„Kuo toliau, tuo laisviau mūsų tautiečiai kalba ir dalijasi mintimis apie seksą ir intymumą. Jeigu prieš kokius 10 metų kalbėdamas apie tai dažnas klientas nudelbdavo akis ir strigdamas rinkdavo žodžius, kaip čia pavadinti tą dalyką, šiandien pastebimas akivaizdžiai didesnis laisvumas, daiktai vadinami savo vardais, o žodis „mylėtis“ vartojamas su tokiu pat lengvumu, kaip „valgyti“, „miegoti“ ar „dirbti“.

Seksualine prasme lietuviai ne mažiau išraiškingi, nei kitų tautų atstovai, tik ilgą laiką tai buvo tarsi uždraustoji tema, apie kurią buvo galima kalbėti tik už uždarų durų: vyriški pokalbiai apie tai, sėdint karštoje pirtyje, buvo laikomi nepadoriais, o į saują prunkščiant kalbėtis apie tai su draugėmis buvo, tarsi, nepagarba sau pačioms. Tačiau, kad ir kaip nepadoru ar nepagarbu atrodytų, žmonėms vis tiek kalbėjo, nepaisydami kitų vertinimų ar etinių ribų, kurių niekas nenustatė“, – atsiųstame pranešime spaudai pastebi psichologė K. Gurskienė.

Jos vedamų porų terapijų metu partneriai atvirai nagrinėja kūniškų malonumų peripetijas, siekia pažinti vienas kitą ne tik asmenybiškai, bet ir seksualiai.

Siekia pažinti partnerį ir jo poreikius

Dėl kokių intymaus gyvenimo problemų dažniausiai lietuviai kreipiasi į psichologą? Ar apskritai yra linkę spręsti santykių problemas ar jas ignoruoja?

Psichologė pastebi, kad ypač po pirmojo karantino, išaugo porų terapijų poreikis. Analogiškai padidėjo ir poreikis spręstis santykių ir intymumo klausimus individualiai.

Karolina Gurskienė

„Įdomus pastebėjimas yra tas, kad prieš kokius 4–5 metus, dažniau žmonės kreipėsi dėl seksualinio gyvenimo atšalimo ir trūkinėjančio emocinio ryšio, buvo ieškoma, kaip suklijuoti tai, kas nutrūko arba kaip iš naujo pažadinti tai, kas nepastebimai užmigo. Pastaruoju metu poros labiau fokusuojasi į vienas kito pažinimą, ieškoma įrankių, kaip sužinoti partnerio poreikius, vis labiau bandoma įsiklausyti ir suprasti savo kūną ir geismą.

Moterys vis dažniau kalba apie negalėjimą pasiekti kulminacijos ir dažnai atvykę abu partneriai aiškinasi, kur yra to priežastys. Ir tai nėra vien tik apie mechaninius procesus ar kūno pažinojimą, tai ir apie artumą, atsipalaidavimą, įsijautimą, gebėjimą pamiršti dienos reikalus ir pasileisti į intymumo magiją. Be komplekso, su savęs priėmimu, su aiškiu žinojimu, kad manimi žavisi bei priima ir partneris“, – pasakoja K. Gurskienė.

Du patarimai kamuojamiems nuobodulio lovoje

Psichologės kabinete poros nevengia kalbėti apie didesnio ar mažesnio libido klausimus, drąsiai analizuoja, koks jis buvo anksčiau, kaip jį susigrąžinti. Daugelis temų gan greitai tampa suprantamos ir antrą kartą ant to paties grėblio nebeužlipama.

„Pavyzdžiui, jei vyras turi erekcijos problemų su tam tikromis moterimis ir išsianalizuoja, kad, tarkime, jį gąsdina savimi pasitikinčios, valdingos moterys (todėl ir atsiranda erekcijos sutrikimai, nes natūralu – išsigandusiam kraujas plūsta į galvą), dirbdamas su savimi, jis nustoja jausti įtampą ir turi puikius seksualinius patyrimus“, – pasakoja K. Gurskienė.

Psichologė apibendrina, kad dažniausiai žmonės kreipiasi dėl nuobodulio ir rutinos intymume. Tokioms poroms ji turi du patarimus: pirmasis vaistas – nuoširdžiai pamylėti vienas kitą, vietoje vulgariai pamylint vienas kitam protą, antrasis – įvairovė.

„Kai imame vienas kitą stebinti naujumu – kambaryje pakvimpa geismu“, – įsitikinusi specialistė.

Pikantiškas dovanas perka ir be progos

Tai, kad lietuviai tampa vis drąsesni, laisvesni, išradingesni, pastebi ir intymių prekių parduotuvės „Fantazijos.lt“ atstovai.

„Kasdien bendrauju su klientais ir matau, kad tautiečiai domisi seksualumu, ieško žinių, trokšta seksualinį gyvenimą paįvairinti ir pagerinti, jiems rūpi jų intymaus gyvenimo kokybė.

Labiausiai perkamos prekės – įvairūs vibratoriai. Taip pat lietuviai perka BDSM aksesuarus, apatinį trikotažą, ir, žinoma, tokias prekes, kaip lubrikantai ir prezervatyvai“, – pastebi „Fantazijos.lt“ konsultantė Deimantė Lembartienė.

Intymių dovanų žmonės dažniausiai ieško artėjant Valentino dienai, tačiau pikantiškas dovanas antrosioms pusėms lietuviai mėgsta dovanoti per Kalėdas, asmenines šventes – gimtadienius, vestuvių sukaktis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)