Jei mažylis niekaip negali priprasti prie vaikų darželio, kelias pirmas dienas vaiką į darželį atveskite neilgam (1-2 valandoms) ir būkite netoli jo. Kai mažylis pasijus patogiai, galėsite išeiti ir palikti vaiką vieną, bet ne ilgam. Pamažu ilginkite vaiko buvimo darželyje ir jūsų nebuvimo laiką.

Visi vaikai skirtingi ir sunku pasakyti kiek valandų, dienų ar savaičių reikia konkrečiam vaikui, kad jis adaptuotųsi prie jam naujų sąlygų. Adaptacijos procesas plačiąja žodžio prasme nusako organizmo pripratimą, prisitaikymą prie naujų egzistavimo sąlygų. Kai kas prisitaiko lengvai ir greitai, kai kas – ilgai ir sunkiai.

Bet mes galime padaryti taip, kad darželio lankymas vaiku taptų ne bausme, o džiaugsmu. Be to, būtinai pasakykite vaikui, kad didžiuojatės juo, nes jis jau didelis ir gali vaikščioti į vaikų darželį.

Jūsų buvimas kartu su vaiku pačioje vaikų darželio lankymo pradžioje būtinas dėl dviejų priežasčių: pirma, palengvinsite savo mažylio adaptacijos laikotarpį, o antra, galėsite pamatyti visas darželio vidinio gyvenimo vingrybes ir auklėtojos elgesio stilių.

O jei mažylis dažnai sirgs?

Visų pirma, mažyliai pradeda sirgti dėl to, kad susilpnėja jų imunitetas dėl greito aplinkos pasikeitimo: kitas režimas, neįprastas maistas, daug triukšmo ir įspūdžių, išgyvenimas dėl išsiskyrimo su mama. Be to, savo šeimoje kiekvienas pripranta kovoti su dažnai sutinkamais mikrobais ir prieš juos įgyja stipresnę apsaugą, bet kiekvienas pyplys į darželį ateina su savo „mikrobų rinkiniu“, todėl mainai jais yra neišvengiami.

Priimant sprendimus apie tai, ar perduoti vaiko ugdymą vaikų darželiui, prisiminkite, kad iš visų vaikų, kurie pirmą kartą peržengia darželio slenkstį, apie ketvirtį galima vadinti „vėlai startuojančiais“. Tokių vaikų imuninė sistema vystosi vėliau nei visų kitų. Kol jie būna namų aplinkoje, jie būna sveiki, bet patekę į darželį, kur visuomet tyko pavojus susidurti su dideliu kiekiu įvairių virusų bei bakterijų, jie pradeda nuolat sirgti. Dėl to jiems reikalingas specialus paruošimas. O paruošimas yra štai toks.

Visų pirma, vaiką reikia grūdinti. Vasarą tai paprasta: vaikas basas bėgioja ant žemės, deginasi, maudosi, kitaip tariant. Grūdinasi natūraliai. Bet bėda ta, kad grūdinimasis neveikia visą laiką, jis efektyvus tik tol, kol vaikas grūdinasi. Dėl to nutraukti grūdinimosi proceso negalima.

Rudenį vaikas gali basas bėgioti namie (bet ne nuolat). Nepamirškite dažniau vėdinti patalpos, kurioje būna vaikas. Grūdinimasis leidžia normalizuoti kvėpavimo takų funkciją atvėsus, o tai sumažina užsikrėtimo metu į organizmą patenkančių virusų kiekį. Dėl to grūdinantis galima jei ne visiškai išvengti peršalimo, tai bent jau sumažinti jo poveikį vaikui. Nepamirškite ir apie gimnastiką, o jei tai įmanoma ir masažą.

Antra, reikia stiprinti vaiko imuninę sistemą. Nuolat verkiantis, dėl išsiskyrimo su tėvais stresą patiriantis vaikas – puikus laimikis virusams ir bakterijoms. Nepakenks ir vitaminų komplekso vartojimas (jei vaikas nėra jiems alergiškas), būtinas šviežių vaisių ir daržovių vartojimas.

Virusinių infekcijų epidemijų metu nežaiskite su likimu, palikite vaiką namie. Jei tokios galimybės nėra, imkitės profilaktinių priemonių. Iš pradžių į nosį įlašinkite interferono. O jei vaikas visgi susirgo, pasireiškus pirmiesiems ligos požymiams palikite jį namie ir gydykite ne tik tol, kol išnyks simptomai, bet tol, kol organizmas sustiprės.

„Mamaaaaaaaa, neišeik!!!“

Kai kurie vaikai išsiskyrimą išgyvena ramiau, o kai kurie verkia ir ilgai negali nusiraminti. Kaip gi sumažinti išsiskyrimo akimirkos dramatiškumą?

Jei jokie įkalbinėjimai nepadeda, pabandykite bendrauti žaidimo forma. Tegu mažylis dalyvauja ruošiantis į darbą, padeda ką nors atnešti ar pasako ką dar reikia pasiimti, atsisveikinant per pamojuoja per langą. Jums nesant šalia skirkite jam kokią nors užduotį, tegu nupiešia jums mėgiamiausią žaisliuką ar savarankiškai į vietas sudėlioja savo žaislus. Susitikus smulkiai išklausinėkite vaiką apie nugyventą dieną ir pagirkite už pasiekimus, papasakokite kiek daug spėjote nuveikti dėl to, kad vaikas jums ryte padėjo.

O jei problemos yra rimtesnės: vaikas be mamos pradeda nervintis, atsisako valgyti, nemiega, tuomet derėtų kreiptis į psichologą.

Ruošiamės žygiui į darželį

Kad vaiko prisitaikymas prie naujų sąlygų būtų lengvesnis ir greitesnis, derėtų pradėti pratintis likus keliems mėnesiams iki darželio lankymo pradžios. Adaptacijos metu geriau atsisakyti aktyvių užsiėmimų ir papildomo krūvio vaiko gyvenime (apsilankymų cirke, teatre, svečiuose).

Vidutinis aklimatizacijos laikas yra apie vieną mėnesį. Kai kurie vaikai pripranta greičiau, kai kurie – gerokai sunkiau. Būtina tiesiog išgyventi šią akimirką.

• Visų pirma apsilankykite vaikų darželyje, į kurį planuojate vesti vaiką. Patys apžiūrėkite aplinką, įvertinkite, kaip auklėtojai bendrauja su vaikais. Pasikalbėkite su personalu, o svarbiausia – su kitų vaikų tėvais.

• Sukurkite vaikui teigiamą emocinį nusiteikimą: pasakykite, kad darželyje laukia vaikai, su kuriais galima bus susidraugauti, ten daug žaislų ir panašiai.

• Pripratinkite vaiką bendrauti su kitais vaikais. Tai gali būti apsilankymas svečiose ar bendravimas žaidimų aikštelėje.

• Iš anksto papasakokite vaikui apie tai, kas jo laukia, kaip jis žais su vaikais, kad atsiras daug naujų draugų. Išmokykite mažylį draugams pasiūlyti savo žaislus, prašyti leidimo su jais pažaisti, į kitus vaikus kreiptis vardais.

• Būnant kolektyve išsivystys gebėjimas save prisižiūrėti: savarankiškai valgyti ir rengtis. Naudokite tokius drabužius, kuriuos apsirengti paprasta, megztiniai turėtų būti be sagų. Nupirkite batus su lipukais.

• Vaiko racioną papildykite įvairiais daržovių produktais, varškės apkepais, mėsos ir žuvies patiekalais ir panašiai. Jei mažylis pripras taip maitintis, jam ir darželyje nekils problemų su maistu.

• Išmokykite vaiką laikytis asmeninės higienos taisyklių: savarankiškai plautis rankas su muilu, išsipūsti nosį į nosinę.

• Sudarykite vaiko dienos režimą. Valgymo laiką parinkite taip, kad jis būtų kuo panašesnis į valgymo laiką darželyje. Nederėtų siūlyti „užkandžiauti“ tarp valgymų.

• Pietų miego laikas taip pat turėtų sutapti su pietų miegu darželyje.

• Pirmą kartą vedant vaiką į darželį neparodykite savo susijaudinimo – jūsų būseną lengvai perims mažylis. Niekada vaiko negąsdinkite darželiu. Dėl to gali susiformuoti darželio lankymo baimė.

Tai kada gi pradėti?

Pirmą kartą nuvesti vaiką į darželį geriausia būtų vasarą ar rudens pradžioje. Visų pirma, vasara – atostogų metas ir vaikų grupėje bus nedaug (vaikui bus paprasčiau prisitaikyti, o ir tikimybė susirgti mažėja kartu su grupėje esančių vaikų kiekiu). Antra, vasara – visų vaisių ir daržovių metas, vaikai gauna pakankamai vitaminų, todėl natūraliai stiprinamas imunitetas. Trečia, oro sąlygos yra palankios o gripo ir peršalimo epidemijų laikas būna dar toli.

Leiskite vaikui neštis į darželį mėgiamą žaisliuką. Tuomet jam pirmą kartą nebus taip liūdna be jūsų. Jei vaikas į darželį vaikšto visą savaitę, pasistenkite kaip galima daugiau laiko su juo kartu praleisti vakarais ir savaitgaliais.

Suteikite vaikui emocinę paramą. Kuo dažniau jį apkabinkite, o kai jis bus įsitikinęs jūsų meile ir parama, jis daug lengviau išgyvens išsiskyrimą su jumis ir perėjimą į naują gyvenimo etapą – vaikų darželio lankymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)