Nestandartiniai santykiai, įžengus į šeštą dešimtį

Liudmila (54 m.) ir Igoris (66 m.) prieš 14 metų susipažino naktiniame klube suaugusiems. Nuo to laiko jie kartu. Igoriui tai – trečia santuoka, Liudmilai – antra.

„Liudmila man patiko, pajutau jai trauką, – pasakoja Igoris. – Tą vakarą su ja mylėjomės, o Liudmila turėjo seksualinių santykių su dar trimis vyrais, aš buvau šalia, stebėjau. Mane jaudina moters seksas su kitu vyru.“

„Nuo seno turėjau seksualinę fantaziją, kad esu pono vergė, – pasakoja Liudmila. – Čia mūsų fantazijos sutapo. Pirmus dvejus metus mes susitikdavome savaitgaliais ir žaisdavome seksualinius žaidimus.

Mes niekada neturėjome maniakinės priklausomybės seksui. Seksu užsiimame, kai norisi. Anksčiau – nuo dviejų kartų per dieną iki karto per savaitę. Dabar rečiau – du kartus per mėnesį.

Kai apsigyvenau pas Igorį, namuose ėmėme rengti erotinius vakarėlius, kviesdavome į juos savo nudistus draugus, sugalvodavome scenarijų.

Pvz., buvo rytietiškas vakarėlis su sultonu, sultono žmona, viziriu ir sugulovėmis. Niekas iš anksto nežinojo, kokia rolė teks. Dar ir dabar rengiame tokius vakarėlius, tiesa, rečiau – jėgų mažiau. Kartais pastebiu, kad senstu, nebesu tokia graži, tas liūdina.

Vienu metu nuolat galvodavau apie tai, kad nebesu patraukli. Tai blokuodavo geismą, trukdydavo atsipalaiduoti. Dabar tos mintys praėjo.“

„Mums tiesiog patinka seksas, – aiškina Igoris. – Negalima eiti į svingerių vakarėlius ar užsiimti grupiniu seksu, jeigu santykiai nepakankamai tvirti, jei nėra intymumo, jei skiriasi požiūriai į seksą. Priešingu atveju, nutrauksite emocinį ryšį.

Daug žmonių nepapasakoja partneriui, apie ką svajoja. Be reikalo. Geriau atvirai pasakyti: „Vienas vyras manęs nepatenkina. Arba kvieskimės seksui dar vieną vyrą, arba skirkimės.“ Tada nepabos ir nebus persisotinimo.“

Negalima vadinti žmogaus seksoholiku vien todėl, kad taip mano jo aplinkos žmonės. Iš pradžių reikia išsiaiškinti, ar jis komfortiškai gyvena. Igoris su Liudmila – ne seksoholikai, jiems patinka seksas. Jie gyvena pagal savo principus, pagal jų šeimos taisykles. Jų seksualinis elgesys niekam nekenkia. Jie emociškai stabilūs, veiksnūs.

Jeigu seksualinis elgesys daro žalą vyro ar moters emocinei sveikatai, tada reikalinga profesionalo pagalba.

Seksoholizmo požymiai

Igorio ir Liudmilos istorija – netipinio partnerių elgesio pavyzdys, bet tai nėra seksoholizmas.

Kada sekso pomėgis virsta priklausomybe?

Seksoholizmu vadinamas seksualinis elgesys, kuris neatneša pasitenkinimo. Seksualiai priklausomiems žmonėms reikia greitai, skubiai patenkinti savo poreikius, jie negali atsispirti impulsams. Todėl pagrindiniu jų tikslu tampa seksualinis aktyvumas. Visos kitos mintys ir norai nustumiami į antrą planą, tampa nebesvarbūs. Priklausomybę turintys žmonės be saiko save tenkina, kompulsyviai masturbuojasi iki sekso, jo metu ir po jo.

Dėl naujos dozės jie pasirengę rizikuoti – ryšiai su prostitutėmis, nesaugus seksas. Tai sunki emocinė būsena (pavyzdys – 2011 m. britų filmas „Gėda“, 2001 m. amerikiečių filmas „Nuodėmės anatomija“).
Seksualinę priklausomybę turinčio žmogaus dopamino sistema greitai perdega.

Intymus jautrumas sumažėja, organizmas toleruoja dirgiklius, todėl, norint patirti minimalų malonumą, tokiam vyrui ar moteriai reikia hiperstimuliavimo.

Dažnai išsivysto selektyvi impotencija – kai pastovus partneris jau nebejaudina, kai reikia pornografijos, naujų partnerių, skausmo ir pan. Amerikiečių psichologo Patricko Kearnso nuomone, didėja psichinė priklausomybė nuo fetišų. Paminėtina, kad terminas seksoholizmas nėra mokslinis. Jį neretai pritaiko žmonėms, kurių elgesys nukrypęs nuo visuotinai priimtų standartų.

Terminai „nimfomanija“ ir „satyrizmas“, kuriais anksčiau įvardindavo patologinį hiperseksualumą, nuo 2022 m. Tarptautinėje ligų klasifikacijoje bus performuluoti į „kompulsinis seksualinių įpročių ir potraukių elgesio sutrikimas“.

Malonumas

Kuo seksualinė priklausomybė skiriasi nuo pomėgio seksui? Žmogus su dideliu seksualiniu apetitu gali užmegzti intymius santykius, nejausdamas romantinių jausmų. Jam negėda savo požiūrio į seksą. Seksualinis jo gyvenimas aktyvus, priešingai, nei priklausomybę turintis žmogus, jis labai jautrus genitalijų stimuliavimui.

Kitas skirtumas – žmogus, kuriam sunku valdyti savo seksualinį elgesį, jaučia emocinį, fizinį išsekimą, jaučiasi vienišas, jam gėda. Seksualiai aktyviems žmonėms ryškus libido netrukdo gyventi, bendrauti su žmonėmis. Seksas jiems nėra būdas atsipalaiduoti ar sušvelninti depresiją.

Jie lengvai peržengia normas (pvz., jų santykiai atviri, su daug partnerių), tačiau prireikus greitai suvokia savo emocinę būseną. Jie neslopina emocijų seksu, seksas jiems nėra priemonė padidinti savivertę, savo svarbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)