Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Pradėti noriu nuo padėkos už konstruktyvią ir, manau, ne vienam asmeniui naudingą reakciją. Jūsų įvardinta problema, jog sutuoktiniai negali gauti nemokamos psichologinės konsultacijos kaip pora, gali būti labiau apie tai, jog nėra tiek daug specialistų, kurie specializuojasi būtent šioje srityje. Dar mažiau jų yra tarp dirbančiųjų psichikos sveikatos centruose.

Gavusi jūsų klausimą, pasikonsultavau su kolege, kuri yra turėjusi darbo patirties šioje struktūroje, ir ji įvardino, jog sprendimas konsultuoti porą ar ne, yra susijęs su konkretaus psichologo pasiruošimu ir gebėjimu dirbti su sutuoktiniais ar su keliais asmenimis vienu metu to paties susitikimo erdvėje. Taigi tai labiau konkretaus centro ar net konkretaus psichologo sprendimas. Bet kokiu atveju jūs visuomet galite gauti konsultaciją kaip asmuo, o tai jau yra geriau, nei iš viso jos negauti. Gali būti, jog asmeninės konsultacijos metu, pats konsultantas nuspręs arba jūsų paprašytas sutiks, susitikti ir su jūsų sutuoktiniu, bent keliems kartams.

Gaila, kad neparašėte, apie kokį miestą kalbate. Žinoma, didesniuose miestuose tiek nemokamų, tiek mažiau kainuojančių konsultacijų suradimas yra lengvesnis, nei mažuosiuose. Visgi nėra taip, jog turėdami problemų ir neturėdami pinigų negalite gauti reikiamos pagalbos. Tačiau tenka pripažinti, jog pastangų jos suradimui reikia kur kas daugiau, nei ieškant aiškiai apibrėžto šeimos, sutuoktinių konsultanto, už kurio paslaugas turėtumėte mokėti. Kita vertus, mokėjimas už psichologo paslaugas turi tam tikrą konstruktyvų poveikį problemos sprendimui. Žinoma, svarbu susirasti specialistą, kurio paslaugų kaina būtų adekvati jūsų pajamoms.

Taigi apibendrinant: jei susiduriate su problema, kuriai reikia psichologo konsultacijos, svarbu jos ieškoti. Tikslą greičiau ir arčiau pasieksite, jei gyvenate dideliame mieste. Sunkumų sprendimas gali prasidėti nuo asmeninės konsultacijos, kurios metu turėsite erdvę išsakyti poreikį konsultuotis kartu su sutuoktiniu.

Taip pat žinant, jog tai yra labiau asmenų nei struktūros pasirinkimas konsultuoti ar ne sutuoktinius, verta ieškoti pagalbos bent keliuose psichikos sveikatos centruose ar šios informacijos kreiptis tiesiai pas specialistus, o ne registratūroje. Nepamiršti ir to, jog iš esmės mokamą psichologinę pagalbą teikiančių specialistų visada galima klausti ar jie gali mažinti savo kainą. Gal būt rasite tą, kuris jums padės išspręsti sunkumus už jums tinkantį užmokestį.

Visai palanki erdvė ieškoti pigesnių šeimos konsultantų paslaugų yra nevyriausybinės organizacijos ar centrai veikiantys prie bažnyčios.

Paieškos galimybės:

1. Pal. J. Matulaičio šeimos pagalbos centras, Vilniuje.
2. Jaunimo psichologinės paramos centras, Vilniuje.
3. Arkivyskupijos šeimos centras, Vilniuje (teikiamos nemokamos asmeninės ir sutuoktinių psichologinės konsultacijos).
4. Vyskupijos šeimos centrai, Kaune, Šiauliuose, Telšiuose, Panevėžyje, Vilkaviškyje, Kaišiadoryse (net jei informacijoje kalbama apie individualų konsultavimą, visuomet verta teirautis paties psichologo ar jis nekonsultuoja ir sutuoktinių).
5. Šv. Kryžiaus namai, Vilniuje.
6. Šeimos santykių institutas, Kaune. 

Sėkmės

Vaida

Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją