tiktų visiems.

Kada reikia susirūpinti

Jei kūdikis daug verkia, paprašykite gydytojo ištirti, ar jis neserga kokia nors liga, ypač jei diegliai tęsiasi ilgiau nei 5 mėnesius.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)