Sveiko vaiko burnoje iš viso yra 20 pieninių dantukų, kurie išdygsta iki 3-4,5 metų. Pirmieji nuolatiniai dantys pradeda dygti vidutiniškai sulaukus šešerių metų, tačiau kai kuriems vaikams pasirodo vos sulaukus penkerių metų. Tad tėvai dažniausiai mano, kad tai pieniniai dantys ir jiems pakankamai dėmesio neskiria. Tokį „apleistą“ dantį kartais tenka išrauti.

Kaip prižiūrėti ir apsaugoti vaiko dantukus?

Vaikų dantų prevencija sudaryta iš 4 dalių: mitybos, fluoro vartojimo, dantų padengimo silantais ir burnos higienos.

Rafinuoti angliavandeniai, dažnas cukraus, saldžių gėrimų vartojimas, nors ir mažais kiekiais, yra viena svarbiausių karieso atsiradimo priežastis. Nepatartina vaiko maitinti ir prieš užmiegant. Piene esanti laktozė yra bakterijų maisto šaltinis, kas sudaro palankias sąlygas bakterijų dauginimuisi. Vieną valandą prieš miegą patartina vaikui nieko nevalgyti ir negerti, išskyrus vandenį, kadangi naktį sumažėja seilių išsiskyrimas.

Fluoras didina danties atsparumą kariesui, nes stiprina danties emalį. Fluoruotas vanduo, druska ar pienas - sistemiškai veikiantys fluoro šaltiniai. Vietiškai veikiantys: dantų pastos, skalavimo skysčiai su padidintu fluoro kiekiu, fluoro aplikacijos. Kurį fluoro pavidalą vartoti vaikui, reiktų pasitarti su odontologu: jis gali pasiūlyti, kokį ir kokiais kiekiais geriausiai vartoti papildomą fluorą, nes per didelis jo kiekis yra žalingas organizmui.

Išdygusius nuolatinius dantis patartina padengti silantais. Vaikų krūminių dantų dengimo silantais programoje numatytas paslaugas nemokamai teikia sveikatos priežiūros įstaigos, sudariusios sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis. Tai nesudėtinga procedūra: danties gręžti nereikia, tereikia jį nuvalyti ir padengti silantu. Silantai apsaugo dantis nuo karieso, nes yra padengiamos danties vagelės, kuriose daugiausiai kaupiasi maistas.

Ir paskutinė, viena svarbiausių apsaugos priemonių – burnos higiena - dantų valymas šepetėliu ir tarpdančių siūlu. Tėvai turi būti pavyzdžiu vaikui ir nuo pat mažumės pratinti prie reguliarių burnos higienos, du kartus dienoje, procedūrų. Taip pat reikia nepamiršti kas pusę metų apsilankyt pas dantų gydytoją, o esant būtinybei, tai daryti ir dažniau.

Taip išsaugosite savo vaikų dantukus sveikus ir sutaupysite vėlesnių laiko ir piniginių investicijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją