Tokie lytiškai jaudinantys daiktai ar reiškiniai dažnai vadinami fetišais ar seksualinėmis keistenybėmis, rašo womenshealth.com. Tačiau kuo jie skiriasi ir kodėl jie būdingi kai kuriems žmonėms?

Sekso terapeutė ir psichologė Kelifern Pomeranz sako, kad visos fetišizmo atmainos yra keistenybės, bet ne visos seksualinės keistenybės yra fetišizmas. „Fetišizmas yra seksualinis potraukis, kurį kelia negyvi daiktai, kūno dalys ar situacijos, pačios savaime neturinčios seksualinio pobūdžio. Tuo tarpu seksualinė keistenybė yra platesnis terminas, apimantis įvairiausius seksualinius polinkius, prioritetus ir fantazijas, peržengiančias tradicinių lytinių santykių supratimą“.

Anot mokslų daktaro Justino Lehmillerio, dirbančio Kinsey institute ir parašiusio knygą „Tell Me What You Want“ („Pasakyk man, ko nori“), fetišizmas ir neįprasti seksualiniai polinkiai atsiranda pamažu. Žmogus, kol yra lytiškai susijaudinęs, gali regėti tam tikrą stimulą, pavyzdžiui, ilgaaulius batus, ir galiausiai susijaudinimą jis pradeda sieti su ilgaauliais batais.

Arba, pasak J. Lehmillerio, asmuo tam tikrą daiktą arba kūno dalį gali susieti su orgazmu, ir ateityje jis akimis ieškos to paties daikto ar kūno dalies, nes smegenys tikėsis to paties atlygio.

Fetišizmas yra stipriai stigmatizuojamas reiškinys, nes yra palyginus retas. Be to, mūsų kultūroje žmones persekioja seksualinė gėda. Tačiau smegenys nori to, ko nori.

Jei trokštate išbandyti kokią nors fetišizmo atmainą su savo partneriu, pirmiausia apie tai su juo pasikalbėkite. „Pasidalykite straipsniais, vaizdo medžiaga ar patikimų autorių knygomis, kurios pagrįstų jūsų susidomėjimą ir parodytų, kad jis yra visiškai normalus“, – pataria K. Pomeranz. Jei norite atsiduoti kokiam nors neįprastam polinkiui, jums visuomet reikės kantrybės ir partnerio pritarimo.

Viskas gerai, jei iš pradžių bus keista, pažymi sertifikuota sekso terapeutė iš Niujorko Holly Richmond. „Žmonių galvoje įsitvirtinęs mąstymas, kad tai yra nenormalu. Tačiau pasistenkite atsiriboti nuo bet kokių vertinimų“, – sakė ji. Kol tai vyksta abipusiu sutikimu ir teikia malonumą, jūs nedarote nieko bloga.

Jei norite daugiau sužinoti apie netradicinius sekso žaidimus, pristatome 27 fetišizmo formas ir neįprastus polinkius, kurių, galbūt, dar negirdėjote.

1. Neištikimybės stebėjimas

Neištikimybės stebėjimas yra supančiojimo bei dominavimo (angl. BDSM) ir galios žaidimų forma, sako H. Richmond.

Žmogus susijaudina, kai stebi savo partnerį turint lytinių santykių su kitu asmeniu arba klauso istorijų apie tai, kaip jo partneris užsiėmė seksu su kažkuo kitu. Tokio veiksmo tikslas paprastai būna pažeminimas. Žmogus, kuris stebi ar klauso, susijaudina dėl to, kad jo partneris geidžia kito asmens. Stebintis ar klausantis žmogus būna stimuliuojamas jausmo, jog yra apgaudinėjamas, ir eksperimentuoja su aktu, kuris paprastai laikomas tabu.

