Dažniausiai hiperaktyvūs vaikai kalba daug ir greitai, ryja žodžius, pertraukinėja, neišklauso iki galo. Užduoda milijonus klausimų, bet retai išklauso atsakymus į juos.

Jie sunkiai reaguoja į draudimus. Ir nepriklausomai nuo to, kur yra – vaikų darželyje ar namie – elgiasi vienodai aktyviai.

Jie nuolat juda ir sunkiai save kontroliuoja. Net išvargę nesiliauja judėti, o išsekę pradeda verkti ir isterikuoti. Dažnai provokuoja konfliktus. Nemoka slėpti savo agresijos: pešasi, kandžiojasi, draskosi.

Kokia yra hiperaktyvumo priežastis?

Kol kas nenustatyta, kokia yra vaikų hiperaktyvumo priežastis, bet daugelis specialistų yra šalininkai teorijos, bylojančios, kad tokios vaiko elgesio savybės yra ne itin sklandaus atsiradimo šiame pasaulyje proceso bei sutrikimų kūdikystės laikotarpyje pasekmė.

Rizikos grupei priskiriami vaikai, gimę atliekant Cezario pjūvio operaciją, po sunkaus patologinio gimdymo, neišnešioti, gimę nedidelio svorio. Bet ne visi šiai grupei priskiriami vaikai būtinai bus hiperaktyvūs. Ir nieko baisaus, jei hiperaktyvaus elgesio požymiai neišnyksta po metų. Elgesį visada galima normalizuoti tinkamu požiūriu ir dėmesiu.

Kaip įveikti hiperaktyvumą?

Kad vaikas atsikratytų per kraštus besiliejančio aktyvumo, reikia sukurti atitinkamas sąlygas. Kalbama apie ramią psichologinę aplinką, griežtą dienos režimą. Tėvai turi gerai įsisavinti pagrindines elgesio su savo hiperaktyviu vaiku taisykles.

Jūsų vaikas nekaltas dėl to, kad jis toks judrus. Todėl jį barti, bausti yra ne tik neefektyvu, net ir nesąžininga.

Išmokykite vaiką teisingai parodyti emocijas. Pasakykite jam: „Nori mušti – mušk, bet ne gyvus sutvėrimus (žmones, augalus, gyvūnus)“. Mušti galima žemę su pagaliu, galima mėtyti akmenis ten, kur nėra žmonių, galima spardyti lapus.

Mokykite vaiką sutelkti dėmesį ir atlikti užduotį iki galo. Būtinai pagirkite vaiką jei jis sugeba pabaigti tai, ką pradėjęs.

Saugokite vaiką nuo pervargimo, pernelyg didelio įspūdžių kiekio, dažno buvimo žmonių būriavimosi vietose (parduotuvėse, turguose).

Nebūkite pernelyg reiklūs ir neapkraukite vaiko per daug. Labai dažnai padidintas judrumas būna kaip tik pernelyg didelių tėvų lūkesčių, kurių vaikas tiesiog negali atitikti, pasekmė.

Pasistenkite vaiką sudominti aktyviomis sporto šakomis. Tai yra puikus būdas išlieti energijos perteklių ir sustiprinti sveikatą.

Išmokykite mažylį atsipalaiduoti. Atsipalaidavimo formos gali būti pačios įvairiausios – nuo bendro pasakų skaitymo iki jogos užsiėmimų.

Stebėkite save. Jei esate linkę į emocingumą ir jūsų temperamentas yra audringas, tuomet koreguoti savo vaiko hiperaktyvumą jums bus sunkiau. Tapkite organizuotesni, laikykitės iš anksto numatytos dienotvarkės, nesikarščiuokite ir patys stenkitės neprarasti kantrybės.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)