Nuo neatmenamų laikų bendrai seksualinei frustracijai įvardyti vyrai (bent anglakalbėse bendruomenėse) vartoja eufemizmą „pamėlynavusios sėklidės“ ar tiesmukiau – „pamėlynavę pautai“ (angl. – „blue balls“). Šita fraze jie siekia nusakyti tam tikrą įtampą ir itin nemalonų jausmą, atsirandantį dėl negalėjimo patenkinti seksualinio poreikio.

Visgi nemalonus, net šiek tiek skausmą primenantis pojūtis tenai apačioje, o ir kiek patamsėjęs sėklidžių atspalvis jokiu būdu nėra vien pretekstas ieškoti būdų „išsilieti“. Pamėlynavusios sėklidės (taip ir toliau čia bus vadinama ta būsena) kartais tikrai gali sudrumsti fizine vyro gerovę, rašoma leidinyje „Men‘s Health“.

Visuotinai numanomi pamėlynavusių sėklidžių simptomai – tai skausmas, maudimas ties varpos šaknimi, sunkumo pojūtis ir melsvas sėklidžių atspalvis. Bet ar tikrai sėklidės pamėlynuoja ir ar tikrai jas skauda? O galbūt šie simptomai – vien psichosomatiniai? Bet kuriuo atveju, ar tai pavojinga?

„Pamėlynavusios sėklidės nėra nei pavojingas, nei kenksmingas reiškinys, – teigia seksologė, straipsnių ir knygos sekso temomis autorė Gigi Engle. – Mitas, kad pamėlynavusios sėklidės kelia didelį pavojų, be to, yra ypač skausmingos, siejamas su idėja, kad vyrai turi išlieti spermą, o šito mito tikslas – priversti moteris atsiduoti.“

Jei tektų vertinti istoriškai, derėtų pasakyti, kad visuomenės požiūris į pamėlynavusias sėklides buvo ganėtinai komplikuotas.

Kai kuriuose filmuose ar kituose kontekstuose nuskambanti kokio nors šaunuolio tariama frazė „Ji paliko mane pamėlynavusiais pautais“ radosi ne be pagrindo. Vyrų skundai ir aimanos dėl pamėlynavusių sėklidžių nuo seno buvo būdas priversti moterį pasimylėti, aiškina G. Engle.

„Vaikinas gali kuo laisviausiai apsimesti, kad kenčia skausmą, ir neva apeliuoti į partnerės supratingumą vien todėl, kad gautų tai, ko nori, – aiškina seksologė. – Pamėlynavusių sėklidžių kaip preteksto naudojimas, žinoma, yra manipuliavimas, smerktinas elgesys ir, be jokio abejo, mėginimas priversti kitą asmenį lytiškai santykiauti, nors jis to ir nenori.“

Vyrai juk kuo puikiausiai žino, kad kelias lytinei sueičiai atviras tada, kai partnerė taip pat tam nusiteikusi. Mėginimai priversti ją jaustis kalta, nes nesutinka pagelbėti ištikus neva rimtai, net medicininiu požiūriu pavojingai bėdai – tai daug daugiau nei peiktina taktika. Tai tiesiog smerktinas ir apgailėtinas elgesys!

Penis

Ar pamėlynavusių sėklidžių fenomenas realus?

Pirmiausia, reikia labai aiškiai pasakyti, kad, nepaisant pamėlynavusių sėklidžių, kaip fenomeno, įprastumo, su juo siejamas nemalonus, net kiek skausmingas pojūtis nekelia jokios ilgalaikės žalos grėsmės. Kada mylėdamasis vyras baisiai įsiaudrina, tačiau prieš pat orgazmą kas nors nutinka ir jis privalo liautis, gali apimti kelias minutes (kartais – valandas) trunkantis diskomfortas. Vis dėlto nemalonūs pojūčiai praeina.

Minėtina, kad palyginti neseniai tyrimais pagrįstos žinios apie pamėlynavusių sėklidžių fenomeną buvo ganėtinai skurdžios. Šitai įrodo 2000-aisiais žurnale „Pediatrics“ aprašytas keturiolikmečio vaikino patekimo į skubios pagalbos skyrių atvejis. Nelaimėliui siaubingai įsiskaudo kapšelį, kada po energingo petingo teko suvaldyti ejakuliaciją. Vis dėlto straipsnyje nurodoma, kad tikrosios skausmo priežastys – neaiškios, mat peržvelgę visą prieinamą medicininę literatūrą, apžvalgas, urologijos vadovėlius ir kt. specialistai nesugebėjo rasti jokio formalaus medicininio termino pamėlynavusių sėklidžių reiškiniui įvardyti.

Dabar toks terminas yra. Tai antsėklidžio hipertenzija (angl. – „epididymal hypertension“).

Kas yra antsėklidžio hipertenzija?

