Tokie netikėtumai gali būti tikrai nemalonūs, todėl nieko keista, kad jums kyla su tai susijusių klausimų, rašo menshealth.com.

Kad išsiaiškintume, kodėl erekcijos funkcionuoja (ar nefunkcionuoja) taip, kaip mes norėtume, pakalbinome du gydytojus: urologą ir uroginekologą Michaelą Ingberą iš klinikos „Garden State Urology“ ir urologijos profesorių Laurence`ą Levine`ą iš Rusho universiteto Medicinos centro Čikagoje. Šie gydytojai padėjo išsiaiškinti, kiek vidutiniškai trunka erekcija, kas gali trukdyti erekcijai, ką daryti, jei erekcija trunka ilgiau kaip keturias valandas, ir kaip sumažinti refrakcinį laikotarpį tarp lytinių sueičių.

Kiek trunka vidutinė erekcija?

Normaliomis aplinkybėmis erekcija gali tęstis nuo kelių minučių iki maždaug pusvalandžio, aiškino L. Levine`as. PDE5 inhibitoriai, įeinantys į erekciją skatinančių vaistų sudėtį, gali prailginti šį laikotarpį.

„Tyrimai rodo, kad „normalus“ vyras, esant ištisinei stimuliacijai, ejakuliuoja per tris – septynias minutes. Taigi jei norite erekciją išsaugoti ilgiau, reikia keisti stimuliaciją kaitaliojant pozas ar daryti pertraukėles nuo tiesioginės stimuliacijos, – sakė L. Levine`as. – Po ejakuliacijos erekcija paprastai atslūgsta ir prasideda vadinamas refrakcinis laikotarpis, kai vyras būna visiškai nejautrus lytiniams dirgikliams“.

Kokie būna individualūs veiksniai, galintys sutrumpinti erekcijos trukmę?

„Pagrindiniai erekcijos trukdžiai, kurie gali turėti įtakos gebėjimui tiek pasiekti, tiek išsaugoti erekciją, yra diabetas, aukštas kraujospūdis, padidėjęs cholesterolio kiekis ir rūkymas, – teigė L. Levine`as. – Šie veiksniai skatina miniatiūrinių penio kraujagyslių senėjimą“.

Piktnaudžiavimas alkoholiu, receptiniai vaistai ir kvaišalai taip pat gali nulemti, jog neišsaugosite erekcijos tiek ilgai, kiek norėtumėte.

Erekcijos sutrikimai

Kodėl sekso metu kartais dingsta erekcija, nors vyras būna susijaudinęs?

Dažniausiai tai įvyksta dėl tokių psichologinių veiksnių kaip nerimas, depresija ir stresas. „Jaunesnio amžiaus vyrams, kurių anatomija yra normali, o kraujotaka – nesutrikusi, bet jie negali pasiekti ar išsaugoti erekcijos, mes turime terminą – psichogeninė erekcinė disfunkcija, – sakė M. Ingberas. – Kad padėtume tokiems pacientams, mums tenka dirbti kartu su psichologinės sveikatos specialistais“.

L. Levine`as priduria, kad intymiomis akimirkomis erekciją gali sutrikdyti ir fiziniai veiksniai, prisidedantys prie prastos sveikatos. „Tai gali būti tokios lėtinės ligos kaip diabetas ar hipertenzija, žemas testosterono lygis ar traumos, ypač nervinės sistemos“.

Tačiau neabejotinai „erekcija sekso metu dažniausiai prarandama dėl susijaudinimo pokyčių“, pažymėjo jis. Jeigu jūsų neužveda tai, kas vyksta miegamajame, būkite sąžiningi su savo partnere. Galite jai pasakyti maždaug taip: „Nemanau, kad mano atveju tai suveiks. Gal galėtume išbandyti ...?“. Gera išeitimi gali tapti abipusė masturbacija.

Kas padeda pratęsti erekcijos laikotarpį?

„Veikiausiai svarbiausias dalykas, kurį gali padaryti vyras, norėdamas išsaugoti gerą erekciją, yra rūpestis savo sveikata. Reguliariai sportuokite, stebėkite mitybą, nerūkykite ir kontroliuokite alkoholio kiekį – pernelyg didelis alkoholio kiekis sukelia „viskio penio“ efektą (kai padauginus alkoholio, nepavyksta pasiekti erekcijos, – red. past.)“, – sakė L. Levine`as.

Kodėl po ejakuliacijos erekcija dingsta?

Tai susiję su nervų sistemos funkcionavimu, aiškino M. Ingberas. Tai sudėtinga sistema, kurios mokslininkai dar nėra iki galo perpratę. „Tačiau mes žinome, kad lytinio susijaudinimo metu sužadinus ir aktyvavus parasimpatinę nervų sistemą, išsiskiria azoto oksidas, kuris išplečia penio kraujagysles. Padidėjus kraujo cirkuliacijai, įvyksta erekcija, – teigė M. Ingberas. – Vykstant lytiniam aktui, aktyvuojasi simpatinė nervų sistema, sukelianti sėklos išsiveržimą (ejakuliaciją). Tai priverčia kraują ištekėti iš penio kraujagyslių, todėl erekcija dingsta“.

Kaip galima sutrumpinti refrakcinį periodą?

Su amžiumi refrakcinis periodas ilgėja (kitaip tariant, reikia daugiau laiko, norint po ejakuliacijos vėl pasiekti erekciją). „Vaikinams virš 20 metų refrakcinis periodas gali trukti 10 – 15 minučių, o vyrui, sulaukusiam 60 metų ir daugiau, gali tekti palaukti 12 – 24 valandas, kad jis vėl galėtų sukietėti, – pažymi L. Levine`as. – PDE5 inhibitoriai (erekcijos disfunkciją gydantys vaistai) gali sutrumpinti refrakcinį periodą ir padeda greičiau atgauti erekciją“.

Kas nutinka, jei erekcija trunka pernelyg ilgai?

Priapizmas (medicininis terminas, kuriuo įvardijama pernelyg ilgai užsitęsusi erekcija) yra pavojinga medicininė būklė, kurią nedelsiant reikia gydyti. Jei erekcija trunka ilgiau kaip keturias valandas, vykite į skubios pagalbos skyrių ar skambinkite savo gydytojui. „Priapizmas gali ištikti išgėrus vaistų nuo erekcijos disfunkcijos, arba retkarčiais jis gali tapti antidepresantų ar antipsichozinių vaistų šalutiniu poveikiu, – teigė R. Ingberas. – Į šią problemą taip pat gali būti linkę žmonės, sergantys pjautuvine anemija (siklemija)“.

Kaip gydomas priapizmas?

„Ilgiau kaip keturias valandas trunkanti erekcija gali sukelti ilgalaikį surandėjimą ir erekcijos disfunkciją, kai vyras jau nebegalės pasiekti erekcijos, – sakė R. Ingberas. – Paprastai priapizmas gydomas tiesiai į penį suleidžiant vaistų, kurie nuslopina erekcijos poveikį. Retesniais atvejais netgi atliekama šuntavimo operacija, padedanti kraujui pasišalinti iš penio“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)