2. Klizmafilija

Šis polinkis būdingas žmonėms, kuriuos lytiškai sujaudina klizmos, pažymi H. Richmond. Graikiškas klizmafilijos terminas reiškia malonumą, kuris jaučiamas panaudojus klizmą. Paprastai šį malonumą sukelia stiprus spaudimo jausmas. Tačiau kitiems malonumą kelia jausmas ar žinojimas, jog jų žarnynas išsivalė. Dar kitiems klizmafilija pasireiškia kaip potraukis išvalyti žarnyną kitam žmogui ar paruošti jo kūną klizmai. Daugumai klizmafilų šis potraukis išsivysto po gydytojo rekomenduotų klizmų vaikystėje.

3. Nailoninės kojinės

„Jei kažkam fetišu yra tapęs nailonas, tai reiškia, kad tą žmogų traukia nailoninėmis pėdkelnėmis ar kojinėmis mūvintis asmuo arba jam patinka žiūrėti, kaip kažkas maunasi tokias kojines, – pažymi H. Richmond. – Dažniausiai juos jaudina pats lytėjimas“.

Jos teigimu, vyrai dažniausiai nurodo, kad vaikystėje jiems patikdavo sėdėti motinai ant kelių ir po savo kojomis jausti jos nailonines pėdkelnes. Kiti juto malonumą žiūrėdami, kaip kokiame nors filme kažkas maunasi nailonines kojines. Tretiems tiesiog patinka pats nailoninių kojinių apsimovimo ar numovimo procesas.

4. Nėštumas

Šis potraukis reiškia tiesiog tai, jog kai kuriuos žmones jaudina nėščios moterys. Jo ištakos dažniausiai būna susijusios su pornografija, sako H. Richmond. Tačiau kartais šis potraukis kyla iš vaikystės, kai buvo regimos kūdikio besilaukiančios moterys. Pavyzdžiui, šį fetišizmo atmaina gali pasireikšti žmogui, kuris vaikystėje stebėjo jaunesnio brolio ar sesutės besilaukiančią mamą.
Skiriasi ir tai, kas konkrečiai tokiems žmonėms kelia malonumą. Vienus traukia nėščios moters „žavesys“, antrus – didžiulis apvalus pilvas ar sunkios, išbrinkusios krūtys. Dar kitus vilioja mintis, kad seksas su nėščia moterimi yra tabu (nors nėščioms moterims nedraudžiama turėti lytinių santykių).

5. Plakimas botagėliu

Plakimas botagėliu yra gana dažnai populiariojoje kultūroje sutinkama fetišizmo forma, todėl ji neturėtų itin nustebinti.
Tačiau jei norite ją išbandyti, neskubėkite. Šis galios ir bausmės žaidimas yra tikrai smagus, tačiau labai greitai jis gali sukelti skausmą, jei prieš tai nepasikalbėsite su savo partneriu. Pasiteiraukite, ar jis nenorėtų būti išplaktas, ir aptarkite skausmo skalę, kur 10 prilygsta stipriausiam, o 1 – švelniausiam kirčiui.

6. Vaškas

Žaidimas su vašku yra dar viena dažnai sutinkama BDSM forma. Jų metu tirpstantis vaškas lašinamas ant partnerio kūno. Tačiau tokiems žaidimams tinka ne visos žvakės. Rinkitės parafino ar sojų vaško žvakes, kurios lėtai tirpdo vašką. Užtiškęs ant kūno, toks vaškas ne taip greitai stingsta, todėl dar lieka laiko pažaisti su tekėjimo kryptimis.

7. Supančiojimas

Carole Queen savo kygoje „The Sex & Pleasure Book: Good Vibrations Guide to Great Sex for Everyone“ („Sekso ir malonumų knyga. Gerų vibracijų įvadas į puikų seksą visiems“) supančiojimą apibūdina kaip sekso žaidimą, kai partnerio judesiai apribojami virve, nelipnia juosta ar antrankiais. „Supančiojimas galiausiai yra pasitikėjimo išbandymas ir gali būti atliekamas pats dėl savęs (pavyzdžiui, japoniškasis surišimas gali būti labai estetiškas) ar tam, kad papildytų kitus pojūčius“, – rašo C. Queen.

Tačiau, įspėja ji, supančiojimą reikėtų praktikuoti atsargiai, nes bet koks surišimas, jeigu ji bus pernelyg stiprus, gali pažeisti nervus. Prieš pradedant tokį žaidimą, reikėtų nusistatyti ribas ir susitarti dėl saugos žodžio, kurį ištarus supančiojimą reikėtų nedelsiant nutraukti.

8. Skirtingas amžius

Žaidimai amžiumi yra fetišizmo forma, kai apsikeičiama galia, sako seksologė Jill McDevitt iš „CalExotics“.

Tokių žaidimų metu partneriai elgiasi taip, tarsi būtų kitokio amžiaus, negu yra iš tikrųjų. „Dažniausia kombinacija yra suaugusio žmogaus ir „mažylio“, kuriuo reikia rūpintis tarsi kūdikiu ar mažu vaiku“, – sako J. McDevitt. Žaidimus amžiumi taip pat galima priskirti dominavimo ir pavergimo praktikoms, nes asmuo, vaidinantis jaunesnįjį, dažniausiai tampa paklusniuoju, pažymi ji.

9. Rankų fetišizmas

Kadangi tam tikros kūno dalies erotizavimas dažnai vadinamas partializmu, rankų fetišizmas kartais dar vadinamas rankų partializmu. Tokį žmogų itin jaudina pirštai ir rankos. Rankų fetišizmas taip pat gali pasireikšti kaip potraukis tam tikroms rankų dalims, manikiūrui ar tam tiktiems veiksmams, kurie atliekami rankomis, pradedant indų plovimu ir baigiant masturbavimo veiksmais. Jei jaučiate ypatingą potraukį rankoms, pakalbėkite su savo partneriu, kaip galėtumėte išnaudoti jį savo seksualiniam gyvenimui: galbūt rankoms reikėtų suteikti pagrindinį vaidmenį įžanginėse glamonėse?

10. Pėdų fetišizmas

Pėdų fetišizmas reiškia, kad jus seksualiai jaudina pėdos. Jis taip pat dar vadinamas pėdų partializmu. Tokie žmonės trokšta regėti pėdas su tam tikra avalyne, pavyzdžiui, aukštakulniais. Kitus jaudina fizinė sąveika su pėdomis, pavyzdžiui, pėdų masažavimas ar pirštų čiulpimas. Dar kitus žavi pėdų grožis, pavyzdžiui, ką tik atliktas pedikiūras ar padaryta tatuiruotė.

Tam tikrais atvejais asmuo pėdas gali vertinti labiau negu patį žmogų, kuris juos traukia. Tokiu atveju potraukį pėdoms reikėtų traktuoti kaip papildomą malonumo šaltinį, o ne tikrojo ryšio su tuo žmogumi pakaitalą, įspėja C. Queen.

11. Somnofilija

Somnofilija, dar vadinama miegančiosios gražuolės sindromu, pasireiškia tuomet, kai lytinį susijaudinimą sukelia miegantis ar be sąmonės esantis žmogus. Ši fetišizmo forma apima ir apsikeitimą galia, nes nemiegantis žmogus ima dominuoti. Tačiau ją, kaip ir kitas seksualines keistenybes, reikėtų praktikuoti tik esant abipusiam sutikimui, pabrėžia J. McDevitt. „Visi asmenys turi būti blaivūs. Visi turėtų žinoti, ko tikėtis, ir kad tai galima sustabdyti bet kurią akimirką, dėl bet kokios priežasties“.

12. Katoptronfilija

Susižavėjimas veidrodžiais, arba tiksliau, savęs stebėjimas veidrodyje seksualinių santykių metu vadinamas katoptronfilija. „Tokius žaidimus mėgstantys žmonės prie lovos turi pasikabinę veidrodį arba masturbuojasi, žiūrėdami į savo atvaizdą veidrodyje“, – aiškino C. Queen. Kitaip tariant, katoptronfilija reiškia, kad jums patinka seksas priešais veidrodį. Jei norite įtraukti šį žaidimą į savo miegamąjį, pasirūpinkite partnerio sutikimu ir gerai pagalvokite, kur kabinsite veidrodį.

13. Žaidimas pojūčiais

Seksualinėms keistenybėms dažnai būdinga tai, kad jos į erotinius žaidimus įtraukia visą kūną, o ne tik genitalijas, aiškina C. Queen. Jos teigimu, per žaidimus pojūčiais liečiamos ir genitalijos, bet taip pat įtraukiamos kūno dalys, kurios paprastai nelaikomos erogeninėmis, pavyzdžiui nugara.

Pojūčių žaidimuose susitelkiama į kūną ir tuos pojūčius, kuriuos galime patirti, taigi žaidimai pojūčiais apima plakimą, masažą, žaidimą temperatūrų pokyčiais (ledo kubeliais ar tirpstančiu vašku), kutenimą ir kitus veiksmus.

14. Elektrostimuliacija

Elektrostimuliacija gali būti laikoma žaidimų pojūčiais dalimi. Jos metu siekiama sujaudinti elektros šoko sukeltais pojūčiais. „Žaidimams su elektra naudojami prietaisai, kuri skleidžia švelnią elektros srovę ar sukelia dilgčiojimą. Tai šiek tiek skiriasi nuo vibracijų ir gali sukelti gana intensyvius pojūčius. Daugiausia stimuliuojama apatinė kūno dalis, tačiau tik dėlto, kad elektros srovė būtų toliau nuo širdies“, – aiškino C. Queen.

Norintiems išbandyti elektrostimuliaciją, ji pataria pasidomėti šių žaidimų subtilybėmis, nes netinkamų prietaisų naudojimas gali būti pavojingas. Pradedantieji turėtų vengti tokių prietaisų kaip „Taser“, nes tam reikia papildomų žinių, įspėja C. Queen.

Vieni iš prietaisų, kuriuos galėtų į sekso žaidimus įtraukti pradedantieji, gali būti valdomi sekso žaislai, kurie leidžia malonų vibravimą derinti su kelių lygių elektrostimuliacija.

15. Burnos užkimšimas

Tokią seksualinę praktiką kaip burnos užkimšimas galima priskirti prie dominavimo ir nuolankumo žaidimų, sakė J. McDevitt. „Tai būdas sustiprinti nuolankiojo bejėgiškumą, kad jis pradėtų seilėtis, negalėtų kalbėti ir būtų pažemintas“, – teigė seksologė.

Vėlgi, norint išbandyti šią praktiką, būtina pasikalbėti su partneriu ir gauti jo sutikimą. Tačiau reikia turėti galvoje, kad burnos užkimšimas nėra vien seksualinis veiksmas. Kaip ir kitų netradicinių praktikų atveju, egzistuoja emocinė rizika, todėl jei jaučiatės nejaukiai, kalbėdami apie burnos užkimšimą, plakimą ar elektrošoką, veikiausiai to ir nereikėtų daryti, pažymi J. McDevitt.

16. Vaidmenų žaidimai

Pasak C. Queen, daugelį seksualinių keistenybių ir fetišizmo formų galima priskirti seksualiniams vaidmenų žaidimams, nes daugelis BDSM bendruomenės atstovų neįprastomis praktikomis užsiima susigalvoję tam tikrą sceną. Scena reiškia iš anksto sugalvotą siužetą su vaidmenimis, kuriuos atliks pora įžangos ar pačio lytinio akto metu, pavyzdžiui, mokytojo ir išdykusios studentės.

Partneriai, kurie leidžiasi į tokį žaidimą, būna iš anksto aptarę savo pageidavimus bei ribas ir gali vartoti tokius kreipinius kaip „pone“, „panele“ ar „šeimininke“.

Vaidmenų žaidimas yra ribotos trukmės veikla, o tai reiškia, kad partneriai neperkelia savo vaidmenų į realų pasaulį. „Žaidimo metu jie gali elgtis visiškai kitaip, negu elgiasi tikrovėje“, – pažymi C. Queen. Paprastai vaidmenų žaidimas baigiasi, kai abu partneriai pasitenkina, kažkas ištaria sutartinį žodį, nutraukiantį žaidimą, ar tiesiog baigiasi tam skirtas laikas.

17. Sutartinis vojerizmas

Sutartinio vojerizmo atveju stebima, kaip kiti žmonės nusirenginėja, turi lytinių santykių ar užsiima kokia nors kita seksualine veikla. Tokio vojerizmo nereikėtų painioti su žmonių šnipinėjimu jiems nežinant, nes tai, be jokios abejonės, yra nederama ir net neteisėta.

Šiuo atveju stebimas žmogus turėtų mėgautis tuo, jog yra stebimas, ar net rengti savotišką šou. „Tai galima praktikuoti įvairiais būdais: žiūrėti, kaip partneris masturbuojasi, kartu eiti į striptizo klubą, kartu žiūrėti tiesiogines transliacijas per vaizdo kamerą ir panašiai“, – vardijo J. McDevitt.

18. Sadizmas

Sadizmas paprastai apibrėžiamas kaip seksualinis susijaudinimas, kurį skatina mintys apie sukeliamą skausmą, aiškino C. Queen. „Tačiau „skausmas“ yra painus žodis BDSM pasaulyje. Jo negalima sulyginti su pasimėgavimu menstruacijų skausmais (jie tikrai niekam nepatinka) ar jausmu, kai tau tarpduryje priveria pirštą. Netradicinių praktikų atstovams labiau patinka terminas „intensyvūs pojūčiai“, nes tai, ką patiria plakamas, plekšnojamas, žnaibomas ar kitaip stimuliuojamas žmogus, gali stipriai skirtis nuo kitame kontekste patiriamo skausmo“, – teigė ji.

Tokio „skausmo“ pojūtis skatina endorfinų gamybą ir, pasak C. Queen, tampa panašus į bėgiko patiriamą pasitenkinimą. Jei žmogus yra linkęs į sadizmą, jam geriausia ieškoti tokio partnerio, kuris mėgsta mazochizmą, t. y. jam patinka patirti skausmą.

19. Autonepiofilija

Autonepiofilija, dar vadinama parafiliniu infantilizmu, būdinga tam žmogui, kuris jaučia seksualinį malonumą apsirengdamas ar elgdamasis kaip kūdikis. „Dažniausiai kažkas atlieka mamytės ar tėčio vaidmenį, o kitas asmuo – vaiko, – sakė J. Lehmilleris. – Pastarasis gali būti maitinamas, žindomas ar nešioti sauskelnes, taip pat demonstruoti kitokį infantilišką elgesį“.

„Tyrimai rodo, kad parafiliniam infantilizmui būdingi BDSM elementai, nes vienas iš asmenų prisiima labai nuolankų vaidmenį“, – priduria jis. Taip pat tokie kostiumo elementai kaip sauskelnės padeda užtikrinti seksualinį pažeminimą.

20. Laktofilija

Autonepiofilai taip pat gali domėtis kūdikių buteliukais, galbūt net pripildytais tikro krūties pieno – tai irgi gali tapti fetišu.
Laktofilai, pasak J. Lehmillerio, yra tie žmonės, kurie „trokšta stebėti žindančią moterį ar gerti jos pieną“. Laktofiliniai santykiai taip pat gali susiklostyti tarp vyro ir moters, kai moteris jaučia seksualinį malonumą, žindydama savo partnerį.

21. Urofilija

Urofilija, pasak J. Lehmillerio, yra tokia fetišizmo forma, kai žmogus lytiškai susijaudina, apšlapintas kito asmens. Ši praktika dar vadinama „vandens sportu“.

Joje taip pat ryškus BDSM elementas: asmuo, kuris apšlapinamas, prisiima nuolankiojo vaidmenį, o ant kūno tykštantis šlapimas taip pat kursto pažeminimo jausmą.

22. Nekrofilija

J. Lehmilleris nekrofiliją apibūdina kaip „seksualinį susijaudinimą nuo kontakto su lavonu“ – su šia fetišizmo atmaina kino mėgėjai galėjo susidurti siaubo filmuose.

„Tyrimai rodo, kad žmonės, kuriuos traukia prie tokios seksualinės veiklos, dažnai turi seksualinio prisitaikymo sunkumų, – sako J. Lehmilleris. – Jiems sunku susitikinėti su gyvais partneriais, todėl iš dalies dėl šios priežasties jie domisi mirusiaisiais“.

Nekrofilijai būdingas kraštutinis BDSM aspektas: kartais susijaudinimą sukelia tai, kad lavonas negali priešintis ar išreikšti sutikimo seksualiniams veiksmams. Nekrofilai gali paprašyti sekso darbuotojos lytinio akto metu gulėti tarsi negyvai ir vaidinti mirusią ar naudotis šaldomais sekso žaislais, primenančiais seksą su mirusiuoju.

23. Vorarefilija

Vorarefilija siejama su fantazijomis apie kito žmogaus valgymą ar stebėjimu, kaip kitas žmogus yra valgomas, kramtomas ir praryjamas.
Šiam kanibalizmo įtaką patyrusiam seksualiniam interesui būdinga tai, kad žmogus turi būti suryjamas gyvas – dažniausiai kur kas didesnio žmogaus ar būtybės, aiškino J. Lehmilleris. „Tai irgi glaudžiai susiję su BDSM, nes čia regime aukos ir plėšrūno scenarijų bei daug dominavimo ir pavergimo“, – sakė jis.

Šis seksualinis polinkis patenkinamas per vaidmenų žaidimus ar žiūrint animacinę pornografiją – vis labiau populiarėjantį suaugusiųjų žanrą.

24. Makrofilija

Makrofilija – „seksualinis potraukis gigantams ar gigantėms“ – taip pat atspindi vis labiau augantį pornografijos pramonės sektorių. Šiam nišiniam seksualiniam potraukiui būdingi tokie vaizdiniai, kaip būti suspaustam tarp milžinės krūtų, būti sutraiškytam, pavergtam ar sužalotam milžino ir panašiai.

Nors kai kuriuos makrofilus iš tikrųjų gali traukti už juos aukštesni žmonės, dažniausiai makrofilija būna susijusi tik su vaizduote. „Ji labiau grįsta fantazijomis ir animacija bei virtualia realybe, kuri padeda įsivaizduoti, jog esi mažas, pažeidžiamas ir bejėgis prieš gigantą“, – pažymi J. McDevitt. Makrofilai pasitenkina vartodami būtent tokio pobūdžio turinį.

25. Emetofilija

Nors yra itin reta, emetofilija – potraukis vėmimui – tikrai egzistuoja, pažymi J. Lehmilleris. Tai reiškia, kad žmogų gali traukti jo paties ar kažkieno kito vėmalai, jis gali susijaudinti žiūrėdamas ar klausydamas, kaip kažkas vemia ar vemdamas pats.

„Erotinio vėmimo“ tema yra atliktas tik vienas mokslinis tyrimas – 1982 metais. Tai reiškia, kad žinios apie emetofiliją yra skurdžios, bet dominavimo, pavergimo ir pažeminimo elementai šioje fetišizmo atmainoje yra akivaizdūs.

26. Zoofilija

Zoofilais vadinami žmonės, kuriems lytinį susijaudinimą sukelia gyvūnai. Ar tai lytinis iškrypimas? Ne visai. Zoofilija yra paremta emociniu indėliu ir dažnai – idėja, kad žmogaus ir gyvūno santykiai yra grįsti abipuse meile. Zoofilija „labiau paplitusi tarp žmonių, kurie augo ūkiuose ir kurie turi socialinio bendravimo problemų, – aiškino J. Legmilleris. – Jie labiau linksta vietoje partnerio rinktis gyvūną, o ne žmogų“.

27. Formikofilija

Formikofilija, dažnai laikoma zoofilijos porūšiu, reiškia lytinį susijaudinimą, kurį sukelia po kūną, ypač genitalijų zonoje, ropinėjantys vabzdžiai ar kiti gyviai. Retkarčiais jie gali kąsti ar gelti.

J. Lehmilleris teigia nematęs daug formikofilijos tyrinėjimų, tačiau, ta medžiaga, kuri yra prieinama, kaip erotinio malonumo šaltinius mini skruzdėles, tarakonus, sraiges bei bites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)