Jo mamai nė nedingtelėjo, kad vaiko išsekimo priežastis gali būti kremas nuo saulės su apsaugos faktoriumi 25, kuriuo ji vasarą kruopščiai ištepdavo sūnaus kūną.

Prieš metus atliktas kraujo tyrimas parodė, kad 11-mečio Jago organizme labai trūksta vitamino D, kuris yra atsakingas už sveikus kaulus ir normalų nervų sistemos funkcionavimą. Vitaminas D mūsų organizmuose gaminasi tuomet, kai būname saulėje.

Pirmą kartą savo sūnų pas gydytoją P. Brett nuvedė tada, kai jam buvo 7-eri - vaikas skundėsi kojų skausmais. Gydytojas liepė atlikti tam tikrus tempimo pratimus, tačiau jie nepadėjo. Vaiko mama dar kelis kartus ėjo pas gydytoją, bet vienintelis jo patarimas buvo leisti vaikui ilgiau pamiegoti.

Vitaminas D reguliuoja kalcio įsiurbimą žarnyne ir taip padeda palaikyti kaulų sveikatą bei normalią raumenų ir nervų veiklą.

Šio vitamino atsargos nustatomos ištyrus jo koncentraciją kraujyje. Skaičiai 70-150 rodo, kad jo yra pakankamai, 50-70 - kad jo trūksta, o mažiau nei 25 - kad jo yra labai mažai. Jago kraujo tyrimai parodė itin mažą skaičių - 24.

"Didelis vitamino D trūkumas vaikams ir paaugliams gali sukelti rachitą, traukulius ir širdies nepakankamumą", - sako gydytojas pediatras ir endokrinologas Jeremy Allgrove, dirbantis Londono vaikų ligoninėje. Jis yra vienas pagrindinių Britanijos ekspertų, tyrinėjančių vitamino D trūkumą.

Pasak J. Allgrove, vis daugėja įrodymų, kad vitaminas D turi didelės įtakos vaikų imuninei sistemai, apsaugo nuo tuberkuliozės, astmos ir kitų virusinių infekcijų.

Suaugusiems žmonėms vitamino D trūkumas gali padidinti tikimybę susirgti cukralige, koronarine širdies liga ir kai kuriomis vėžio rūšimis.

Nors šis vitaminas yra labai svarbus mūsų sveikatai, jo trūksta beveik pusei baltaodžių šiaurės Europos gyventojų ir beveik 90-iai proc. azijiečių ir Afro-Karibų kilmės britų. Taip yra todėl, kad šiaurės Europoje ir Britanijoje spalio-kovo mėnesiais nebūna saulės, todėl mūsų organizmai negali pasigaminti šio vitamino. Kuo tamsesnė žmogaus oda, tuo sunkiau jis gaminasi.

Vitamino D trūkumo simptomai yra mieguistumas, kojų skausmai, apetito sutrikimai ir nuotaikos svyravimai, tačiau gydytojai ne visada sugeba juos atpažinti.

Tėvams nuolat primenama, kad pavasarį ir vasarą jie privalo tepti jautrią vaikų odą kremu su dideliu apsaugos nuo saulės faktoriumi, tačiau, pasak J. Allgrove, tai tik padidina vitamino D trūkumo problemą.

Jis sako, kad tai yra vienintelis vitaminas, kurio pakankamo kiekio mes negalime gauti su maistu.

Problema ta, kad net kremai su nedideliu apsaugos nuo saulės faktoriumi sugeria visus ultravioletinius spindulius, kurių mums reikia, kad gamintųsi vitaminas D.

“Nesakau, kad nereikia naudoti kremų nuo saulės, tačiau manau, kad jie naudojami per dažnai”, - teigia profesorius.

Jis rekomenduoja trumpai pabūti saulėje neišsitepus apsauginiu kremu. Jei vaiko oda šviesi, ją ištepkite kremu po 15 min. buvimo lauke, o jei tamsi - ne vėliau kaip po valandos.

J. Allgrove nuomone, visiems žmonėms reikėtų vartoti vitamino D papildus.

Jis sako, kad kūdikiams per dieną reikėtų gauti 400 tarptautinių vienetų (TV) vitamino D, vaikams ir paaugliams - 1000, o suaugusiems - nuo 1000 iki 2000.

Vitamino D papildus būtina vartoti besilaukiančioms ir maitinančioms moterims.

Anot J. Allgrove, perdozuoti vitamino D yra beveik neįmanoma. Kai nustatomas šio vitamino trūkumas, išrašomos didesnės jo dozės: kūdikiams - 3000 TV, vaikams iki 12 metų - 6000 TV, o paaugliams bei suaugusiems - nuo 6000 iki 10000 TV.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją