Vienų ekspertų teigimu, didžiausia moters erogeninė zona yra smegenys, kiti tvirtina, kad tai – oda, rašoma health.com.

Kaip yra iš tiesų? Ką vadiname erogeninėmis zonomis?

Erogeninis reiškia ypatingai jautrus seksualiniam stimuliavimui. Tai tokia kūno vieta, kurią liečiant tam tikru būdu, kyla seksualinis susijaudinimas, pvz., krūtų speneliai, lūpos, vidinės šlaunų pusė.

Kodėl kai kurios kūno vietos yra erogeninės?

Oda tam tikrose vietose, aplink daugelį erogeninių zonų yra plonesnė nei kitose kūno vietose, joje yra daugiau nervų galūnių, portalui „Health“ aiškino medikė, akušerė-ginekologė, knygos „Ji: Viskas apie moters sveikatą“ autorė Sherry A. Ross.

Oda ir erogeninės zonos siejamos neatsitiktinai. Pasak seksologės, mokslų daktarės, organizacijos „Women of Color Sexual Health“ įkūrėjos Biancos I. Laureano, tai supratę imame daugiau dėmesio skirti kūno vietoms, kuriose daugiau odos arba pastebime, kad liečiant kūno vietas su įvairia oda, juntami skirtingi pojūčiai.

Smegenys irgi reaguoja į tam tikrus prisilietimus, į kūno vietų jaudrinimą. Jeigu ankstesnis partneris liesdavo vieną ar kitą kūno dalį ir tai buvo malonu, protas užfiksuoja šį prisiminimą, ir jūs jausite malonumą, kai tą kūno dalį lies kiti partneriai.

Kiek erogeninių zonų yra moters kūne?

Erogeninės zonos

Iš tiesų ne taip paprasta atsakyti į šį klausimą – visas kūnas gali būti erogeninė zona. Ekspertai skatina negalvoti, kad tik genitalijos ar specifinės kūno vietos yra jautrios prisilietimams, glamonėms, jie siūlo tyrinėti, eksperimentuoti, ieškoti.

Tyrimų duomenimis, absoliučiai visas kūnas gali būti jautrus seksualiniam stimuliavimui, prisilietimams, aiškina sekso žaislų parduotuvės internete „CalExotics“ seksologė Jill McDevitt. Tiesa, nors kūnas gali, turi potencialo visas būti erogenine zona, tai nereiškia, kad kiekvieno žmogaus kūnas ir yra ištisa erogeninė zona.

Kiekvienos moters kūne – skirtingas skaičius vietų, kurias galima seksualiai stimuliuoti, nes moterys skirtingos, turi įvairių patirčių, susijusių su malonumų potyriais, traumomis ar patirta žala, teigia B. I. Laureano. „Dėl tokių žmogiškų patirčių tam tikras potyrių spektras teikia mums malonumo, taigi, turime būti atviri, kad tinkamai pažintume savo ir, žinoma, partnerio kūną“, – sako ji.

Su metais erogeninės zonos gali keistis

Bėgant metams, mums tampant vyresniais, senstant, erogeninės zonos gali kisti. Tarkime, kai kurių kūno vietų prisilietimai buvo malonūs jaunystėje, o vėlesniu gyvenimo etapu jos ėmė darytis mažiau jautrios jaudrinimui, atsirado naujų erogeninių zonų. Pasak I. B. Laureano, tokie pokyčiai labai dažni ir tikėtini.

Taigi, kiek erogeninių zonų yra moters kūne?

Klausimas – ne iš lengvųjų. „Priklausomai nuo žmogaus, – aiškino J. McDevitt. – Kūne gali būti viena erogeninė zona, gali būti 100 su trupučiu. Daugybė žmonių seksualiai susijaudina, kai liečiamos jų genitalijos, lūpos ir speneliai, bet kai kam tokie prisilietimai neteikia per didelio malonumo. Kiti susijaudins nuo antakių, tarpupirščių lietimo ar kitokių kūno vietų, kurios dažniausiai pamirštamos.“

Štai dar vienas pavyzdys apie erogeninių kūno vietų skaičių: kai J. McDevitt rinko medžiagą savo knygai „Sekso pozos visiems kūnams“, ji atliko apklausą apie tris mėgstamiausias žmonių erogenines zonas; respondentai įvardino penkias ausų dalis ir keturias ar penkias pėdų dalis erogeninėmis zonomis.

Teoriškai neįmanoma suskaičiuoti visas erogenines zonas moters kūne, tiesa, yra vietų, kurios daugumai žmonių iš tiesų yra erogeninės zonos. „Tai – genitalijos, krūtys, speneliai, lūpos, kaklas, sprandas, ausys, sėdmenys, vidinė šlaunų pusė, anusas“, – vardijo J. McDevitt.

Seksologė Yvonne K. Fulbright pabrėžia – jeigu tam tikrų kūno vietų jaudrinimas jums neteikia malonumo, tai tikrai nereiškia, kad jums kažkas negerai. „Tiesiog ta viena nėra to žmogaus erogeninė zona; bet yra daugybė kitų vietų, kurias galima tyrinėti ir atrasti naujų erogeninių zonų, – aiškino ji. – Galbūt paaiškės, kad vienu ar kitu metu jiems malonesnis tam tikrų vietų jaudrinimas, pvz., taip yra su krūtimis ir speneliais – jų jautrumas priklauso nuo menstruacijų ciklo meto, taip pat susijęs su nėštumu. Tad nebijokite paliesti potencialiai jautrių kūno vietų.“

Ir jokiu būdu nesusitelkite į kūno vietas, kurios, tikėtina, yra erogeninės zonos. „Verta patyrinėti kiekvieną kūno vietą, be to, skirtingais būdais, – sako Y. K. Fulbright. – Ir svarbu žinoti, kad kartais kai kurios kūno vietos jautriau reaguos į stimuliavimą, tarkime, kai moteris atsipalaidavęs.“

Tas pats pasakytina apie vyrus. B. I. Laureano teigimu, vyrų kūne yra nesuskaičiuojama daugybė erogeninių zonų, kurių kiekis nuolat kinta. „Manau, svarbu pastebėti, kad žmonių kūnai skirtingi, būtent todėl reikia tyrinėti, komunikuoti ir atkreipti dėmesį, kurios partnerių, mylimųjų kūno vietos yra erogeninės zonos“, – akcentavo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)