Trijų organizacijų projektas

Tarptautinės šunų parodos „Baltic Winner“ idėją subrandino Lietuvos, Latvijos ir Estijos kinologų organizacijos. Paroda kasmet vyksta vienoje iš Baltijos šalių, o startavo projektas 1997 metais. Kartu su juo gimė ne popierinė, o tikra šunų mylėtojų draugystė.

Šios draugystės nenutraukė nei blokados, nei kiti sunkumai. „Baltijos nugalėtojas“, mano nuomone, yra daugiau nei šunų paroda,– sakė LKD prezidentė Ramunė Kazlauskaitė. – Tai tarptautinio kinologų bendradarbiavimo idėja. Ji atsirado todėl, kad šunų mylėtojai kalba viena kalba. Turbūt nei viename visuomeniniame judėjime nėra tokio masiškumo, tiek daug bendrumo jausmo“.

Trijų Baltijos šalių kinologų iniciatyvą įvertino ir parėmė Tarptautinė kinologų federacija. „Dirbti teisėju tokioje parodoje yra garbė“,– pabrėžė LKD teisėjų kolegijos pirmininkė Natalija Nekrošienė.

„Baltic Winner“ prieš 12 metų startavo Rygoje (dalyvavo 1 403 šunys, 177 veislės). Iš Suomijos tąsyk atvyko 349 dalyviai, parodos lankytojai pamatė ypač retų veislių šunų, o mūsų kinologai patyrė nemenką konkurenciją. Tai skatino pasitempti. Žinia apie Baltijos šalių iniciatyvą pasklido – į parodas ėmė plaukti vis daugiau užsieniečių.

Antrajame „Baltic Winner“ Taline jau varžėsi 218 šunų veislių atstovai. Trečiasis „Baltic Winner”, kaip įprasta, vėl buvo prie Baltijos jūros, tik šįsyk Lietuvos pusėje, Palangoje. Dalyviai su savo augintiniais čia pasijuto komfortiškai, todėl kai kurie po parodos kurorte užtruko ilgiau. Šilti atsiliepimai apie Palangą taip pat prisidėjo prie „Baltic Winner“ vardo populiarinimo.

Šunų parodų geografija

Europos šiaurėje, Skandinavijos kinologų iniciatyva, taip pat vyksta jungtinės šunų parodos. Jos žinomos „Nordic“ vardu ir rengiamos prieš Kalėdas. Ypač didelė ir sėkminga būna suomių kinologų organizuojama paroda Helsinkyje. O pietų Europos šalių kinologai rengia „Mediterranean Winner“. Šiemet ji vyks spalio 3-4 d. Graikijos sotinėje Atėnuose. Minėtose parodose dalyvauja ir Lietuvos šunų mylėtojai, ne kartą teisėjavo mūsiškiai tarptautiniai teisėjai.

Lyderis – samojedas

Praėjusio rugpjūčio pabaigoje „Baltic Winner 2009“ įvyko Taline, Kalevo stadione. „Estai šįsyk suveikė puikų orą“,– juokavo vilnietė šiperkių augintoja Svetlana Valujeva, dalyvavusi parodoje. Pasak S. Valujevos, daugiausia dalyvių ir vėl buvo iš Suomijos, kai kurių šunų veislių ringuose jie konkuravo tarpusavyje. Estijos, Latvijos bei Lietuvos šunų mylėtojų buvo nedaug. Mat daugelis registravo savo augintinius į Pasaulinę šunų parodą Bratislavoje – po mėnesio kinologų laukia didžiausias šių metų renginys.

Estijos kinologų klubo prezidento Marko Lepassar nuomone, ekonominė krizė šiek tiek paveikė dalyvių aktyvumą. Tačiau jis pasidžiaugė stipria parodos teisėjų kolegija. Tarp jų ir Šonas Delmaras (Sean Delmar), Airijos kinologų klubo prezidentas. Parodos gražiausią šunį rinko Angel Gorach Domech, Andalūzijos kinologų klubo įkūrėjas ir vadovas. Iš 2 600 dalyvių nugalėtojo laurus jis atidavė Estijoje išveistam samojedui PILGRIMAGE IMPERAL HENRY.

Sėkmingi mūsiškių startai

Šių metų „Baltic Winner“ parodoje pasisekė Viktorijos Govarenkovienės dobermanei LIVONIJA BARONESA KAELYN KELL, laimėjusiai II vietą grupėje. Veislės nugalėtoja tapo G.Chaleckio šiperkė SHALAKO DYNAMITE. Geriausias tarp savo veislės šunų buvo Gintaro Veršekio augintinis Tosa inu šuo IMAGAWA TOSA CENTRUM; Miglės Savickienės akita TAKESHI GO SVEIKA; Vytauto Baranausko šiba inu MARA-SHIMAS KOKI'S KIME WAZA.

Geriausių jaunų šunų taures laimėjo Ingridos Dzimidavičienės Sibiro haskis TALKEETNA MOUNTAIS HYDRARGIUM; Linos Leonavičiūtės taksas SENSATSIA PITERA MEDOVAIA USLADA.