Nėra vieno būdo mylėti, lygiai taip nėra vieno vienintelio traukos tipo kitam žmogui, rašoma straipsnyje portale „shape.com“. Kartais tai gali trikdyti – tarkime, imate įsimylėti žmogų, bet seksualiai jis jūsų netraukia. Apskritai trauka – subjektyvus dalykas – kas vienus traukia, kitiems gali atrodyti visiškai nepatrauklu.

„Trauka – absoliučiai subjektyvus dalykas, – aiškina seksualinio švietimo ekspertė Natasha Marie. Kaip ir grožis. Tiesa, popkultūra propaguoja kitokią – supaprastintą traukos versiją, kuri skelbia – jei kas nors traukia, tai vienu metu apima ir romantinę, ir emocinę, ir fizinę, ir dvasinę ir seksualinę trauką tam žmogui.“

Iš tiesų trauka žmonėms nėra tokia paprasta ir vienareikšmiška. „Trauka dinamiška ir įvairi, kaip ir kiekvieno iš mūsų asmenybė, nes ji atspindi asmenybę ir jos vertybes“, – aiškino N. Marie.

Nėra kažkokio sąrašo, kokių traukos tipų patiria visi žmonės porose, ir vis dėlto išskiriami penki dažniausiai minimi traukos tipai.

Dažniausia išskiriami penki traukos tipai:

  1. seksualinė trauka,
  2. romantinė trauka,
  3. fizinė trauka,
  4. emocinė trauka,
  5. estetinė trauka.

„Trauką galima interpretuoti, išreikšti ir skelbti įvairiais būdais, – aiškina N. Marie. – Nors skirtingų traukos tipų išskyrimas gali atrodyti lyg semantinis žaidimas, tai naudinga ir padeda sėkmingai fiksuoti santykių dinamiką. Suprasdami ir priimdami platų emocijų spektrą, mes galime jausti vieni kitiems įvairius jausmus, galime išsilaisvinti iš ribojančių naratyvų apie trauką ir patrauklumą.

Penki dažniausi traukos tipai:

Seksualinė trauka

Seksualinė trauka gana tiesmuka, kai žmogus mus traukia seksualiai, jaučiame geismą ir norą būti su tuo žmogumi fiziniu, intymiu lygmeniu. Bet tai dar ne viskas. Seksualinė trauka neapsiriboja vien pažįstamais realiame gyvenime žmonėmis, ji persikelia į fantazijų pasaulį.

„Jei kažkas jumyse sužadina jaudulį, aistrą, fiziologinį potraukį, tai – seksualinė trauka, – teigia N. Marie. Paprasčiau tariant, visiškai suprantama, jei pajusite seksualinę trauką, tarkime... aktoriui Timothée Chalametui.

„Girdėdami žodį „trauka“, dažnai automatiškai įsivaizduojame seksualinę trauką, – sako N. Marie. – Visuomenėje teikiama didelė svarba seksualinei traukai, lyg ji būtų aukščiausias visų rūšių traukos taškas. Metas paneigti šį mitą, seksualinė trauka – tik vienas gausių patirčių tipas.“

Siaurą požiūrį, kad trauka iš esmės būna tik seksualinė, stipriai skatina perdėtas seksualizavimas, be to, heteroseksualinės normos ir religiniai idealai, kurie laiko reprodukciją svarbiausiu žmonių tikslu, – akcentavo ekspertė.

Galiausiai ir seksualinė traukia turi daug sluoksnių, kurie neretai ignoruojami. Galima trumpalaikė seksualinė trauka, kuri po vienos nakties nuotykio išnyksta, tada seksualinė trauka perauga į kitokią trauką arba traukos apskritai nelieka. Seksualinę trauką galima jausti vienu metu keliems žmonėms ar vienam žmogui visą savo gyvenimą.

Romantinė trauka

Romantinė trauka kiek kitokia, ji gilesnė nei seksualinė trauka, neatsiejama nuo troškimo užmegzti ryšį, kuriame seksualinis aspektas ne pats svarbiausias.

„Romantinė trauka – tai noras būti intymiai susijus su žmogumi, sukurti santykius, grįstus abipuse trauka ir patirtimis, – teigė N. Marie. – Galite jausti, kad žmogus domisi jūsų asmenybe, arba norėti dalyvauti kito žmogaus gyvenime, žinoti apie jo jausmus, išgyvenimus. Ši trauka turi panašumų su draugyste, tik peržengia draugystės ribas, nes romantinė trauka nukreipta į vieną žmogų, be to, ji apima daugiau aspektų nei draugystė.“

Be abejo, galima jausti skirtingų tipų traukas vienu metu. Romantinė trauka gali turėti seksualinės traukos aspektų, ir būti susijusi su emocine trauka vienam žmogui (ne visiems). Gali būti ir taip, kad aseksualus žmogus jaučia romantinę trauka vienam asmeniui, kuri neatmiešta nė trupučio seksualinės traukos.

Fizinė trauka

Nepainiokite seksualinės traukos su fizine trauka; pastaroji veikiau yra noras būti fiziškai arti tam tikro žmogaus, liesti jį ir būti jo liečiamam.

„Fizinė trauka yra kūniško, taktilinio ryškio troškimas, jis gali turėti ir seksualinių, emocinių ar romantinių atspalvių, bet jų gali ir nebūti, – sako N. Marie. – Daliai žmonių svarbūs prisilietimai, kurie nebūtinai susiję su seksu ir romantiniais jausmais, tai – apsikabinimai, glėbesčiavimasis, laikymasis už rankų, masažas. Pavyzdžiui, jums malonu apsikabinti su draugu, tačiau jūs nenorite sekso su bičiuliu. Fizinė trauka – buvimas greta, bendravimas.“
Fizinis prisilietimas – tarp mylimųjų, tarp draugų, tarp šeimos narių, netgi augintinio lietimas yra meilės ir dėmesio ženklas, todėl fizinė trauka yra visiškai realaus tipo trauka.

