Tad penis, nors ir yra malonumo šaltinis, kartais gali sudeginti ne vieną jo šeimininko nervinę ląstelę, rašo portalas menshealth.com.

Remiantis žurnale „American Journal of Medicine“ paskelbto tyrimo duomenimis, 85 proc. varpą turinčių 20–39 metų amžiaus vyrų teigia, kad jie „visada“ arba „beveik visada“ gali pasiekti ir išlaikyti erekciją. Kartu reiškia, kad 15 proc. pačiame jėgų žydėjime esančių vyrų bent retkarčiais šioje srityje patiria sunkumų. To paties tyrimo autoriai nustatė, kad vos 20 proc. vyrų nuo 40 iki 59 metų amžiaus, jų pačių teigimu, dažniausiai gali pasiekti normalią erekciją atėjus metui užsiimti seksu.

Kodėl gi tiek daug vyrų taip vargsta? „Kalbant apskritai, prastą erekciją sukelia vienas iš penkių dalykų: sumažėjusi kraujotaka, nenormalus hormonų kiekis, vaistai, sutrikusi nervų funkcija ir, galiausiai, psichologinis aspektas“, – aiškina gyd. Justinas Houmanas, sertifikuotas urologas ir vyrų seksualinės bei reprodukcinės sveikatos specialistas.

Nors turbūt niekada negalėsite tiksliai nuspėti, kaip kiekvieną kartą elgsis jūsų varpa, visuomet galite imtis tam tikrų prevencinių veiksmų, kad, atėjus laikui pasidarbuoti, erekcija būtų kuo sveikesnė ir stipresnė. Tad, negaišdami laiko, pateikiame 19 patarimų, kurie padės neprarasti formos.

1. Išbandykite varpos žiedą

Ar žinojote, kad varpos žiedas gali padėti išlaikyti erekciją? Šis raidės „O“ formos sekso žaisliukas tvirtinamas aplink penį ir padeda sutekėjusį kraują išlaikyti organo šaknyje, t.y., ten, kur ir reikia. Varpos žiedas taip pat padeda išvengti veninio nutekėjimo – erekcijos sutrikimo, kai kraujas į varpą patenka normaliai, bet sunkiai joje išsilaiko. Jau sukurta į varpos žiedus panašių prietaisų, skirtų gydyti erekcijos sutrikimus, tad jie veikiausiai padės ir vyrams, kamuojamiems veninio nutekėjimo, išlaikyti stipresnę erekciją.

Erekciją išlaikyti padės keturių tipų varpos žiedai:

- reguliuojami žiedai;
- tamprūs žiedai;
- vibruojantys žiedai;
- kietieji žiedai.

2. Nepamirškite Kėgelio pratimų

Užsiimant seksu dubens dugno raumenys vaidina svarbų vaidmenį, tvirtina gyd. Robertas Valenzuela, sertifikuotas urologas ir „Promescent“ patarėjas medicinos klausimais. „Sąmoningi dubens dugno raumenų sutraukimai, dar vadinami Kėgelio pratimais, padeda padidinti spaudimą varpoje ir jos standumą“, – sako specialistas. Paprasčiau tariant, Kėgelio pratimai, kuriuos atliekant susitraukinėjate ir atpalaiduojate dubens dugno raumenis, gali padėti sustiprinti erekciją.

Pasak gyd. urologo ir uroginekologo Michaelo Ingberio, Kėgelio pratimai taip pat yra sudedamoji „varpos reabilitacijos“ praktikos dalis. „Panašiai kaip ir po peties operacijos, jums patariama lankytis pas kineziterapeutą ir dirbti su savo raumenimis: juos stiprinti ir didinti judesių amplitudę. Lygiai tą patį galima pasakyti ir apie penį bei raumenis ir nervus, kurie yra neatsiejami nuo erekcijos funkcijos“, – teigia ekspertas. Štai kodėl daugelis urologų rekomenduoja kuo anksčiau pradėti varpos reabilitacijos programą, į kurią įeina ir Kėgelio pratimai. Pradėti iškart po prostatos vėžio operacijos ir kitų atvejų, kurie turi įtakos erekciją užtikrinantiems penio nervams. Gyd. M. Ingberio teigimu, reabilitacijos metu paprastai kartu vartojami ir vaistai, pavyzdžiui, garsioji „Viagra“.

