Mano vyras trejetą metų dirbo užsienyje. Kartą nugirdau jį kalbantis su moterimi, kurios nepažinojau. Paklaustas, su kuo kalbėjosi, vyras atsakė, kad skambino kaimynė.

Panaršiusi tos moters paskyras socialiniuose tinkluose supratau, kad ją ir mano vyrą siejo artimas ryšys, be to, jis truko ne mažiau kaip porą metų. Nors yra dešimčia metų vyresnė už mano sutuoktinį, jos išvaizda tikrai jaunatviška.

Ryžausi tiesiai šviesiai paklausti vyro, ar juodu kas nors sieja, bet jis, savaime aišku, paneigė visus mano įtarimus. Vėliau ne kartą susibardavome, kadangi aš ir toliau sekiau jos paskyras, todėl man daug kas paaiškėjo.

Galop, aš nutariau išsaugoti šeimą, nors, aišku, teko paminti savo principus. Dabar mano ir vyro santykiai iš pažiūros geri, tačiau tarp jo telefono kontaktų – daugybė pseudonimų. Atsitiktinai pamačiau, kad jis ir toliau saugo jos nuotraukas. Esu įsitikinusi, kad jiedu nuolatos susirašinėja, o kartą pati mačiau, kaip vyras trina kažkokias žinutes.

Ta moteris gyvena labai toli – kitoje šalyje, tačiau dėl to, kas vyksta, aš kankinuosi. Tai mane žeidžia ir žemina. Labai norėtųsi pasikalbėti su vyru, tačiau bijau, kad kils skandalas, kad tik sudrumsiu ramybę ir santykių stabilumą. Ką gi daryti?

Gyventi su šia žinia suku, bet skirtis su vyru ypač nesinori. Juk santuoka, šiaip ar taip, trunka 27-erius metus. Mes susilaukėme trijų puikių vaikų. Vyriausiam sūnui – jau 26-eri, o dvynukams – po 12. Bijau, kad galiu prarasti vyrą, bet ir tylėti beveik nebeįstengiu.
Esu Rasa. Man – 47-eri metai.


Psichologo komentaras

Miela Rasa, pirmiausia privalu išsiaiškinti, kas konkrečiai jus žeidžia ir skaudina susiklosčiusioje situacijoje: tikėtinas intymus vyro ryšys su kita moterimi, ar dvasinė jų bičiulystė? Dėl ko konkrečiai pavyduliaujate? Dėl sekso, ar dėl to, kad vyras veikiausiai susipažino su sielai artimu žmogumi?

Norite su juo pasikalbėti, bet bijote, kad pokalbis gali sugriauti jūsų santuoką. Nejaugi per 27-erius bendro gyvenimo metus nė karto neteko aptarinėti kokių nors judviejų santykius temdančių aplinkybių? Nejaugi nė karto nesidalijote savo būgštavimais ir nuogąstavimais? Nevisiškai aišku, kaip pats pokalbio faktas gali ką nors sugriauti. Vis dėlto kyla šiokių tokių įtarimų.

Rašote, kad nutarėte išsaugoti šeimą. Vis dėlto susidaro įspūdis, kad galutinio sprendimo dar nepriėmėte. Tonas, kuriuo kalbate apie savo išgyvenimus, byloja apie jus apėmusį didžiulį nerimą. Nerimas – tai tokia būsena, kuriai užėjus vidinis balsas kužda, jog reikia kažką daryti, kažką keisti. Suprasti, ką būtent daryti, įmanoma tiktai suvokus, kokios gyvenimo permainos jums priimtinos.

Jūsų šeimą šiuo metu yra ištikusi krizė. Visgi ta krizė, reikia manyti, prasidėjo prieš trejetą metų, kai vyras išvyko į gana ilgą komandiruotę. Tikėtina, kad tai nutiko dar anksčiau. Tuo etapu jūsų, kaip sutuoktinių, santykiai tarsi nutrūko, sustojo vietoje. Kiekvienas gyvenote tik savą, nuo sutuoktinio atskirą gyvenimą. Būtent per tuos metus vyras tikrai galėjo užmegzti santykius su kita moterimi. Vis dėlto jis sugrįžo – dabar yra su jumis.

Tikėtina, kad nesate iš tų moterų, kurios galėtų atleisti neištikimybę. O gal jums reikia dar konkretesnių įrodymų? Vyras juk pademonstravo, kad nori likti su jumis, bet jums to negana. Akivaizdu, kad juo nepasitikite.

Beje, jūsų laiške nemažai prieštaringos informacijos. Privalote suvokti, ko tikitės iš pokalbio su vyru. Tad kas gi jums užvis labiausiai neduoda ramybės: įvykusi neištikimybė, ar tai, kad dėl vyro elgesio santykiai darosi neapibrėžti, galbūt net paremti melu?

Teigiate pastebėjusi, kad savo telefone vyras saugo kitos moters nuotraukas. Viena vertus, fiziškai jis juk tikrai šalia. Kita vertus, jisai gyvena ir kitą gyvenimą, prasidėjusį tada, kai teko kuriam laikui išsiskirti.

Taigi, jūs jaučiatės suglumusi: to, ką pavyko susikurti, prarasit nesinori, bet dabartinė padėtis darosi nepakeliama.

Kodėl sekate tos moters paskyras socialiniuose tinkluose? Ko jose ieškote? Tokiais veiksmais jūs tik pati sau atveriate pragaro vartus. Atrodo, kad sprendimo bandote ieškoti išorėje, bet šitaip nieko neišeis. Svarbiausia tai, kas vyksta jūsų širdyje.

Privalote sugalvoti, kaip sau padėti. Ko gi jūs norite? Kaip galite palengvinti savo gyvenimą? Galima nuspėti, kad šeima jums vis dėlto brangi. Jei taip, turite pagalvoti, ką daryti, kad ją išsaugotumėte.
Pakeisti vyro požiūrį į kitas moteris – ne jūsų valioje, užtat sustiprinti judviejų santykius jūs galite. Pamėginkite pelnyti dar didesnį jo pasitikėjimą, sustiprinti jus siejantį ryšį. Išdrįskite prabilti apie savo nerimą. Jokiu būdu nedemonstruokite agresijos, nepulkite iš karto kaltinti.

Jei jaučiate, kad niekaip nesugebėsite susikaupti konstruktyviam pokalbiui, iš karto susinervinsite, imsite kaltinti bei užsipuolinėti, pasiūlykite vyrui apsilankyti pas porų psichologą ir pasikalbėti ten – specialisto kabinete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)