Vaikai gimsta nerūkantys

Pasaulinė diena be tabako Lietuvoje buvo paminėta jau dešimtą kartą. Ta proga vyko akcija „Gimiau nerūkantis“, kurios metu visiems tą dieną Vilniuje gimusiems kūdikiams, mergaitėms ir berniukams, buvo dovanojami marškinėliai su užrašu: „Gimiau nerūkantis“, „Gimiau nerūkanti“ Simboliška, kad ši akcija vyko Vaikų gynimo dieną. Juk iš tiesų vaikus reikia ginti nuo tabako dūmų, jie dar per maži ir negali pasakyti: „Mama, nerūkyk, man dūmai graužia akytes.“

„Ši akcija – tai priminimas tėvams, kad reikėtų saugoti vaikus nuo dūmų, – sako LR Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos pirmininkė Vincė Vaidevutė Margevičienė. – Mes norime apsaugoti tuos, kurie dar nemoka kalbėti, negali patys paprašyti, nes visiškai priklauso nuo tėvų.“

Nacionalinės tabako ir alkoholio kontrolės koalicijos prezidentas gydytojas Aurelijus Veryga nerimauja dėl to, kad patys tėvai kenkia savo vaikams: „Liūdina ir gąsdina tai, kad vaikai, augantys rūkančių tėvų šeimose, daug dažniau serga ir blogiau mokosi. Galbūt suaugę žmonės negalvoja, kokią žalą patys rūkydami daro savo vaikams? Ši diena ir yra skirta tam, kad paprašytume saugoti vaikus nuo tabako dūmų. Juk nėra tokių tėvų, kurie piktybiškai norėtų pakenkti savo vaikams.“

Jei rūko mama ir mokytojas, kodėl negalima vaikui?

Visame pasaulyje daugėja rūkančių paauglių. Lietuvoje kai kurie vaikai pradeda rūkyti dar būdami pradinukais. Europos statistika liūdna – rūko net iki 40 procentų paauglių.

A. Veryga norėtų priminti tėvams, kad paaugliai paprastai pradeda rūkyti matydami rūkančius tėvus. Pastebėta dar ir tai, kad labiausiai vaikus rūkyti skatina jų motinų rūkymas. Matyt, dūmą traukiantį vyrą vaikai laiko natūraliu reiškiniu, o jeigu tai daro silpnoji lytis, jiems ima atrodyti nepavojingu dalyku? Juk mama visada geriausiai žino, kas šeimai sveikiau!

Pasak V.Margevičienės, paaugliai rūko dar ir dėl to, kad trūksta suaugusiųjų sąmoningumo. Draudimas rūkyti mokyklos teritorijoje neduos jokių rezultatų, jeigu bus leidžiama rūkyti tuojau pat už teritorijos ribos.

„Kaip gali mokytojas aiškinti vaikui apie rūkymo žalą, jeigu išėjęs už „nerūkymo zonos“ dūmą traukia kartu su savo mokiniais?“ – klausia Seimo narė.

Lietuvoje reikėtų daugiau draudimų

„Jeigu norime, kad Lietuvos žmonės būtų sveikesni, reikia visais įmanomais būdais mažinti rūkančių žmonių skaičių, – sako Gražina Belian, Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja, – tačiau tam reikia vadovautis 2003 m. priimtos Tabako kontrolės konvencijos nuostatais.“

Pasak G. Belian, jeigu Lietuva laikytųsi Konvencijos, ratifikuotos 173 pasaulio šalyse, reikalavimų, rūkančių paauglių tikrai sumažėtų. Juk iki šiol leidžiama prekiauti tabako gaminiais prie kasų, o tai iš tiesų skatina paauglį ištiesti ranką ir pasiimti patinkančią pakuotę.

O jeigu dar kasininkė, užsiėmusi darbais, nepastebėjo vaikiško veidelio ir nepaprašė paso, štai paauglio rankose ir pirmas sveikatos žudikas.

Beje, G. Belian pastebėjimu, mūsų šalyje baudos už tai, kad buvo parduoti tabako gaminiai nepilnamečiams, yra juokingai mažos.

„Kodėl jos, turėjusios siekti apie 5 tūkst. litų, po teismo sprendimo virsta tik 300 litų sumelėmis? Teisėjų argumentai būna „geležiniai“ – neva prekybos įmonė „turi sunkumų“ arba „bauda sumažinama dėl pažeidimo mažareikšmiškumo“ – mat paauglys nusipirko tik vieną pakelį cigarečių! Gal jie mano, kad paaugliai cigaretes turėtų pirkti blokais?“ - stebisi G. Belian.

Kas atsitinka, jeigu rūko mamos?

Kaip teigia gydytojas A. Veryga, cigarečių dūmuose yra keletas tūkstančių žalingų cheminių medžiagų, iš kurių svarbiausios – nikotinas, anglies monoksidas ir cianidas. Pavojinga yra ne tik patiems rūkyti, bet ir būti toje aplinkoje, kurioje rūkoma. Tai yra vadinama pasyviu rūkymu. Tyrimų duomenimis, pasyviai rūkančios moterys gimdo mažesnio svorio naujagimius, dažniau gimdo prieš laiką.

O kas atsitinka, jeigu mamos pačios rūko? Įrodyta, kad rūkančių mamų vaikai dažniau serga peršalimo ligomis, bronchitu, bronchine astma. Didelę žalą rūkymas daro ir jau gimusiam vaikeliui. Rūkančioms ir krūtimi maitinančioms mamoms pasigamina gerokai mažesnis pieno kiekis (jo gali sumažėti net 250 ml), nes nikotinas slopina prolaktino gamybą. Pakinta ir pieno kokybė, nes rūkančių moterų piene randama mažiau lipidų.

Motinos rūkymas nėštumo metu yra staigios kūdikių mirties sindromo rizikos veiksnys. Tai kitaip vadinama „lovelės mirtis“, kai pirmaisiais gyvenimo mėnesiais kūdikis užmiega ir, sustojus kvėpavimui, miršta.

Naujagimių, kurių mamos nėštumo metu surūko 20 ir daugiau cigarečių per dieną, tikimybė žūti dėl staigios kūdikių mirties sindromo yra apytikriai tris kartus didesnė nei tų, kurių mamos nėštumo metu nerūkė.

Dėl motinos rūkymo sutrikus normalaus vaisiaus smegenų vystymuisi, rūkančių tėvų vaikams sunkiau sekasi mokytis, sutrinka jų pažintiniai gebėjimai, intensyviai rūkančios nėščiosios dažniau pagimdo hiperaktyvius kūdikius. Yra ir kita bėda – augdami vaikai perima tėvų elgesio modelį ir patys dažniau pradeda rūkyti.

• Rūkymo sukeltos ligos Lietuvai kasmet kainuoja apie 7000 gyvybių.

• Statistikos departamento duomenimis, Lietuvoje 2008 metais kasdien rūkė 14 proc. moterų ir 39 proc. vyrų.

• Tarptautinio moksleivių elgsenos tyrimo HBSC duomenimis, 1994–2002 m. laikotarpiu rūkymo paplitimas sparčiai augo tarp berniukų (nuo 11,3 proc. iki 23,6 proc.), 2006 m. reikšmingai sumažėjo iki 17,4 proc., bet pastaruoju metu, 2010 m. tyrimo duomenimis, vėl pasiekė ankstesnįjį lygį – 23,2 proc.

• Narkotikų kontrolės departamento prie LR Vyriausybės atlikto Psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo paplitimo tyrimo duomenimis, du iš trijų 15–64 m. amžiaus Lietuvos gyventojų yra nors kartą gyvenime rūkę.