3. Sveikai maitinkitės

Maisto produktai, kurie kenkia širdžiai, kenkia ir peniui. Ir tai visiškai logiška, nes sveika širdis ir sveikas penis priklauso nuo tinkamai funkcionuojančios kraujotakos. Remiantis 2020-aisiais atliktu tyrimu, Viduržemio jūros regiono dieta, kurią sudaro vaisiai, visadaliai grūdai, riešutai ir alyvuogių aliejus bei kiti širdžiai naudingi riebalai, raudonasis vynas ir daržovės, būtų puikus pasirinkimas.

„Ryšys tarp Viduržemio jūros regiono dietos ir pagerėjusios lytinės funkcijos yra įrodytas moksliškai“, – sveikatos temų portalui „WedMD“ sakė San Diego Alvarado ligoninės seksualinės medicinos ekspertas gyd. Irwinas Goldsteinas.

4. Daugiau sportuokite


Kardiotreniruotės, kardiotreniruotės ir dar kartą – kardiotreniruotės.

Anot Klivlendo klinikos gyd. urologo Ryano Berglundo, būtent kraujotaka užtikrina sveiką erekciją. Ir niekas taip negerina kraujotakos kaip aerobikos pratimai. Šis sportas ne tik padeda palaikyti fizinę formą, bet ir kaupia organizme azoto oksidą, kuris padeda palaikyti varpos erekciją.

Bėgiojimas – irgi puiki fizinė veikla, o štai ilgai važinėti dviračiu vyrams nepatariama. „Ilgomis distancijomis važiuojantys profesionalūs dviratininkai, kurie daugybę valandų praleidžia ant dviračio sėdynių, gali turėti daugiau problemų dėl erekcijos sutrikimų“, – pastebi gyd. Erin Michos, Johnso Hopkinso universiteto Medicinos mokyklos docentė.
„Taip atsitinka dėl to, kad minant dviratį gali būti užspausta gaktos arterija, kuri ir aprūpina penį krauju. Tiesa, specialios į dvi dalis padalintos dviračio sėdynės ir specialūs šortai gali padėti užkirsti kelią erekcijos sutrikimams“, – priduria gyd. M. Ingberis.

5. Nustokite rūkyti

2015 metais atlikus medicininės literatūros apžvalgą, nustatyta, kad rūkaliai labiau rizikuoja patirti erekcijos sutrikimų nei kiti varpų šeimininkai. Taip pat yra įrodymų, kad rūkymas gali neigiamao veikti erekcijos stiprumą ir netgi penio dydį.

„Rūkymas ne tik pažeidžia kraujagysles, bet ir gali pakenkti pačiam varpos audiniui: sumažėja jo elastingumas, tad jis negali išsitempti“, – tvirtina gyd. I. Goldsteinas.

Geresnės priežasties mesti rūkyti ir nesugalvosi.

6. Mėgaukitės kava

Kava

Nors tik nedaugelis dalykų jūsų erekcijai gali pakenkti labiau nei cigaretės, kava iš tikrųjų gali padėti reikalams, vykstantiems žemiau juostos. Hiustone įsikūrusio Teksaso universiteto Sveikatos mokslų centro atliktas tyrimas atskleidė, kad vyrai, kurie per dieną suvartodavo tiek kofeino, kiek jo randama 2 ar 3 puodeliuose kavos, rečiau patirdavo erekcijos sutrikimų palyginus su tais, kurie dieną mieliau pradėdavo su gėrimais be kofeino.

7. Pasidarykite vazektomijos operaciją

Jeigu turite jau užtektinai palikuonių (arba esate tikras, kad vaikų nenorite), apsvarstykite galimybę investuoti į spermos fabrikėlio remontą.

„Rizika, kad jų partnerė gali pastoti, kai kuriems vyrams – ypač tiems, kurie praeityje yra patyrę panašių netikėtumų arba buvo gerokai išsigandę dėl jų – gali kelti didelį nerimą“, – pastebi gyd. Karen Donahey, JAV Šiaurės vakarų universiteto sekso ir santuokos terapijos programos vadovė.

O toks nerimas savo ruožtu gali lemti įvairias erekcijos problemas. Tuomet užsisuka užburtas ratas, dėl kurio nerimas dėl seksualinės funkcijos sugadina vyro nusiteikimą užsiimti lytiniais santykiais.

Visgi, jeigu nėra spermos, pastojimo galimybė yra neįtikėtinai maža: tinkamai atliktos vazektomijos veiksmingumas siekia net 99,9 proc. Organizacijos „Planned Parenthood“ duomenimis, ši sėklinių latakų perrišimo procedūra JAV paprastai kainuoja iki 1 tūkst. dolerių.

„Daugeliui gerą sveikatos draudimą turinčių mano pacientų tokios operacijos nieko nekainuoja. Be to, dažnu atveju vazektomiją galima atlikti tiesiog biuro sąlygomis, pritaikius vietinę nejautrą, tad kuriems pacientams išlaidos dar labiau sumažėja“, – teigia gyd. M. Ingberis.

8. Būkite ištikimi antrajai pusei

Dažnai nutinka taip, kad romanus užmezgę varpų šeimininkai ima susidurti su organo krečiamais pokštais. Tiesą pasakius, tai toks dažnas atvejis, kad erekcijos sutrikimus gydantys specialistai dažnai teiraujasi savo pacientų, ar jie turi lytinių santykių ne su savo nuolatiniu partneriu.

Jeigu atvirai nepraktikuojate poliamoriškų santykių ar santykių be įsipareigojimų, neabejotinai jausitės kalti, mylėdamiesi su savo oficialia antrąja puse po to, kai slapta užsiiminėjote seksu su kitu žmogumi. Kaltės jausmas netrunka virsti nerimu, o pastarasis yra tikras erekcijos žudikas.

9. Sumažinkite riziką susirgti diabetu

Internetinio medicinos centras „Mayo Clinic“ teigia, kad erekcijos sutrikimų dažnai pasitaiko vyrams, kamuojamiems diabeto, ypač sergantiems II tipo diabetu. Ši liga peniui suduoda dvigubą smūgį: ji ne tik paspartina arterijų ligos procesą, bet ir sulėtina sensorinės informacijos perdavimą nervais visame kūne. Patikėkite: nejautrus penis nėra laimingas penis.

Antrojo tipo diabetas yra labiausiai paplitusi šios ligos forma tarp suaugusių JAV gyventojų. Egzistuoja įvairių būdų, kaip diabeto išvengti. Pavyzdžiui, patariama daugiau valgyti diabetui kelią užkertančių maisto produktų ir reguliariai sportuoti. Taip pat turėtumėte tikrintis cukraus kiekį kraujyje, o kaip tai padaryti patars jūsų gydytojas.

10. Išsitirkite testosterono lygį

Žemas testosterono lygis neturi tiesioginės įtakos už erekciją atsakingam mechanizmui, tačiau tikrai paveikia vyro libido: jam tampa vis sunkiau lytiškai susijaudinti, kad varpa sustandėtų. Jei pastebėjote, kad neįprastai sumenko lytinis potraukis arba bet kurį kitą simptomą, liudijantį apie mažą testosterono kiekį, būtų verta pasitarti su gydytoju dėl testosterono lygio nustatymo. Jeigu bus diagnozuotas žemesnis lygis, medikai jums padės testosterono kiekį sugrąžinti į normos ribas.

Impotencija

11. Venkite itin energingų frikcijų

Užtenka vos vieno stipraus, bet neatsargaus varpos judesio, kad suplyštų corpora cavernosa vadinami akytkūniai – pailgos formos „erekcijos kameros“, išsidėsčiusios per visą penio ilgį. Netikite? Ogi pabandykite nukreipti savo sustandėjusią varpą į medžio kamieną: jis bus maždaug tokio pat tankio kaip jūsų antrosios pusės gaktinis kaulas.

Įvykus visiškam suplyšimui, per parą reikės atlikti operaciją, kad būtų sustabdytas vidinis kraujavimas ir sumažinta visam laikui liekiančių pakitimų rizika. Nors dalinis plyšimas nėra toks rimtas, vėliau ir jis gali sukelti įvairių problemų. Su randiniu audiniu gyjančios akytkūnio sienelės netenka elastingumo: dėl to gali pakrypti varpa ir įsimesti skausmas, o galiausiai smogia impotencija.

Remiantis kai kuriais skaičiavimais, daugiau nei trečdalis impotencijos kamuojamų vyrų praeityje yra patyrę tokią varpos traumą. Norėdami apsisaugoti, su peniu elkitės atsargiai, kai jūsų partnerė yra viršuje, nes tai yra daugiausiai pažeidimų galinti sukelti sekso poza.

12. Daugiau vaikščiokite

Vieno tyrimo metu nustatyta, kad vyrai, kurie per dieną pėsčiomis įveikia 3 kilometrus, turėjo perpus mažiau problemų dėl erekcijos nei sėslesni vyrai, teigia gyd. I. Goldsteinas. Žinoma, puikiai tiks ir 20 minučių bėgimo ar pusvalandžio trukmės treniruotė su svoriais.

„Jūsų širdies sveikatai naudingi dalykai puikiai pasitarnaus ir penio kraujagyslėms“, – priduria gyd. J. Houmanas.

Varpos kraujagysles užkemšančios ar sukietinančios nuosėdos taip pat gali susilpninti erekciją. „Vyrai dažnai mano, kad jų arterijos – tai paprasčiausi vamzdžiai, kurie kartais gali užsikimšti. Visgi tai kur kas sudėtingas dalykas. Šių kraujagyslių sienelės yra labai biologiškai aktyvios vietos, kuriose gaminamos ir į kraujotaką išsiskiriamos įvairios cheminės medžiagos“, – sako gyd. Laurence’as Levine’as, Čikagos Rusho universiteto Presbiterijonų medicinos centro urologas.

Tad, kuo daugiau sportuosite, tuo sveikesnės, švaresnės ir lankstesnės bus kraujagyslių sienelės.

13. Žiovaukite!

Atsiprašome, jei perskaitę apie žiovulį ką tik nusižiovavote. Tiesą sakant, nėra ko atsiprašinėti, nes organizmui žiovulys ir erekcija reiškia praktiškai tą patį.

Abu šiuos reiškinius kontroliuoja ta pati cheminė medžiaga – galvos smegenyse išskiriamas azoto oksidas. Jis gali pasiekti neuronus, valdančius burnos atsivėrimą ir kvėpavimą, arba nugaros smegenimis nukeliauti į penio kraujagysles. Kartais azoto oksidas atlieka ir viena, ir kita, ir tuomet didelis žiovulys padeda užvesti apatinį varikliuką.

Nerekomenduojame užsiimti intymia preliudija bežiovaujant. Tačiau nesidrovėkite dienos metu pasiduoti žiovuliui, nes jis gali padėti treniruoti neurocheminius kelius, lemiančius gerą erekciją.

14. Pakankamai miegokite

Jūsų peniui labai reikalingas miegas. Miegant kasnakt pasireiškianti erekcija trunka nuo 3 iki 5 valandų. Tikriausiai tai pastebėjote, kai teko keltis ir eiti šlapintis 4 val. ryto.

Naktinės erekcijos kyla ne šiaip sau: jos padeda tarsi įkrauti varpą, kuri gerai pamaitinama deguonies prisotintu krauju.

„Teoriškai, kuo daugiau naktinių erekcijų patirsite, tuo elastingesnis bus varpos akytkūnis. O tai laikui bėgant gali padėti išlaikyti stiprią erekciją“, – aiškina gyd. I Goldsteinas.

15. Vartokite aminorūgščių

Jei kamuoja tik lengvi erekcijos sutrikimai, jums gali net neprireikti receptinių vaistų. Aminorūgštys L-citrulinas ir L-argininas, kurias siūloma vartoti tablečių arba miltelių forma, gerina vyrų lytinį pajėgumą.

„Jos padidina neuromediatorių kiekį, kurie sukelia didesnį kraujo pritekėjimą į penį“, – teigia gyd. J. Houmanas. Prieš gerdami naują papildą, pasitarkite su gydytoju, nes papildų pramonė nėra gerai reguliuojama, o dalis jų gali neigiamai sąveikauti su receptiniais vaistais.

16. Išbandykite vaistus nuo erekcijos sutrikimų

Jei niekas nepadeda, vadinasi, atėjo metas išmėginti medikamentines priemones, skirtas erekcijos sutrikimams gydyti. Vieni geriami vaistas nuo erekcijos sutrikimų veikia kelias valandas, o po to jų poveikis ima silpnėti. Rinkoje dar yra vaistų, kurie erekciją gelbsti iki 36 valandų: dėl šios priežasties jie kartais dar vadinami „piliule visam savaitgaliui. Greito poveikio tabletės rezultatų duoda per 15–30 minučių.

„Jums paprasčiausiai reikia rasti tokį vaistą, kuris geriausiai atitiktų jūsų gyvenimo būdą, arba būtų tinkamiausias tam tikra proga“, – sako J. Houmanas.

Egzistuoja daugybė vaistų pasirinkimų, ir visi jie veikia panašiai. Erekcijos sutrikimams gydyti skirti medikamentai sustiprina organizme natūraliai gaminamo azoto oksido poveikį, o ši cheminė medžiaga savo ruožtu atpalaiduoja varpos raumenis ir arterijas. Dėl to lytiškai susijaudinus daugiau kraujo priteka ten, kur jo reikia. Ir tik susijaudinimo metu: tikrai nereiks vargti su 36 val. trukmės erekcija.

Turėkite omenyje, kad vaistai nuo erekcijos sutrikimų galite sukelti šalutinį poveikį. „Kai kuriems vyrams gali pasireikšti galvos skausmas, odos paraudimas, rėmuo ir apatinės nugaros dalies skausmas. Visgi, kuo dažniau vartosite vaistus, tuo labiau jūsų organizmas prie jų pripras ir simptomai pranyks“, – tikina J. Houmanas. Jei šalutinis poveikis vis nepraeina, kreipkitės į gydytoją, kuris padės rasti kitų vaistų, atitinkančių jūsų poreikius.

Būtinai pasitarkite su gydytoju, kokie erekcijos sutrikimams skirti medikamentai labiausiai tiktų jūsų atveju.

17. Išmėginkite į penį leidžiamus preparatus

Jeigu tradiciniai geriamieji vaistai erekcijos funkcijos gerinti nepadeda, galite išmėginti specialius į varpos pagrindą sušvirkščiamus preparatus, turinčius kraujagysles plečiančių medžiagų. Taip pataria gyd. Jedas Kaminetskis, sertifikuotas urologas. „Tikrai nėra taip skausminga, kaip galbūt skamba. Be to, šie preparatai padeda daugiau nei 90 proc. vyrų“, – ramina medikas.

Visgi gyd. M. Ingberis įspėja apie galimas komplikacijas: „Daliai vyrų erekcija gali neatslūgti ir tapti skausminga. Ilgiau nei 4 val. trunkantis sustandėjimas vadinamas priapizmu, dėl kurio būtina kreiptis skubios medikų pagalbos.“

18. Paskutinė priemonė – penio implantas

Jei vaistai nuo erekcijos sutrikimų ir gyvenimo būdo pakeitimas lytinės funkcijos nepagerino, svajonių erekciją pasiekti padės varpos implanto operacija. Atlikęs nedidelį pjūvį gydytojas į jūsų kapšelį įdės pomputę, kuri siurbs sterilų vandenį iš implantuoto rezervuaro. Prieš sueitį galėsite suspausti pomputę ir į penį įleisti skysčio, kuris užtikrins stiprią erekciją tiek laiko, kiek reikia. Žinoma, kaip ir visų operacijų atveju yra komplikacijų rizika, bet varpos implantus turintys vyrai labai patenkinti – kaip ir jų partneriai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)