Pradėti reiktų...

Seksualinės sveikatos programėlės „Ferly“ įkūrėja ir terapeutė Kate Moyle teigia, kad nemažai žmonių nesugeba atsipalaiduoti ir nustumti įkyrias mintis į šoną sekso metu: „Kaip visuomenė kovojame su pernelyg aktyviu protu, leidžiame savo mintims maištauti ir nesuteikiame galimybės mėgautis „čia ir dabar“ momentu.“

Prieš pradedant mokytis, kaip sekso metu vėl jaustis čia ir dabar, naudinga suprasti, kad žmonės patiria skirtingą seksualinę aistrą.

„Dauguma moterų patiria vadinamąją „reaguojančią aistrą“. Ji skiriasi nuo vyrų, kurie patiria „spontanišką troškimą, – pasakoja K.Moyle. – „Spontaniškas troškimas“ yra kaip žaibas į lytinius organus. Sekso norima netikėtai. O „reaguojančioji aistra“ ne tokia pastebima, nes noras atsiranda reaguojant į dirgiklius, kurie vienu metu gali apimti bučinius, įdėmų žvilgsnį, rankų prisilietimus ar užuodžiamus kvepalus.“

Jei jūsų protas pavargęs, bus daug sudėtingiau prisitaikyti prie „reaguojančios aistros“ dalykų, vadinasi, bus sudėtinga sutelkti dėmesį į malonumą ir jausti intymumo momentą.

Duokite ženklus

Atsiribojimas kiekvienam gali pasireikšti skirtingai: vieni jaučiasi robotais, kiti emociškai atitrūksta nuo rūpimų žmonių, treti patiria smegenų miglą, o dar kiti jaučiasi taip lyg gyventų nuolatinėje svajonių būsenoje.

Visiškas atitrūkimas nuo realybės sekso metu gali atrodyti kaip fiziniai pojūčiai. Galvojimas apie indus, darbą – atsisakymas emociškai būti su partneriu. Šiuo atveju pagelbės ne žodžiai, o judesiai. Bakstelkite į lovą du kartus ar naudokite nedidelius daiktus, pavyzdžiui, segtukus ir juos numeskite ant žemės. Susitarkite su partneriu, kaip parodysite, jog intymiais momentais esate nutolęs.

Bendraukite

Lengva pamiršti, kad seksas turi būti smagus ir malonus, kai jis vyksta ne taip, kaip abu partneriai norėtų, kai vienas jų arba abu yra išsiblaškę. „Jei tikrai siekiama išlaikyti ar pagerinti seksualinį gyvenimą, malonumo gavimas ir intymumo patyrimas – du svarbiausi sudedamieji ingredientai“, – pasakoja terapeutė.

K.Moyle pataria atkreipti dėmesį į dar kelis intymumo aspektus, kurie padėtų atsipalaiduoti sekso metu:

  • Kartu su partneriu išsiaiškinkite, kokie prisilietimai jus ir jūsų mylimąjį (-ąją) jaudina.
  • Kalbėkite su partneriu sekso metu, ką jaučiate ir apie tai, kas jums patinka.
  • Nustokite save vertinti iš šono. Jūs neturėtumėte kiekvieną kartą nerimauti dėl to, kaip pasirodysite.


Nepavyksta?

Jei net komunikacija su partneriu nepadeda išjungti minčių srauto galvoje, pabandykite apsilankyti pas psichologą ar terapeutą, kuris kartu su jumis suras tinkamiausią būdą, kaip vėl mėgautis seksu.

„Žmonės kartais išbando „Sensate Focus“ terapijos techniką. Ji stiprina intymumą ir teigiama, kad padaro seksualinę patirtį malonesnę. Šis metodas moko dėmesingumo: kaip smegenims kovoti su blaškymusi ir patirti intymumo momentą. Sąmoningumas taip pat gali jus išmokyti valdyti mintis, nutildyti protą ir prisitaikyti prie malonumo“, – įvardija K.Moyle.

Pagalbos galima ieškoti ir internete. Moterų sveikatos tyrinėtoja dr. Lori Brotto kartu su „Ferly“ sukūrė skaitmeniniu sąmoningumu pagrįstą kognityvinės terapijos programėlę. Ją galima atsisiųsti nemokamai, o joje pateikiamas turinys suskirstytas į struktūrines temas. Programėlė su specialistų pagalba moterims pateikia informaciją apie orgazmus, siūlo būdus, kaip jaustis sekso metu čia ir dabar, kaip atsikratyti gėdos jausmo bei sustiprinti aistrą. Lietuviška versija būtų „Nebegėda“ komandos rašomi tekstai, kurie specializuojasi seksualinėje sveikatoje.