Griežimas dantimis miego metu pasitaiko gana dažnai, tačiau jo išsivystymo mechanizmai nėra visiškai aiškūs. Yra žinoma, kad tuo metu vyksta širdies plakimo, arterinio kraujospūdžio ir kvėpavimo pokyčiai. Manoma, kad griežimas dantimis miego metu – bruksizmas – gali būti vienas iš miego gilumo reguliacijos sutrikimų, tokių kaip somnambulizmas ar naktiniai košmariški sapnai, požymis.

Per miegus dantimis griežia apie pusę viso pasaulio vaikų. Dažniausiai bruksizmas su laiku praeina be jokių rimtų psichikos ir elgsenos pakitimų.

Jei vaiką kamuoja bruksizmas, paprašykite odontologo rekomendacijos. Jis gali pagaminti specialią plokštelę, kuri neleis dantims susiliesti. Tuomet vaikas bus apsaugotas nuo dantų skausmo, dantų paviršių nusitrynimo ir sąnario, jungiančio apatinį žandikaulį prie kaukolės, susidėvėjimo – visų bruksizmo pasekmių.

Nuolatinis fizinis krūvis, sumažinantis stresą ir raumenų įtempimą, taip pat padės apsisaugoti nuo bruksizmo ar jį išgydyti. Vaikas turi aktyviai judėti dienomis, bet likus valandai iki miego visus žaidimus reikėtų pabaigti. Taip pat valandą iki miego neverta nieko valgyti ir gerti, išskyrus paprastą vandenį. Įtemptiems raumenims reikia laiko atsipalaiduoti iki vaikui užmingant.

Gali būti, kad bruksizmo priežastis yra pervargimas. Tokiu atveju vaiką guldykite miegoti valanda anksčiau nei paprastai. Ir būtinai prieš tai su vaiku pabendraukite. Pasikalbėkite apie tai, kaip jam sekasi mokykloje, vaikų darželyje, kieme... Šis dialogas veiks raminančiai ir padės sumažinti įtampą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)