Kai pasišalina iš organizmo, sperma dar kurį laiką išlieka gyvybinga, bet kiek tai trunka, nulemia tam tikros aplinkybės, konkrečiai – vieta, kurioje ji atsiduria. Vertėtų išsiaiškinti, keik laiko turi praeiti, kad terpėse, į kurias paprastai patenka, spermatozoidai taptų nebepajėgūs apvaisinti kiaušialąstės.

Spermos gyvybingumas vaginoje

Vagina – tai ta vieta, kurioje spermatozoidai turėtų veikti taip, kaip nulemta gamtos, – ypač suaktyvėti, stengtis prasibrauti į gimdos kaklelį ir juo keliauti į pačią gimdą. Čia jiems pati idealiausia terpė, todėl gyvybingumas išsilaiko ne kelias valandas, o net kelias dienas, rašoma portale netdoctor.co.uk.

Tikslus laikas ypač varijuoja ir priklauso nuo begalės veiksnių, įskaitant spermos kokybę, vaginos rūgštingumą ir gimdos kaklelio gleivių ypatumus, bet daugelis specialistų sutaria, kad vidurkiu reikėtų laikyti dviejų dienų laikotarpį, nors tokiu atveju, jei gleivių visiškai nebus, spermatozoidų gyvybingumas išseks po kelių valandų. Kita vertus, per ovuliaciją – kai vaginos terpė dėl šilumos, drėgmės ir gleivių tampa ypač palanki spermatozoidams – spermos gyvybingumas gali nenuslopti net penkias dienas.

Trumpai tariant, spermatozoidų gyvybingumą vaginoje lemia moters hormoninio ciklo fazė, natūralios vaginos floros nulemtos sąlygos konkrečiu momentu ir gimdos kaklelio gleivių kokybė.

Spermos gyvybingumas kūno išorėje

Sperma

Ant odos

Ar sprendimas išleisti spermą ant moters, o ne dar būnant jos viduje, pasiteisina, jei pora mano, kad nėštumas – nepageidautinas? Ar atsidūrę ant odos spermatozoidai bus gyvybingi lygiai tiek, kiek vaginos viduje? Tikrai ne! Daugų daugiausia jų potencija išsilaikys tik kelias minutes, t. y. tol, kol sperma išdžius.

Vis dėlto jei ejakuliacija įvyksta visai šalia vaginos, tenka kalbėti apie menkutę tikimybę, kad spermatozoidai suras kelią į vaginą. Jei oda, ant kurios sperma atsidūrė, – drėgna ar prakaituota, spermatozoidų gyvybingumas truks šiek tiek ilgiau nei ant sausos odos. Jei galimas nėštumas būtų suvis nepageidautinas, ant odos ištryškusią spermą reikia tuojau pat nuvalyti.

Burnoje

Vertinant vien teoriškai, patekusi į burną, sperma turėtų gana ilgai išlikti gyvybinga, kadangi tai vieta, kurioje šilta ir drėgna, be to, spermatozoidai gali įsiterpti į kokius nors plyšius ar vingius. Vis dėlto praktiškai taip nenutinka. Rizika apvaisinti moterį kiltų nebent tada, jei vyras, kurio burna būtų pilna spermos, mėgintų patenkinti moterį oraliniu būdu. Jei visgi nuogąstaujate, kad burnoje atsidūrę spermatozoidai gali išlikti gyvybingi, tiesiog išsiskalaukite burną.

Vandenyje

Sperma ypač jautriai reaguoja į temperatūrą ir terpės, į kurią patenka, rūgštingumą, todėl paprastai neatlaiko tiek sūkurinėse voniose, tiek chloru dezinfekuojamuose baseinuose esančio vandens temperatūros bei cheminės sudėties ir labai greitai žūva. Paprastame šiltame vandenyje, į kurį neįpilta jokių priemonių, spermatozoidai lieka gyvybingi kelias minutes, bet jokiu būdu ne ilgiau.

Karštas vanduo pakeičia spermos klampumą – padidina jos tąsumą ir polinkį sulipti į gumulą. Spermą labai greitai nužudo muilas ir įvairios voniai skirtos priemonės, kaip antai vonios druska.
Vis dėlto verta prisiminti, kad jeigu mylintis duše arba vonioje sperma patenka į vaginą, tikimybė pastoti yra lygiai tokia, kaip mylintis ten, kur sausa.

Ant paklodės arba kitokio paviršiaus

Paviršių, ant kurių gali atsidurti sperma, yra lygiai tiek pat, kiek vietų, kuriose įmanoma mylėtis, bet nesvarbu, kur ji patektų, kai tik išdžius, spermatozoidai neteks gyvybingumo ir neatgaus jo vėlei sudrėkinti. Dažniausiai spermatozoidai žūva per kelias minutes, ir kuo paviršius sausesnis, tuo greičiau tai atsitinka.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (50)