Į beveik 5,5 tūkst. kv. m ploto pastatą ir profesionalią įrangą investuota daugiau kaip 20 mln. Lt ES struktūrinių fondų ir daugiau kaip 11 mln. Lt Lietuvos valstybinės investicijų programos lėšų.

Su šiuo pastatu VDA įgijo ir didžiausią ekspozicinę erdvę, kurioje visuomenei bus pristatomi ne tik naujausi įvairių katedrų studentų darbai, bet ir nuo pat Akademijos įkūrimo (1793 m.) kaupiami dėstytojų bei studentų diplominiai darbai, kitos muziejinės vertybės. VDA tarp Europos meno mokyklų galės pasigirti ir viena moderniausių saugyklų, kuri užtikrins ne tik tinkamą meno paveldo saugojimą, bet ir jo prieinamumą studijoms.

„Šio pastato atidarymas reikšmingas ne tik studentams, kurių idėjų realizavimą vis mažiau ribos techninės galimybės, bet ir visuomenei, su kuria galėsime palaikyti glaudesnį ryšį. Europos meno mokyklų renginiai visada sulaukia didžiulio dėmesio, todėl tikimės, jog Lietuvos kūrybinių industrijų studentų laimėjimai bus plačiau žinomi ir labiau vertinami, juolab kad lietuvių idėjos ir darbai yra iš tiesų konkurencingi tarptautiniu mastu“, - sakė VDA rektorius Adomas Butrimas.

„Titaniko“ rekonstrukcija atlikta pagal konkursą laimėjusio VDA Architektūros katedros vedėjo Mariaus Šaliamoro projektą, kuris pasirinktas dėl geriausios architektūrinės integracijos į Vilniaus senamiestį, paveldosaugos reikalavimų atitikimo bei funkcionaliausio mokymo erdvių suplanavimo.

Pirmajame ir antrajame pastato aukšte įsikūrė 700 kv. m ekspozicinės erdvės ir Dizaino inovacijų centras. Antrajame aukšte įsikūrusi Kostiumo dizaino katedra turės ne tik modernias, kompiuterizuotas auditorijas, bet ir siuvimo dirbtuves bei galeriją, kurioje studentų darbai bus pristatomi potencialiems darbdaviams ir partneriams.

Monumentaliosios tapybos ir UNESCO kultūros vadybos ir kultūros politikos katedros studentai bei dėstytojai įsikurs trečiajame aukšte, pro kurio langus gerai matyti į UNESCO paveldo sąrašą įtraukto Vilniaus senamiesčio vaizdai. Tuo tarpu ketvirtajame aukšte įsikūrusi Fotografijos ir medijos meno katedra praturtėjo profesionalia fotografijos, garso ir vaizdo gamybos įranga.

„Titaniko“ atidarymo proga VDA pristatė parodą, kurioje eksponuojami nuo XVIII a. iki pat šių dienų su Akademija susijusių autorių kūriniai. Tai dėstytojų ir absolventų, tarp kurių P. Smuglevičius, J. Rustemas, A. Gudaitis, V. K. Jonynas, J. Švažas, darbai, taip pat F. Piranesi, Rembranto atspaudai nuo autorinių klišių, japonų grafikos kolekcija, kurių pirkimu Europos aukcionuose specialiai jaunųjų menininkų rengimui pasirūpino dar besikurianti Lietuvos valstybė XX a. trečiajame dešimtmetyje. Šią parodą visi pageidaujantys galės pamatyti iki vasario 16 d.

Kostiumo dizaino katedra atidarymui parengė jungtinę bakalaurų ir magistrantų, tapusių konkursų „Mados infekcija“, „Armada“, „Habitus Baltija" (Ryga), „Neu/New“ ir kt. laureatais, kolekciją. Jos pristatyme svečiai galės pasimėgauti įvairiapusiška mada – nuo avangardo iki pret-a-porter.

Dizaino inovacijų centras „Titanike“ eksponuoja tarptautinio koncepcinių buitinių prietaisų konkurso „Electrolux Design Lab‘09“ finalininkų, tarp kurių, nurungusi arti tūkstančio įvairių šalių studentų, pirmą kartą pateko VDA studentė Toma Brundzaitė, projektus bei kituose konkursuose laimėjusių VDA jaunųjų dizainerių darbus.

Taip pat naujajame pastate vyks studentų projekto „Risaikl“ ir kitų Lietuvos dizainerių darbų paroda ir pardavimas, studentų meninių knygų ir VDA leidyklos gražiausių knygų parodos, VDA studentų dizainerių paroda ir multimedijinė ekspozicija. Savo studentų darbus pristatys ir Kostiumo dizaino, Fotografijos ir medijos, Monumentaliosios tapybos bei UNESCO katedros.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją