Trys iš keturių vaikų suserga ausies infekcija iki trečiojo gimtadienio. Moksline kalba ausies uždegimas vadinamas otitu.

Štai trys pagrindiniai ausies uždegimo tipai. Kiekvienas jų pasireiškia skirtingais simptomais.

* Ūminis vidurinės ausies uždegimas paplitęs labiausiai. Vidurinė ausis patinsta, už ausies būgnelio susikaupia skysčiai. Tai sukelia ausies skausmą. Vaikas gali karščiuoti.

* Vidurinės ausies uždegimas su efuzija. Taip nutinka tada, kai pati ausies infekcija išgydoma, tačiau skysčiai lieka už ausies būgnelio. Vaikas gali nejusti jokių simptomų, tačiau gydytojas specialiu prietaisu gali pamatyti už ausies būgnelio susikaupusius skysčius.

* Lėtinis otitas su efuzija atsiranda tada, kai skysčiai lieka vidurinėja ausyje ilgam laikui arba atsiranda vėl, ir vėl, nors nėra jokios infekcijos. Tai gali susilpninti vaiko imuninę sistemą ir paveikti klausą.

Ausies uždegimą sukelia bakterija ir dažnai jis prasideda tada, kai vaikui skauda gerklę, jis karščiuoja ar serga viršutinių kvėpavimo takų ligomis. Jei viršutinių kvėpavimo takų infekcija baterinės kilmės, ta pati bakterija gali išplisti į vidurinę ausį; jei viršutinių kvėpavimo takų infekciją sukėlė virusas, jis gali apsigyventi palankioje tarpti aplinkoje ir nukeliauti į vidurinę ausį kaip antrinė infekcija. Dėl infekcijos už ausies būgnelio susikaupia skysčiai.

Vidurinė ausis yra tarp vidinės ausies ir ausies būgnelio. Vidurinėje ausyje yra trys klausomieji kauleliai, kurie perkelia vibruojančias garsų bangas į ausies bugnelį ir vidinę ausį. Vidurinės ausies klausomieji kauleliai apsupti oro.

Kodėl vaikai ausies uždegimu serga dažniau, nei suaugusieji?

Yra keletas to priežasčių. Vaikų Eustachijaus vamzdis yra siauresnis, nei suaugusiųjų. Tai apsunkina skysčių nutekėjimą, netgi normaliomis sąlygomis. Jei Eustachijaus vamzdis paburksta arba jame susikaupia gleivės, dėl karščiavimo ar kvėpavimo takų ligų, skysčiai nebeturi galimybės pratekėti.

Vaikų imuninė sistema silpnesnė nei suaugusiųjų, todėl jiems sunkiau kovoti su infekcijomis. Kaip imuninės sistemos dalis, adenodai atsakingi už bakterijų praleidimą per nosį ir burną. Kartais bakterijos užsilieka adenoiduose, kas sukelia lėtines kvėpavimo takų ligas, tad bakterijos galiausiai patenka į Eustachijaus vamzdį ir vidurinę ausį.

Kaip gydomas ūminis ausies uždegimas?

Daugelis daktarų skiria antibiotikus, tokius kaip amoksicilinas, geriamas 7 – 10 dienų. Taip pat daktaras gali rekomenduoti skausmą malšinančių vaistų, pavyzdžiui, ibuprofeno arba ausų lašiukų. Vaistus ir kitus preparatus patariama vartoti pagal gydytojo nurodymą.

Per kiek laiko vaikas pasveiksta?

Vaikas gali pradėti jaustis geriau jau po kelių dienų. Jei vaiko būklė nepagerėja, galbūt vertėtų dar kartą apsilankyti pas gydytoją. Galbūt vaikui netinka paskirti antibiotikai. Infekcijai pasibaigus, skysčiai gali likti vidurinėje ausyje ir savaime išnykti po 3 – 6 savaičių. Jei ausų uždegimai nesiliauja keletą metų, patariama atlikti operaciją, kurios metu į ausies būgnelį įvedamas specialus ventiliacinis vamzdelis, pagerinantis oro pratekėjimą ir apsaugantis nuo skysčių susikaupimo vidurinėje ausyje. Vamzdelis po kurio laiko pašalinamas. Jei infekcijos vis tiek nesibaigia, patariama pašalinti adenoidus.

Ar galima išvengti ausies infekcijos?

Geriausias būdas išvengti ausies infekcijos, tai sumažinti galimus rizikos faktorius:

* tegu vaikas reguliariai plauna rankas;
* prižiūrėkite, kad vaikas nebūtų šalia rūkančiųjų;
* prižiūrėkite, kad vaikas kuo mažiau kontaktuotų su kitais sergančiais vaikais.