Užgauliojamas draugų vaikas tampa irzlus, užsidaro savyje, atsiriboja nuo išorinio pasaulio. „Laiku įtartas augimo atsilikimas ne tik padeda laiku nustatyti augimo sutrikimo priežastis, bet ir laiku pradėti tinkamai gydyti“, – sako Vilniaus universiteto vaikų ligoninės gydytojas docentas Vaidotas Urbonas.

Kas gi tas žemaūgiškumas?

Greičiausiai vaikas auga pirmaisiais gyvenimo metais. Per juos jis gali ūgtelėti net 25 cm. Vėliau augimas nuosekliai lėtėja. Vaiko augimas, atsižvelgiant į amžių ir lytį, vertinamas pagal procentiles. Žemas ūgis dažnai apibrėžiamas kaip ūgis, žemesnis negu trečia procentilė. Tai reiškia, kad vaikas yra žemesnis už 97 proc. visų vaikų.

Normalus vaiko vystymasis priklauso nuo fizinės ir emocinės jo gerovės. Augimo sutrikimų turi apie tris procentus visų Lietuvos vaikų. Norint tinkamai jiems padėti, reikia kuo anksčiau įtarti augimo atsilikimą ir kreiptis į gydytoją, kad, nustatęs jo priežastį, paskirtų tinkamą gydymą.

Dalis fizinio augimo sutrikimų gali būti susiję su motinos ir vaiko santykiais. Maži vaikai apetitą gali naudoti kaip priemonę tėvams paveikti, siekdami sulaukti jų dėmesio.

Kai nerandama aiš­kios augimo atsilikimo priežasties, diagnozuojamas idiopatinis augimo sutrikimas. Kad ir kaip gaila, tai pasitaiko gana dažnai.

Virškinimo ligos ir augimas

Augant vaikui labai svarbu gauti visų reikiamų maisto medžiagų. Pasireiškus tam tikroms lėtinėms virškinamojo trakto ligoms, vaikas su maistu nepakankamai gauna vitaminų, geležies, kalcio ar kitų medžiagų. Dėl to atsilieka jo augimas ir vystymasis.

Dažniausia virškinamojo trakto liga – tai skrandžio H. pylori bakterijos infekcija. Dažnai vaikams ji nesukelia jokių simptomų, tačiau kartais gali išprovokuoti gastritą, opaligę, geležies stokos anemiją ar net skrandžio vėžį. Vaikai ja užsikrečia jau pirmaisiais gyvenimo metais, rečiau vyresni. Sergantys vaikai praranda apetitą, vargina virškinimo sutrikimai ir kt. negalavimai.

Yra sukurta daug gydymo schemų. Labiausiai paplitusi trijų, rečiau keturių vaistų schema.

Pakankamai dažnai vaikų augimo sutrikimų būna ir dėl kitų virškinamojo trakto ligų: Krono ligos, kūdikiams – gastroezofaginio refliukso ligos (vargina rėmuo ir rūgštingumo padidėjimas), lėtinių kepenų, kasos ligų.

Nepamirškite hormonų

„Hormonai ne tik sukelia „hormonų audras“ jūsų vaikui bręstant, bet ir yra pagrindinis veiksnys, skatinantis augimą“, – sako gyd. V. Urbonas.

Žmogaus augimas tiesiogiai priklauso nuo subalansuotos endokrininių liaukų veiklos. Hipofizė išskiria augimo hormoną somatotropiną. Literatūros duomenimis, iki 25 proc. visų žemaūgių vaikų augimo hormono kiekis nepakankamas. Kada hormono trūkumas įgimtas, vaikas gimsta normalus. Tik vėliau, praėjus metams ar daugiau, išryškėja augimo atsilikimas. Dažnai augimo hormono trūkumo priežastis būna gimdymo traumos, nervų sistemos infekcijos, kraujomaiša.

Tokie vaikai augdami įgauna specifinę išvaizdą: apvali galva, gausus poodinis riebalų sluoksnis, maža nosis, ploni plaukai ir atsikišęs smakras. Vidaus organai maži, tačiau jų funkcija nesutrikusi. Intelektas paprastai taip pat būna normalus. Jei laiku nesikreipiama į medikus ir nepradedama tinkamai gydyti, vaikas taip ir neužauga. Tokia liga vadinama nanizmu.

Atliekant įvairius laboratorinius mėginius, nustatomas augimo hormono trūkumas ir gydoma žmogaus augimo hormonu. Hormonais gydomas vaikas užauga ir niekuo nesiskiria nuo bendraamžių.

Įvairios lėtinės ligos gali sutrikdyti ne tik augimą, bet ir lytinį brendimą. Nustoti augti vaikas gali dėl daugelio priežasčių. Ištyrus nustatomos:

• endokrininės ligos;

• virškinamosios sistemos ligos;

• nervų ligos;

• širdies sistemos ligos;

• genetiniai sindromai;

Dažniausios lėtinės ligos, sutrikdančios vaiko augimą, skirstomos į:

Infekcines ligas:

• virškinamojo trakto: bakterijos, kirmėlės, virusai;

• ne virškinamojo trakto: širdies, inkstų infekcinės ligos ir kt.;

Neinfekcinė liga:

• virškinamojo trakto: enterokolitas, opaligė, gastritas, Krono liga ir kt.;

• ne virškinamojo trakto: onkologinės, širdies ydos, medžiagų apykaitos, jungiamojo audinio ligos ir kt.;

Dažniausiai vaiko augimo sulėtėjimo priežastis būna hormonų trūkumas, virškinimo ligos, rečiau nervų sistemos patologijos ar širdies ligos. Kartais augimas sulėtėja dėl įgimtų genetinių ligų. Tad, jeigu pastebėjote vaiko augimo atsilikimą, nedelsdami kreipkitės į medikus. Greičiausiai nebus nieko rimto, tačiau, jei bus nustatyta patologija, gydytojai laiku galės pradėti tinkamai gydyti, ir jūsų vaikas išvengs augimo sutrikimo problemų.