Tačiau šis greitas ir paprastas „reikia“ toli gražu neefektyvus. Maža to, jis gali duoti visiškai priešingų rezultatų. Vaikai šiuo laiku iš jūsų tikisi ne prievartos, o pagalbos. Juolab kad ne taip ir sunku padėti vaikui persiorientuoti iš atostogų į mokslus.

Pirmasis žingsnis – supratimas

Neskubėkite barti vaiko dėl to, kad jis nepersijungia į mokymosi režimą nuo pat rugsėjo pirmosios. Pabandykite įsivaizduoti, kaip jis jaučiasi. Kaip jums sekdavosi grįžti iš atostogų į darbą? O juk atostogaudavote ne taip jau ir ilgai – vieną ar dvi savaites. Ir tai darbingumas pradžioje lygus nuliui. O vaikų vasaros atostogos trunka net tris mėnesius! Ar įsivaizduojate, kaip jiems sunku persiorientuoti?

Pagalbą savo vaikui mokslo metų pradžioje pradėkite būtent nuo supratimo. Tai pirmas svarbus žingsnis. Pasakykite jam: „Suprantu, kaip tau sunku. Man vaikystėje buvo taip pat. Ir dabar po atostogų – panaši nuotaika.“ Kai vaikas pamatys, kad esate jo pusėje, klausysis bet kokių jūsų patarimų.

Antrasis žingsnis – persiorientuokite patys

Iš tikro mokslo metų pradžioje sunku ir vaikams, ir jų tėvams. Jūs taip pat juk patyrėte vaikų atostogų naudą.

Pasikeitė vaikų dienos režimas, todėl jūsų grafikas tapo laisvesnis. Anksti budinti vaiko nereikia. Laiku jo migdyti – irgi. Namų darbų kontroliuoti nereikia, vadinasi, viską spėjate. O dauguma vaikų išvis palieka namus visai vasarai – išvyksta pas senelius į kaimą ar į stovyklas. Štai ir išeina, kad tėvams vasarą taip pat būna atostogos.

O rugsėjo pirmąją grįžta visas nerimo, rūpesčių ir problemų verpetas. Tėvai vėl turi būti budrūs: priversti, kontroliuoti, raginti. O tai neapsieina be skandalų ir nervų tampymo.

Todėl antrasis pagalbos vaikams žingsnis – padėti pačiam sau. Iš pradžių patys persiorientuokite mokslo metams. Taip labai palengvinsite vaikų gyvenimą, nes jūsų pozityvi nuotaika persiduos jiems.

Nepamirškite savaitgalių

Vasaros atostogos – toks malonus nieko neveikimo laikas. Organizmas priprato ilsėtis, todėl negalima iškart persijungti. Paklausite, kada ilsėtis, kai tiek darbų? Pirma, visų darbų neatliksi. Antra, poilsiui yra išeiginės ir šventės.

Ir pirmos išeiginės po atostogų – išvis šventas reikalas. Štai per jas būtina kur nors išvykti pailsėti. Rugsėjo pradžios oras tai leis. Dienos dar šiltos, galima maudytis ir degintis.

Pasirūpinkite dienos režimu

Vasaros režimą su vėlyvais kėlimaisi ir gulimaisi teks pamiršti. Tačiau nereikia galvoti, kad tai galima pasiekti iškart. Iškart būtų kenksminga. Palaipsniui diena po dienos grąžinkite vaiką į teisingą dienos režimą.

Ypatingą dėmesį skirkite miegui. Beje, daugelis šiuo laiku praktikuoja popietės miegą, nepriklausomai nuo vaiko amžiaus. Tačiau vėlgi – ne prievarta. Pasiūlykite tai vaikui. Arba jei ne miegą, tai keturiasdešimt minučių atsipalaidavimo. Bet ne daugiau, nes nauda virs žala ir taip pat sujauks dienos režimą.

Dienos režimui priklauso ir pasivaikščiojimai gryname ore. Grynas oras apskritai naudingas, bet po vasaros, kai jo buvo apsčiai – dar labiau. Kitaip organizmas tai suvoks kaip stresą. Be to, grynas oras vaidina pagrindinį vaidmenį aprūpinant ląsteles deguonimi, o tai aktyvuoja visų organų ir sistemų veiklą. Pirmiausia – galvos smegenų. O dar pasivaikščiojimai gryname ore – puikus emocinis palaikymas mokslo metų pradžioje, nes jų metu vaikai bendrauja su bendraamžiais, žaidžia ir net laikinai pamiršta tai, kad atostogos baigėsi.

Ir dar vienas patarimas dienos režimui. Neskubėkite vaiko siųsti į papildomus užsiėmimus ir būrelius (muzika, šokiai, piešimas). Leiskite jam įeiti į įprasto krūvio ritmą nors mėnesį. Galiausiai juk visą vasarą vaikas kažkaip apsiėjo be muzikos, šokių ir piešimo. Nieko tokio, jei pabus dar mėnesį.

Pasirūpinkite vitaminais

Dėl vitaminų mokslo metų pradžioje esti įvairių nuomonių. Vieni mano, kad jau laikas gerti multivitaminus, kiti sako: „Reikia skirti dideles vitamino C dozes“, o dar kiti tvirtina, kad šiuo laiku nėra nieko naudingiau nei vitaminai iš lysvės. Mes – pastarųjų pusėje. Rugsėjį visi vitaminai, kurie būtini organizmui, yra maisto produktuose. Tėvų užduotis – nepatingėti ir aprūpinti vaiką tokiais maisto produktais mokslo metų pradžioje, kad juose būtų gausu vitaminų.

Jei suformuluotume svarbiausią rudens principą – daugiau daržovių ir vaisių. Štai naudingi produktai:

Vitaminas A – sviestas, kiaušiniai;

Vitaminas D – sviestas, kiaušiniai, pienas;

Vitaminas E – žalieji žirneliai, salotos, kopūstai, aliejai;

Vitaminas C (askorbo rūgštis) – visi žalumynai, kmynai, kopūstai, citrusiniai, spanguolės, juodieji serbentai, šaltalankiai, miško uogos, erškėčiai, dilgėlės;

Beta-karotinas – tamsiai žalios ir oranžinės daržovės, špinatai, brokoliai, burokėliai, kopūstai, morkos, moliūgai, abrikosai;

Vitaminas B1 – žalieji žirneliai, žemės riešutai, juoda duona;

Vitaminas B2 – svogūnų laiškai, pomidorai, špinatai;

Vitaminas B6 – graikiniai riešutai, pupos, javai, ryžiai.

Mūsų vaikų psichika labai trapi ir pažeidžiama, o apkrovimai mokslo metų pradžioje – didelis išbandymas vaikams, galima sakyti - stresas. Vaikams šiuo periodu būtina pagalba. O kas gi padės geriau, jei ne artimiausi žmonės – mylintys tėvai?

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją