Pasak Vilniaus teritorinės muitinės viršininko pavaduotojo Alvydo Bražiūno, nors muitinės pareigūnai panašius renginius vaikams organizuoja kiekvienais metais, gydymo įstaigoje jie lankosi pirmą kartą. Nuo kitų šis susitikimas skiriasi pirmiausia tuo, kad per jį dalijama ne labdara, o suteikiama vaikams tai, ko jiems labiausiai trūksta – asmeninio dėmesio, rūpesčio, draugiškumo ir, žinoma, daug žinių apie rūkymo, narkotikų žalą.

Ypač daug vaikų dėmesio sulaukė Vilniaus teritorinės muitinės PPS MGP vyresnieji inspektoriai Kęstutis Jakučionis, Gražvydas Mikulskis, Vilma Viskontaitė, inspektorius Simas Jukšta demonstravę mobiliųjų muitinės grupių specialią techniką. Pareigūnai vos spėjo atsakinėti į vieną po kito byrančius klausimus apie gabenamą kontrabandą, narkotikus, muitininkų naudojamą techniką, pažeidėjų sulaikymą ir jiems taikomas bausmes.

Vaikai noriai dalyvavo ir pareigūnų organizuotoje viktorinoje, kur už teisingus atsakymus gavo atminimo dovanėlių. Ne mažesnio susidomėjimo sulaukė ir į renginį atvykę kinologai Arūnas Akelis ir Konstantinas Nasledovas su savo keturkojais draugais Dora ir Diku. Šuniukai, sulaukę daugiausiai ovacijų, rodė paklusnumo testus, demonstravo, kaip randami narkotikai bagaže ir pas žmones. Vaikai ne tik stebėjo keturkojų pasirodymą, bet ir galėjo pažaisti su kalaite Dora, kuriai kaip įmanydami reiškė savo švelnumą, meilę ir dėmesį.

„Daryti gerus darbus daug pinigų nereikia, reikia tik noro – sakė sanatorijos „Pušelė“ direktorius, gydytojas Algimantas Šiaučiulis, apgailestaudamas, kad tokie renginiai itin reti. Pasak direktoriaus, kadangi sanatorijoje gydoma nemažai vaikučių iš šeimų, kurios priklauso taip vadinamai rizikos grupei, serga nespecifinėmis plaučių ligomis, turi kontaktą su sergančiais tuberkulioze, yra infekuoti, susitikimas su pareigūnais palieka žymiai didesnį įspūdį, nei draudimai ar pedagogų „moralizavimai“ apie rūkymo žalą.

Kaip teigė A.Šiaučiulis, tokie susitikimai reikalingi dar ir dėl to, kad didžioji dauguma vaikų rūkantys, žalingus polinkius ar įpročius „atsineša“ iš aplinkos, kurioje gyvena. „Apie 80 proc. vaikų į sanatoriją atvažiuoja su didesniu ar mažesniu rūkymo „stažu“ – sako direktorius, neslėpdamas, kad ne vienas dešimtmetis traukia dūmą jau nuo penkerių...

„Todėl ši prevencinė šviečiamoji priemonė labai svarbi“, – paantrino sanatorijos vyriausioji slaugytoja Gražina Riaubienė. „Daugumą dalykų, apie kuriuos tėra girdėję tik iš pasakojimų, vaikai pamatė savo akimis - vien uniformuoti Muitinės pareigūnai, kuriuos dauguma tėra matę tik per televiziją, palieka neišdildomą įspūdį. Todėl norėtume, kad tokie susitikimai taptų gražia tradicija, teikiančia didelį žinių, meilės ir teigiamos energijos užtaisą, kuris labai ilgai išliks vaikučių širdyse“,- sakė G.Riaubienė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją