Gana dažnai dar keli šalutiniai poveikiai, apie kuriuos rečiau kalbama, tačiau ne mažiau svarbu apie juos žinoti, skelbiama portale prevention.com. Štai trys iš jų:

1. Sumažėjęs libido

Libido turi įtakos daug veiksnių ir aplinkybių. Jei pastebėjote, kad pradėjus vartoti kontraceptines piliules, stipriai sumažėjo lytis potraukis, veikiausiai kaltininkas – kontraceptinės piliulės. Statistiniais duomenimis, apie 15 proc. moterų libido sumažėja dėl kontraceptinių tablečių poveikio.

Kontraceptinės piliulės skatina lytinius hormonus sujungiančio globulino (SHBG) gamybą; SHGB susijungia su testosteronu (kuris stiprina libido) ir padaro jo molekulę neaktyvią. Kuo didesnis SHBG lygis, tuo mažesnis testosterono funkcionalumas.

Ką daryti: galima išbandyti kitokias kontraceptines piliules. Tiesa, kai kurioms moterims absoliučiai visų rūšių kontraceptinės piliulės turi įtakos libido, tad joms patartina rinktis kitokius kontracepcijos būdus.

2. Makšties sausumas

Didesnis makštis sausumas ir plonėjanti genitalijų gleivinė dažniausiai siejami su menopauze. Tiesa, kontraceptinės piliulės gali sukelti minėtus pokyčius ir toms moterims, kurioms menopauzė dar toli.

Apie 15 proc. moterų turi mažai testosterono genitalijų audinyje, todėl joms reikia daugiau testosterono, kad vulvos ir makšties audinys būtų sveikas. Šis ypatumas dažniausiai išryškėja tik tada, kai moterys pradeda vartoti kontraceptines piliules ir dar labiau sumažėja testosterono.

Makšties lubrikacijai turi įtakos estrogeno ir testosterono receptoriai, todėl esant žemam testosterono lygiui makštis darosi sausesnė, jautresnė, galimas net skausmas lytinių santykių metu.

Ką daryti: pasitarkite su savo gydytoju, galbūt vertėtų rinktis kitas kontracepcijos priemones, pvz., gimdos spiralę. O norint atstatyti įvykusius pokyčius, gali prireikti receptinio kremo su hormonais.

3. Kraujavimas sekso metu

Jei iš karto po seksualinių santykių pastebėjote kraujavimą, būtinai kreipkitės į gydytoją. Jo priežastis gali būti lytiniu būdu plintanti liga, gimdos kaklelio polipas. Dar viena tikėtina priežastis – gimdos kaklelio ektropionas, t. y. gimdos kaklelio būklė, kai gimdos kaklelio kanalo gleivinė pereina į makšties ertmę, o tada po sueities ima kraujuoti. Taip dažnai nutinka nėštumo metu, bet gali būti ir vartojant kontraceptines piliules. Ši būklė lengvai diagnozuojama ginekologinės apžiūros metu.

Ką daryti: Jeigu kraujavimas nestiprus, galima tiesiog nieko nedaryti, o jei jaučiate dėl to diskomfortą, rinkitės kitą kontracepcijos formą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)