Mokslų daktaras, neurologas R. Douglasas Fieldsas neseniai paskelbtame moksliniame straipsnyje teigia, kad uoslės praradimas neigiamai veikia intymius santykius. O kūno kvapas yra pagrindinis veiksnys, ne tik lemiantis seksualinį susijaudinimą, bet ir renkantis draugą ar gyvenimo partnerį.

„Atlikti neuroanatominiai tyrimai aiškiai rodo, kad daugelis uoslės signalų, turinčių įtakos seksualiniam elgesiui, nėra suvokiami sąmoningai. Šios nervinės grandinės iš receptorių nosyje nesijungia su smegenų žieve, kur kyla sąmonė, jie jungiasi su smegenų dalimis, kurios kontroliuoja reprodukcinį elgesį. Tuo pačiu metu sąmoningai suvokiami kūno kvapai gali turėti įtakos seksualiniams santykiams“, – mokslinėje publikacijoje rašo R. Douglasas Fieldsas.

Jam atsiųstame pranešime spaudai pritaria ir žinomas Lietuvos seksologas, gydytojas psichiatras Viktoras Šapurovas: „Žinoma, išvaizda taip pat turi įtakos pasirinkimui – sutikę žmogų mes pirmiausia jį pamatome, įvertiname jo išvaizdą, tačiau lemiamą sprendimą iš tiesų lemia kūno kvapas. Daugelis to net nesuvokia, nes tai vyksta pasąmoniniame lygmenyje.“

Viktoras Šapūrovas

Pasak V. Šapurovo, labai svarbus ne tik mūsų kūno, bet ir namų – ypač vonios, miegamojo kvapas. „Kūnas pirmiausia turi dvelkti švara ir gaiva. Ačiū Dievui, šiais laikais tikrai turime daug ir įvairių higienos priemonių. Kvepintis reikia subtiliai ir vos juntamai, kad kvapas neužgožtų tikrojo kūno kvapo, kuris ir privilioja partnerį“, – pataria gydytojas. Jis sako, kad gausiai kvepintis yra linkusios tos moterys, kurios mažiau pasitiki savimi, nori pabrėžti ir išryškinti savo moteriškumą.

Pasak jo, kvapus pasąmoniniame lygmenyje atsinešame iš vaikystės. „Kvapai, kurie mus lydėjo vaikystėje, kurių apsuptyje patyrėme malonių akimirkų, suaugus taip pat mums kelia malonius pojūčius ir žadina jausmus“, – sako seksologas V. Šapurovas.

Pirmą kartą laukiant partnerio svečiuose, gydytojas pataria gerai apgalvoti, kaip kvepėsite patys bei kuo kvepės jūsų namai, ir rekomenduoja namų ar juo labiau miegamojo nekvepinti intensyviais eteriniais aliejais ar smilkalais.

„Pirmiausia, reikia pasirūpinti, kad namuose neliktų jokio nemalonaus kvapo, kad ir, pavyzdžiui, pelėsio. Toks kvapas sukels nemalonius jausmus ir sugriaus bet kokią romantiką ar intymumą. Kol nepažįstate partnerio ir nežinote, kokius aromatus jis mėgsta – kas jam kelia malonius jausmus ir prisiminimus, o kas gali išgąsdinti, – geriau nepersistenkite: tegul tvyro lengvas, malonus aromatas, kuris paliks vos juntamų asociacijų ir malonių prisiminimų.“

Uoslė

Jam pritaria ir namų kvapų ekspertė, „Krispo“ salonų įkūrėja ir vadovė Kristina Strolienė: „Kol nežinote, kokie kvapai patinka jūsų partneriui, rinkitės neutralius, lengvus. Pripažintų prekių ženklų, geros kokybės namų kvapai visada skleidžia lengvą, švelnų aromatą, kuris dažniausiai vos juntamas erdvėje, tačiau namams suteikia savitumo ir išskirtinumo bei juos pagyvina. Namai turi turėti savo kvapą. O jei norisi susikurti ypatingą, kupiną aistros ir romantikos vakarą – nesvarbu, tai pirmas pasimatymas ar dvidešimtos vestuvių metinės, – kvapai tam tikrai gali padėti. Pasitelkiant kvapus galima virtualiai keliauti – persikelti į egzotiškas šalis, pasijusti tarsi atostogautumėte kurs nors prie jūros… Štai kokie galingi gali gali būti kvapai. Kvapniam romantiškam vakarui sukurti puikiai tinka kvapiosios žvakės. Jaukų, malonų, švelnų ir subtilų aromatą visada skleidžia kokybiškos, natūralios žinomų gamintojų žvakės. Jos tinka ne tik romantiškai nuotaikai intymaus vakaro metu sukurti, bet ir vakarienėms, jaukiems pasisėdėjimams su draugais.