„Prisilietimas – viena iš pagrindinių žmogaus elgesio išraiškų, kurią imame demonstruoti nuo pat mažens, – pabrėžė N. Marie. – Jau kūdikystėje intuityviai mokame liesti, nors verbalinio komunikavimo įgūdžių dar nebūname išvystę. Jei vaikystėje mus laiko ant rankų, apkabina, glosto, išmokstame reikšti dėmesį, vėliau tai tęsiame santykiuose, jau būdami suaugę.

Emocinė trauka

Emocinė trauka iš esmės yra intymumo troškimas.

„Emocinės traukos pamatas – ryšys. Mes – socialios būtybės, kurios trokšta užuojautos ir draugijos. Emocinė trauka – tai išreiškiama ir / arba jaučiama meilė, pagarba, palaikymas, asmenybės priėmimas. Ką duoda tokio pobūdžio trauka? Dalinimąsi viltimis, baimėmis, svajonėmis ir vertybėmis – tai kuria ne tik trauką, bet ir santykius, ar jie būtų platoniški, ar romantiniai. Emocinė trauka gali egzistuoti atskirai, bet dažniausiai ji jaučiama kartu su kitokių tipų traukomis, – pasakojo N. Marie. – Pavyzdžiui, demiseksualiu vadinamas toks žmogus, kuriam būtina jausti gilų emocinį ryšį, kad galėtų kurti ir seksualius ar romantinius santykius.“

Estetinė trauka

Estetinė trauka įdomi tuo, kad traukia ne tiek žmogus, kiek jo išvaizda. Tai ne visada susiję su sekso, prisilietimų, intymumo ar romantinių santykių noru, tai labiausiai reiškia susitelkimą į tai, kas žmogui atrodo gražu.

„Estetinė trauka visiškai susijusi su išvaizda, – sako N. Marie. – Pavyzdžiui, jeigu jums patinka Calvino Kleine modelio išvaizda, bet nejaučiate nei seksualinės traukos, nei noro asmeniškai susipažinti, tai – estetinė trauka.“

Žinoma, jei iš žurnalo iššoktų C. Kleine modelis ir pakviestų į pasimatymą, turbūt neatsisakytumėte, bet greičiausiai pasimatymo metu džiaugtumėtės reginiu, gėrėtumėtės, o tuo viskas ir pasibaigtų.

Kaip traukos tipų išmanymas padeda santykiams su žmonėmis

Kiekvienas žmogus gali patirti visų tipų trauką įvairiems žmonėms įvairiais savo gyvenimo etapais. Būna taip, kad vienam žmogui jaučiame kelių tipų trauką arba fizinė trauka perauga į seksualinę ir romantinę. Kartais trauka apskritai dingsta. Trauka nėra nepajudinamas dalykas – ji atsiranda priklausomai nuo to, kas esate, ką matėte, ką suprantate apie save ir savo poreikius, nesvarbu, ar jūsų santykiai platoniški, seksualiniai, romantiniai ar dar kokie nors.

„Kai suvokiate kiekvieno tipo trauką, tai tampa pagalbine priemone savo reakcijoms suvokti, – aiškina santykių ekspertė, psichologė Tracy Crossley. – Ką tai reiškia? Dažnai mes nesuvokiame, kodėl mus traukia žmogus, galbūt nekreipiame dėmesio į tai, kas mums atrodo patrauklu. O skaitant kiekvienos traukos apibūdinimą, bus lengviau susivokti, kai renkamės partnerį ar draugus.“

Sąmoningas savo motyvacijos suvokimas yra labai svarbu santykių srityje, įsitikinusi T. Crossley: „Suvokdami savo motyvus, nemeluosite sau apie traukos pobūdį, suvoksite realybę ir negyvensite fantazijų pasaulyje, kuriame dažnai atsiduria žmonės. (Pvz., tai gali padėti suvokti, kodėl norite nutraukti dabartinę draugystę.)

N. Marie teigimu, prireiks laiko, kol perprasite penkis traukos tipus ir kol suvoksite, kokių tipų trauką jaučiate vienam ar kitam žmogui.

„Galima mokymosi kreivė. Nebūtinai iš karto suvoksite. Arba bus taip, kad pervardinsite santykius – čia slypi žmonių santykių grožis. Tarkime, nuėjote su žmogumi į pasimatymą ir jaučiate, kad trauka – ne tokia, kaip įsivaizdavote. Tada galima tapti draugais“, – aiškino N. Marie.

Nėra teisingo ar neteisingo būdo jausti trauką, vis dėlto gebėjimas identifikuoti penkis traukos tipus padės susivokti, ką jaučiate vienam ar kitam žmogui, kaip norite vystyti santykius ar galbūt stabtelėti ir žengti žingsnį atgal, jei šiuo metu abejojate, teigė T. Crossley.

„Trauka turi teikti džiaugsmo ir pasitarnauti santykiams, – įsitikinusi N. Marie. – vienintelis lakmuso popierėlis jūsų santykiuose esate jūs ir jūsų jausmai konkrečiam asmeniui.“

Trauka – tarsi kompasas, dar viena priemonė, padedanti naviguoti per įvairius santykius. Tai padės, kuriant prasmingus santykius, taip pat padės išlikti sąmoningesniems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją