Pataria onkopsichologė Irina Mansurova:

Išsaugoti santykius

Išsaugoti visaverčius poros santykius įmanoma tik tuo atveju, jei jie tokie buvo iki ligos. Tiesa, sveikas partneris neturėtų prisiimti visų pareigų ir pernelyg globoti pacientą. Turėtumėte padėti tik tada, kai to tikrai reikia.

Tačiau santykiai iš pareigos jausmo – destruktyvus ryšys, neigiamai veikiantis abu partnerius. Jei šie kartu buvo tik dėl pareigos jausmo ar dėl vaikų, liga dažniausiai tik sustiprina problemas. Neretai tokie santykiai tampa kankinamais, todėl partneriai pasuka skirtingais keliais.

O visavertis ryšys yra paremtas dvasiniu artumu, meile, supratimu ir pagarba.

Rato metodas

Santykius tarp vėžiu sergančio paciento ir jo artimųjų patariu kurti pagal rato metodą. Centre yra pacientas. Aplink jį – artimiausi žmonės: partneris ir šeimos nariai, su kuriais jis dalijasi išgyvenimais. Artimieji savo ruožtu patirtį turi skleisti už rato ribų: pasidalyti ja, pavyzdžiui, su draugais ar psichologu.

Sergančiojo artimieji neturėtų neigti tikrovės. Jei matote, kad sergančiam žmogus baisu, palaikykite jį. Užtenka pasakyti: „Matau, kad tu bijai, aš kartais irgi bijau. Bet būsiu su tavimi kas benutiktų, palaikysiu tave.“

Geriausia parama – būti šalia, besąlygiškai priimti ir įvertinti emocijas (tai yra jas atpažinti, reaguoti į jas iš suaugusio žmogaus pozicijų nekeliant panikos), bet ir nekaupti jų savyje. Kad jūsų emocijų „konteineris“ nepersipildytų, pasidalykite jausmais su draugais ar psichologu. Galite padėti mylimam žmogui išgyventi šią patirtį, neperdegdamas pats.

Dėmesys sau

Nutinka ir taip, kad gyvendamas sergančiojo gyvenimą, partneris nustoja rūpintis savimi, jau nekalbant apie pomėgius. Toks pasiaukojimas neigiamai veikia poros santykius. Norėdamas būti parama mylimam žmogui, turite kaupti vidinius resursus.

Sveikam partneriui svarbu laikytis principo „dek, bet nesudek“. Būtinai bent valandą per dieną skirkite tik sau. Kartą per savaitę pasirinkite dieną susitikti su draugais ar užsiimti mėgstama veikla.
Sveikas partneris gali jausti kaltę, kad mylimasis serga, o jis – ne. Šis jausmas trukdo gyventi ir gali tapti psichosomatinės ligos priežastimi. Tik suvokdami klaidas ir atpažindami destruktyvias reakcijas galite tam užkirsti kelią.

Seksualinis gyvenimas ir vėžys

Dažnai poros, kur vienas partneris serga vėžiu, skundžiasi sumažėjusiu seksualinio intymumo poreikiu, prastesniu seksualiniu susijaudinimu. Pabandykite kartu išsiaiškinti, kokia yra šios disfunkcijos priežastis.

Žinoma, onkologinės ligos gydymas turi įtakos poros seksualiniam gyvenimui. Po dubens organų operacijos ir spindulinės terapijos seksualinį gyvenimą tenka apriboti. Priklausomai nuo gydymo sudėtingumo, toks draudimas galioja nuo mėnesio iki dvejų su puse metų.

Moterims, gydomoms chemoterapija, pasireiškia menopauzės simptomai: karščio bangos, prakaitavimas naktį, makšties sausumas net ir seksualinio susijaudinimo metu. Šie simptomai koreguojami kartu su ginekologu ir onkologu.

Esant skausmingiems pojūčiams ir seksualinio intymumo baimei ekspertai rekomenduoja naudoti falo imitatorius, lubrikantus ir vakuuminius klitorio stimuliatorius, idant būtų lengviau pasiekti seksualinį susijaudinimą ir orgazmą.

Vyrams chemoterapija dėl sumažėjusios testosterono gamybos ar patiriamo streso gali sukelti erekcijos disfunkciją. Tokiais atvejais reikia intensyvesnių erotinių glamonių, įskaitant tiesioginį lytinių organų stimuliavimą. Jei tai nepadeda, pagalbos patariu kreiptis į urologą.

Seksualinius sutrikimus gali sukelti ir kitos ligos, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, endokrininės ar nervų sistemos sutrikimai. Tuomet būtina konsultuotis su gydytojais specialistais (ginekologu, urologu, neurologu, endokrinologu).

Pašliję santykiai taip pat gali trukdyti poros seksualiniams santykiams. Jei dviese nepavyksta keisti situacijos, išdrįskite kreiptis pagalbos į psichologus ar seksologus.

Susituokusios poros harmonija grindžiama trimis ramsčiais: bendrais interesais, seksu ir ateities planais. Išlaikykite šiuos ramsčius. Neleiskite ligai užvaldyti viso jūsų gyvenimo. Kurkite trumpalaikius ir ilgalaikius planus, gyvenkite harmonijoje su savimi, nepamirškite malonumų ir mėgstamų veiklų. Pasikalbėkite ir išgirskite mylimo žmogaus norus.