Kokį kvapą rinktis Šv. Valentino dienai?

Kristina Strolienė

K. Strolienė sako, kad kvapas – labai individualus dalykas. Be to, reikia nepamiršti, kad tas pats kvapas kiekvieno gamintojo skirtingai pristatomas ir visiškai kitaip gali skleistis. Ir tai priklauso nuo daugelio dalyko – žaliavų, papildomų natų, kokybės. Taip pat, pasak jos, svarbu, kokį kvepinimo būdą pasirinksite – namus galima kvepinti lazdelėmis, purškiamais namų kvapais, žvakėmis. Kvepinti galima namų erdvę, taip pat tekstilę: užuolaidas, lovos pagalvėles. Ypač maloniai nuteikia kvepiančios žvakės ar parfumuotais skalbikliais išskalbta patalynė, yra ir specialių purškiamų kvapų patalams. Svarbiausia, pasak K. Strolienės, išsirinkti tinkamą kvapą ir jei, reikia pagalbos, nebijoti klausti salonuose dirbančių konsultančių. Kvapų charakteristikas išskiria, apibūdina ir pristato kvapų ekspertai.

„Lankydama namų kvapų tiekėjus ir jų gamyklas, išklausiau daugybę seminarų ir mokymų apie kvapų poveikį mūsų nervų sistemai. Tiek italų, tiek prancūzų kvapų gamintojai visų laikų erotiškiausiomis kūno ir namų kvapų natomis laiko ambrą, muskusą, medieną, jazminus, kvapiąsias kanangas (ylang ylang). Jų teigimu, tai – kvapai afrodiziakai, pakurstantys meilės aistras. Be to, prancūzų parfumeriai įsitikinę, kad seksualumą žadina santalo ir pačiulių kvapas, o gaivus pipirmėčių dvelksmas padeda pajusti daugkartinius orgazmus, tuo tarpu levandų – ramina ir padeda atsipalaiduoti.“

Namų kvapas

Pasak V. Šapurovo, planuojant romantišką vakarą ir norint, kad jis nevirstų fiasko, būtina pasirūpinti miegamojo kvapu: „Miegamajame pirmiausia turi vyrauti švaros ir gaivos aromatas. Ir tik tada galima žaisti kvapais. Netinkamas, per stiprus, per aštrus gali sugadinti vakarą. Kita vertus, nepamirškite, kad kvapas žadina prisiminimus – brangius žmones, buvusius ir esamus mylimuosius mums primena būtent kvapas. Todėl būtina rūpintis tiek savo kūno, tiek individualiu namų kvapu, kuris galėtų būti jūsų vizitinė kortelė. Jeigu jau radote kvapą, tinkantį tiek jums, tiek jūsų partneriui, palaikykite jį nuolat. Tegul jis visada primena jums vienas kitą, papildo jūsų artumą ir intymias akimirkas.“

K. Strolienė atskleidžia, kad ji pati tiek Valentino, tiek bet kokio kito romantiško vakaro neįsivaizduoja be ambros ir vanilės kvapų. „Mano nuomone, didžiausias afrodiziakas yra ambros kvapas. Jis tiesiog nuostabus – kiekvieną kartą, priklausomai nuo aplinkos, skleidžiasi labai skirtingai. Kitas ne ką mažiau gundantis yra vanilės aromatas. Tai kvapas, kuris tinka ir dažniausiai patinka visiems – nuo mažiausių iki vyriausių. Ir svarbiausia – visada sukuria ypatingą nuotaiką. Ieškantys pikantiškumo, originalumo gali paeksperimentuoti su miros, vetiverijų kvapais. K. Strolienė sako, kad romantiškas turėtų būti ne tik pirmojo pasimatymo vakaras, ypatingi jie turėtų būti visą gyvenimą.

„Nesvarbu, kad pirmas pasimatymas jau seniai praeityje. Gyvenimu džiaugtis ir kurti šventę tiek namuose, tiek širdyje reikia nuolat. Ir tam visai nebūtina laukti Šv. Valentino dienos. Svarbiausia – kad šalia būtų mylimas žmogus, o tinkamą nuotaika ir nusiteikimą visada galima sukurti, pasitelkiant žvakes, kvapus, tiek kitus dalykus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)