„Ši būklė ištinka dėl sėklidėse užsiliekančio kraujo, priplūdusio įvykstant erekcijai, bet nenuslūgusio dėl nepatirtos ejakuliacijos, – aiškina vienoje iš Floridoje (JAV) veikiančio „Orlando Health“ tinklo ligoninių dirbantis urologas Jaminas Brahmbhattas. – Lytiškai susijaudinus kraujas pradeda tekėti į penį (taip įvyksta erekcija), sėklides ir aplinkinę sritį. Po patirto orgazmą arba įvykusios ejakuliacijos, kraujas vėl grįžta į organizmą.“

Minimi tokie antsėklidžio hipertenzijos simptomai kaip skausmas, diskomforto jausmas, dilgčiojimas, sunkumo pojūtis sėklidėse arba aplinkinėje srityje.

Tam tikri duomenys leidžia teigti, kad tada, kai meilės žaidimai ganėtinai užsitęsia ir erekcija išlaikoma pakankamai ilgai, tačiau dėl kokių nors priežasčių ji nesibaigia ejakuliacija, kraujyje esantis deguonis gali absorbuotis į genitalijų audinius. Štai kodėl sėklidėse užsiliekantis kraujas gali būti melsvo atspalvio, nurodo urologas Richardas K. Lee iš Weillo medicinos koledžo prie Cornellio universiteto (JAV).

Vis dėlto R. K. Lee akcentuoja, kad taip nutinka tik tada, kai dalyvauja ir koks nors blokuojantis veiksnys.

„Tai gali būti vaistai erekcijos sutrikimams gydyti arba koks nors kraujui laisvai pratekėti trukdantis daiktas, pavyzdžiui, penio žiedas. Natūraliomis aplinkybės toks įvykis vargiai tikėtinas“, – aiškina urologas.

Vadinasi, jei nevartojate vaistų nuo erekcijos disfunkcijos ir nesismaginate su nauju sekso žaisliuku, sėklidės nepamėlynuos. Blogiausia, kas gali nutikti, jei nepavyks privesti reikalo iki galo, – tai menkas diskomfortas – pamėlynavusių sėklidžių, kurios visai ne mėlynos, efektas.

Ar pamėlynavusios sėklidės – gydymo reikalaujantis atvejis?

Moksliškai pagrįstos šios būklės gydymo metodikos dar nesukurta, teigia J. Brahmbhattas.

„Juokas juoku, tačiau greičiausias kelias į „pasveikimą“ – patirti ejakuliaciją. Forumuose tenka skaityti ir apie tokias priemones kaip ledo kompresai, erekcijos vengimas, o tada kokia nors treniruotė“, – pasakoja urologas.

Vis dėlto tiktai pasiekus orgazmą spaudimas pagaliau nuslūgsta, tikina urologas Dariusas Paduchas. (Atkreipkite dėmesį, kad jis nesako „pasiekus orgazmą su partnere“, todėl jei taip nutiko, kad partnerė dėl kokios nors priežasties nenori ar negali tęsti meilės žaidimų, vyrui belieka pačiam savimi pasirūpinti, pavyzdžiui, vonioje. Atminkite, kad partnerė jums nieko neskolinga!)

Nors tenka girdėti patarimų pridėti ledo, persilieti šaltu vandeniu arba pasportuoti, šių priemonių veiksmingumą patvirtinančių įrodymų toli gražu nepakanka, todėl galbūt geriausia kliautis senu, laiko patikrintu būdu.

Ar dėl pamėlynavusių sėklidžių reikia kreiptis į gydytoją?

Jeigu pamėlynavusių sėklidžių efektas ilgokai nepraeina, tikėtina, kad tai, kas jus ištiko nėra pamėlynavusios sėklidės, o šis tas kiek rimtesnio, teigia J. Brahmbhattas. Su pamėlynavusiomis sėklidėmis siejamas pojūtis (dažnai prilyginamas nestipriam skausmui) paprastai neužsitęsia ir būtinai praeina po ejakuliacijos.

J. Brahmbhattui teko susidurti su galybe į skubios pagalbos skyrių prisistačiusių vyrų, besiskundžiančių sėklidžių skausmais, kurių kilmė iš pažiūros neaiški, bet, pačių vyrų manymu, yra susijusi su pamėlynavusių sėklidžių efektu.

„Vis dėlto tiems pacientams paprastai diagnozuojama kokia nors rimtesnė problema, kaip antai epididimitas (sėklidės priedėlio uždegimas), orchitas (sėklidės uždegimas), sėklidės užsisukimas, inkstų akmenų keliamas skausmas, sėklidžių vėžys arba sėklidžių trauma, sužalojimas“, – nurodo J. Brahmbhattas.

Taigi, jei petingas – kaip reikiant, bet baigti kas nors sutrukdė, pamėlynavusių sėklidžių efektas – visai tikėtinas, tad eikite ir baikite kad ir vonią. Vis dėlto nepraeinantis sėklidžių skausmas, kurio nenumalšina masturbacija, turėtų paskatinti užsiregistruoti pas urologą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (72)