Tikimybė, kad depresiją patiriantys tėčiai fiziškai baus savo metų nesulaukusius vaikus, yra tris kartus didesnė lyginant su tėčiais, kurių depresija nekamuoja, tvirtina Mičigano universiteto (JAV) mokslininkų tyrimas, publikuotas leidinyje „Pediatrics“.

Depresija sergantys tėčiai taip pat mažiau linkę savo vaikams skaityti bent tris kartus per savaitę. Baudimas yra siejamas su neigiamomis pasekmėmis, o skaitymas – su teigiamomis pasekmėmis vaikui.

Mokslininkai vertino 1746 tėčių, auginančių 1 metų vaikus, apklausos duomenis. Tėčiai dalyvavo tyrime „Fragile Families and Child Wellbeing“. Mokslininkai klausė tėčių, kaip dažnai šie su vaikais žaidžia, kaip dažnai jiems dainuoja ir skaito, ar per pastarąjį mėnesi jie fiziškai baudė savo vaiką ir ar per pastaruosius metus kalbėjo su vaiko gydytoja. Taip pat buvo tiriama ar tėčiai neserga depresija.

Depresija sirgo 7 proc. tėčių. Iš jų 41 proc. sakė, kad vaikui skaito bent tris kartus per savaitę (lyginant su 58 proc. tėčių, kurie depresija neserga); 41 proc. taip pat prisipažino, kad per paskutinį mėnesį yra pliaukštelėję vaikui (lyginant su 13 proc. depresija nesergančių tėčių). Mokslininkai nenustatė dainavimo ir žaidimo su vaikais skirtumų tarp depresija sergančių ir nesergančių tėčių.

Geroji tyrimo naujiena: nustatyta, kad 77 proc. depresija sergančių tėčių per metus buvo kalbėję su vaiko gydytoju. Reiškia, pediatrai turi galimybę įsikišti, jeigu pastebi tėčių depresijos požymius.

„Sveiko vaiko lankymai taip pat gali gydytojui suteikti galimybę patikrinti ar tėčiai neserga depresija ir pasiūlyti jiems pagalbą“, - rašo mokslininkai.

Northwestern universiteto (JAV) Dr. Craigas F. Garfieldas ir mokslininkas Richardas Fletcheris susijusiame komentare rašė: „Pediatrijos sritis dabar pradeda ieškoti būdų padėti tėčiams atlikti tėvų vaidmenį lygiai taip pat, kaip jau yra padedama moterims“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją