„Ne visais LPI atvejais pasireiškia simptomai ir net ne kiekviena LPI turi simptomų“, – aiškina Winnie Palmer moterų ir kūdikių klinikos Orlande (Floridos valstija, JAV) daktarė, akušerė ginekologė Christine Greves. Ir netgi jaučiamus simptomus galima supainioti ir priskirti kitai ligai, pvz., šlapimtakių infekcijai.

Taigi, jei gyvenate aktyvų seksualinį gyvenimą ir pajutote, kad kažkas negerai, žinokite – tai gali būti LPI. Pvz., JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, Amerikoje kas 5 žmogus serga LPI.

7 dažniausi LPI simptomai:

Daugelio lytiniu būdu plintančių ligų simptomai sutampa, todėl pajutus bent vieną, reikia tirtis. Vienas simptomas dar nereiškia, kad sergate, tačiau tokia tikimybė yra.

1. Deginimo pojūtis šlapinantis

Jeigu šlapinantis jaučiate deginimą, perštėjimą, galima priežastis – LPI. „Tai – bene dažniausias LPI simptomas“, – teigė privataus tyrimų Northwestern universiteto Feinbergo medicinos mokyklos dėstytojas, daktaras Michaelas Angarone.

Kodėl? Skausmą kelia šlapinimosi trakto uždegimas; bakterijos prikimba prie šlaplės membranų gleivinės ir sukelia uždegimą, aiškino M. Angarone. Būtent dėl to padažnėja šlapinimasis, o šlapinantis jaučiamas deginimas. Deginimo pojūtis šlapinantis galimas, sergant chlamidijomis, gonorėja ir trichomonoze.

2. Pakito išskyros iš makšties

Kiekviena moteris žino, kokios įprastai būna jos išskyros. Išskyros pakinta dėl kelių LPI – trichomonazės, chlamidijų ar gonorėjos. Priežastis – tas pats uždegimas; bakterijos įsitvirtina lytinių organų sistemos takuose, sukelia dirgulį ir pakitusias išskyras, teigė daktaras M. Angarone.

3. Neįprastu laiko kraujuoja iš makšties

Jeigu neįprastu mėnesio laiku pastebėjote kraujavimą, nenumokite ranka, jo priežastis gali būti LPI.

„Žmogaus papilomos virusas (ŽPV) paveikia gimdos kaklelį, todėl po sekso pasirodo kraujas“, – įspėja Ch. Greves. Lytinės sistemos organų uždegimas dirgina ir makšties membranas, dėl to atsiranda kraujavimas.

4. Jaučiamas deginimas arba niežėjimas makštyje

Įprasti vaginozės požymiai – deginimas arba niežėjimas makštyje, tiesa, jie gali signalizuoti ir apie gonorėją ar chlamidijas. „Sergant LPI, makšties audiniai tampa jautresni, – teigė daktarė Ch. Greves. – Prasideda uždegimas, dėl to sutrinka įprasi apsauginiai mechanizmai.“

5. Seksualinės sueities metu jaučiate skausmą

Skausmingi lytiniai santykiai neabejotinai rodo, kad kažkas negerai. LPI, pvz., chlamidijos ir gonorėja, gali būti skausmo intymių santykių priežastis, nes minėtos infekcijos sukelia makšties uždegimą. Skausmas intymios sueities metu gali būti jaučiamas ir dėl lytinių organų pūslelinė, nes makšties gleivinėje ir gimdos kaklelyje atsiranda įtrūkimų, kyla sudirgimas, uždegimas. Skausmas gali būti tikrai stiprus.

6. Ant genitalijų atsirado spuogelių

Spuogeliai ant genitalijų gali būti net kelių LPI požymis: genitalijų pūslelinės, ŽPV, sifilio, molluscum contagiosum (virusinė odos liga, kuriai būdingos balzganos pūslelės, kurių centras įdubęs). Jeigu pastebėjote atsiradusių spuogelių ar karpų, eikite tirtis, net jei po kelių dienų jie išnyko. pūslelinės išryškėja ir nuslopsta, bet jei pūslelės dingo, dar nereiškia, kad išnyko ir virusas, įspėja Ch. Greves.

7. Jaučiate skausmą dubens srityje

Skausmas dubens srityje taip pat gali liudyti infekciją. Šį simptomą dažnai sukelia chlamidijos ir gonorėja. „Gonorėjos ir chlamidijų atveju jaučiamas skausmas dubens srityje, nes šios infekcijos paveikia ne vien makštį, jos išplinta ir į šlaplę, kaiušintakius“, – teigė Ch. Greves.

Kada pasireiškia LPI simptomai?

Įvairiai. Chlamidijų simptomai gali išryškėti, praėjus net kelioms savaitėms po užsikrėtimo. Gonorėjos simptomai pasirodo po 1–14 dienų nuo užsikrėtimo.

Medikų teigimų, daugumai žmonių genitalijų pūslelinės ima matytis, praėjus 2–12 dienų po infekcijos, o kai kuriems jie gali išryškėti tik praėjus keliems mėnesiams po infekcijos.

Kokiose kūno vietose matosi LPI simptomai?

Dažniausiai LPI simptomai pasirodo ant genitalijų, bet gali išryškėti „bet kokioje kūno vietoje“, aiškino Bayloro medicinos koledžo akušerijos ir ginekologijos dėstytoja Kjersti Aagaard. Jos teigimu, būna netgi taip, kad LPI, pvz., gonorėja, gali sukelti reumato simptomą – sąnarių skausmą.

Daktarė Ch. Greves pridūrė, kad dėl gonorėjos ir chlamidijų gali pakilti temperatūra, krėsti šaltis.

Kada reikia kreiptis į gydytojus

Pastebėjus bet kokių LPI simptomų ar kilus įtarimui, būtina nedelsiant kreiptis į medikus, pabrėžė K. Aagaard. Be abejo, simptomai gali būti ir kokios nors kitos ligos priežastis, bet nereikia rizikuoti ir laukti.

Kas nutinka, jei LPI negydomos

Negydomos LPI gali baigtis sudėtingomis komplikacijomis, pvz., neatitaisoma žala lytinei sistemai, dėl ko vėliau gali būti sudėtinga pastoti. Chlamidijos didina negimdinio nėštumo riziką.

LPI sukelia ir vadinamąją dubens uždegimo infekciją, tai sunki reprodukcijos organų (gimdos ir kiaušintakių) infekcija, kurios simptomai – skausmas apatinėje pilvo dalyje, skausmas ir kraujavimas seksualinių santykių metu, neįprastos arba nemalonaus kvapo išskyros.

Kaip teigia daktaras M. Angarone, „jei LPI nediagnozuojama ir negydoma, ją galite pernešti kitiems; o kuo greičiau liga bus diagnozuota ir gydoma, tuo mažesnė tikimybė užkrėsti partnerį“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)