Tyrimas atskleidė, jog Lietuvos moterys (57 proc.) kiek rečiau nei latvės (61 proc.) ar estės (63 proc.) sutinka su teiginiu, jog „moteris yra pagrindinė namų šeimininkė“. Visgi, panašiai kaip ir kitose Baltijos šalyse, pusė moterų, kurios sutinka su šiuo teiginiu (49 proc.), pabrėžė, kad XXI amžiaus moteris yra daugiau nei tik namų šeimininkė.

Daugiau nei pusė, 54 proc., Lietuvos moterų namų ruošos darbus atlieka pačios. 46 proc. apklaustųjų šiuos darbus dalijasi su šeimos nariais. Šie rezultatai nedaug skiriasi ir kitose Baltijos šalyse – namų ruošos darbus pačios atlieka 53 proc. latvių bei 64 proc. esčių. Įdomu, jog Lietuvoje, skirtingai nei Latvijoje ar Estijoje, namų ruošos darbų pasidalinimas labai mažai priklauso nuo moters amžiaus arba vaikų skaičiaus šeimoje.

38 proc. lietuvių moterų namų ruošos darbams skiria 3-4 valandas per savaitę, 29 proc. jų skiria 1 ar 2 valandas, tuo tarpu vos 13 proc. buities darbams skiria bent valandą per dieną (7 ir daugiau valandų per savaitę).

Įdomu ir tai, jog iki 4 valandų per savaitę namų ruošai skiria didžioji dauguma tiek vaikų neturinčių (75 proc.), tiek vieną atžalą auginančių moterų (61 proc.). Tuo tarpu net 61 proc. du ar daugiau vaikų auginančių moterų šiems darbams skiria 5 ir daugiau valandų per savaitę. Tiek pat laiko namų ruošos darbams nudirbti dažniausiai reikia moterims, gyvenančioms kaimuose (47 proc.).

Mėgstamiausi lietuvių namų ruošos darbai – skalbimas, kasdieninis apsipirkimas ir maisto ruošimas. Tuo tarpu labiausiai šalies moterys nemėgsta tualeto ir vonios valymo, taip pat langų plovimo ir drabužių lyginimo. Pastarąjį darbą kaip patį nemėgstamiausią įvardijo Latvijos ir Estijos gyventojos.

Anot lietuvių, šaldytuvai ir skalbimo mašinos yra naudingiausi buitinės technikos prietaisai – 51 proc. apklausoje dalyvavusių moterų teigė, kad jei artimiausiems dviem mėnesiams reiktų pasilikti tik vieną buitinės technikos prietaisą, jos rinktųsi šaldytuvą. 35 proc. apklaustųjų tokioje situacijoje rinktųsi skalbimo mašiną. Čia ypač išsiskiria du ir daugiau vaikų turinčios moterys – daugiau nei pusė jų – 59 proc. – neišsiverstų be skalbimo mašinos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)