„Kai atsiranda laisva minutė, tada ir tvarkausi. O šiaip mes namuose labai mažai gaminame, nes gyvename virš trijų restoranų, tad kai grįžtame namo pavargę po darbų ar kitų užsiėmimų, paprasčiau yra nusileisti į vieną iš tų kavinių ir ten užsisakyti vakarienę. Tiesiog nebūna nei jėgų, nei nuotaikos kažką gaminti, – pasakojo Romanas. – O dėl kitų buities darbų... Na, mes su Aiste esame tvarkingi, daiktų neišmėtome, padedame juos į savas vietas, tad jokių rūpesčių ar nesklandumų nebuvo net tada, kai tik pradėjome kartu gyventi. Dėl tvarkos tikrai nesipykdavome.“

Romanas su malonumu padeda žmonai auginti dukrą, tačiau Aistė su ja praleidžia daugiau laiko.

„Mama yra mama, aš turiu šiek tiek daugiau užsiėmimų – darbų, mokslų, be to, dar esu užsiėmęs naujo buto remontu“, – aiškino R. Čeburiakas ir pridūrė, kad apskritai tvarkytis jam nereikia prisiversti.

„Juk niekas už mane to nepadarys, – sakė Romanas. – Kita vertus, turiu tokią žmoną, kuri visada aptvarko namus, kai tik to prireikia.“

Tvarkosi tas, kuris turi tam laiko

Aktorė Inga Norkutė su gyvenimo draugu Aurimu Žvyniu
Šiaulių dramos teatro aktorė Inga Norkutė su savo gyvenimo draugu, taip pat aktoriumi Aurimu Žvyniu draugiškai pasidalija namų ruošos darbus. Tiesiog juos atlieka tas, kuris turi laisvo laiko ir yra mažiau užimtas.

„Pas mus nekaba ant durų tvarkaraštis, kada kas turi būti padaryta ar kieno koks darbas. Tiesiog tas, kuris iš mūsų būna laisvesnis, ir aptvarko namus. Pavyzdžiui, kaip tik šiandien Aurimas yra užsiėmęs, tad aš ir valgyti gaminau, ir namuose grindis išploviau, – pasakojo seriale „Moterys meluoja geriau“ vaidinanti moteris. – Aurimas juokauja, kad mano baras yra virtuvė, o jo – sandėliukas, kuriame galima rasti vinių, plaktuką ir kitų panašių daiktų.“

Pasak I. Norkutės, kai tik pradėjo kartu gyventi, dėl namų ruošos darbų jiems nekilo jokių pykčių, nors abu yra labai skirtingi.

„Visi jo daiktai turi savo vietas, o maniškiai – ne. Mano namuose nėra netvarkos, tačiau kai mano daiktai būna pertvarkomi, aš jų neberandu“, – linksmai kalbėjo Inga.

Aktorė taip pat prisiminė vaikystės laikus, kai į keturis sovietinio rašomojo stalo stalčius dėdavo absoliučiai viską, netgi obuolių nuograužas. Kartais Ingos tėvai be jokių moralų iškraustydavo merginos spintą, ir tokiu atveju Ingai nelikdavo nieko kita, kaip tik ją susitvarkyti.

Dabar moteris dažniausiai tvarkosi tada, kai pamato, kad jau reikia tai daryti. Maža dulkelė Ingai netrukdo, tačiau kai artimas žmogus išvysta kažką netvarkinga ar saulė apšviečia dulkių sluoksnį – aktorė puola tvarkytis ir po to save pagiria.

„Gerbiu moteris, kurios yra tarsi bitutės – randa laiko ir darbui, ir tvarkymuisi. Šeimoje šie dalykai turi būti abipusiai. Jeigu vyras neturi laiko, iš darbo grįžta pavargęs, tada suprantama, kodėl jis nenori tvarkytis. Tačiau jeigu jis sėdi, nieko neveikia ir visiškai nepadeda namų ruošoje, tuomet kam toks vyras apskritai reikalingas?“ – juokėsi I. Norkutė. O kaip vieną nemėgstamiausių buities darbų ji įvardijo bulvių skutimą. Viena iš priežasčių – nešvaros pojūtis.

Buitį vadina šeimos ruošos darbais

Eglė Skrolytė-Liesienė su dukra Meile
Laidos „Mamyčių klubas“ vedėjai Eglei Skrolytei-Liesienei yra įsiminusi frazė, kurią ji su savo vyru Juozu išgirdo lankydami šeimos kursus: „Buities darbus šeimoje reikia pasiskirstyti, nes tuomet bus mažiau nesusipratimų.“ Tačiau savo šeimoje Eglė jos nepritaikė. Pasak moters, jie tuos darbus padaro kažkaip savaime.

„Kai buvau maža, tėvai mokė mane tvarkytis, tvarkingai gyventi, bet dar didesnis dėmesys buvo skiriamas saviraiškai. Tėvai rūpinosi, ar nuėjau į muzikos mokyklą, ar perskaičiau tai, ką reikėjo, o ne tuo, ar nusivaliau kambaryje dulkes. Tiesiog mano šeimoje didelio dėmesio tvarkymuisi nebuvo skiriama, jis buvo nukreipiamas į kitus dalykus“, – sakė E. Skrolytė-Liesienė.

Moteris neslepia, kad kartais paprašo sutvarkyti namus laiko turinčio žmogaus, mat ji su Juozu yra labai užsiėmę ir ne visada viską spėja. Be to, dabar, auginant du vaikus, tų buities darbų atsirado dar daugiau.

„Kai šeimoje yra vaikų, viskas būna kitaip nei tada, kai gyveni vienas ar dviese“, – įsitikinusi Eglė.

Pašnekovė negalėjo atsakyti į klausimą, ar sutiktų būti tik namų šeimininke.

„Kažkada esu sakiusi, kad negalėčiau sėdėti namuose ir auginti vaikų, tačiau sėkmingai tai dariau ir darau. Gyvenimas susideda iš etapų. Dabartiniu momentu man atrodo, kad negalėčiau visą laiką sėdėti namuose prie puodų, tačiau negaliu žinoti, kaip bus ateityje. Gal ateis toks etapas, kai norėsiu tiesiog būti su vaikais“, – svarstė E. Skrolytė-Liesienė.