Dirbdama sekso srities tyrėja, rašytoja ir konsultuojančia seksologe, Zh. Vrangalova skatino žmones kvestionuoti socialines normas (pvz., įsitikinimą, kad masturbavimasis – blogai), būti išradingesniems savo seksualiniame gyvenime ir santykiuose, rašoma straipsnyje menshealth.com.

Šiuo metu ji veda tinklalaidę „Necenzūruoti pokalbiai su daktare Zhana“. Klausytojai iš viso pasaulio gali pateikti įvairiausių klausimų, netgi pačių netikėčiausių – apie pornografiją, darbą sekso srityje ir pan.

Savaime suprantama, kad skaitytojams ir klausytojams norisi daugiau sužinoti apie seksologę Zh. Vrangalovą, taigi menshealth.com uždavė jai 20 klausimų apie jos asmeninį ir seksualinį gyvenimą.

1) Kokių netikėčiausių išvadų padarėte savo tyrinėjimų metu?

Pamačiau, kad sekso, santykių srityje nėra vieno, visiems tinkančio recepto. Tai, kas vienam – natūralu ir teikia malonumą, kitam atrodys nenatūralus ir bauginantis dalykas. Turime kurti pasaulį, kuriame būtų vietos šiems skirtingiems požiūriams, o žmonės būtų skatinami susivokti, kuris jiems tinka, mokomi daryti tai maloniais, saugiais ir etiniais būdais.

2) Esate sakiusi, kad „viduramžiškos socialinės normos“ trukdo žmonėms maksimaliai džiaugtis seksualiniu gyvenimu ir meile. Kokios tos kenksmingos normos, įsitikinimai?

-Visiška, visą gyvenimą trunkanti monogamija – vienintelis sveikas, natūralus ir moralus būdas kurti santykius.
-Seksas priimtinas ir natūralus – tik ilgalaikiuose santykiuose; atsitiktinis seksas nėra natūralu, ypač moterims.
-Moterys nėra seksualios būtybės, seksualūs tik vyrai.
-Jei tikrai kažką myli, negeidi kitų.
-Masturbacija – bloga, nuodėminga, nesveika.

3) Su kokiomis problemomis sekso srityje dažniausiai susiduria vyrai?

Manau, yra kelios dažniausios problemos. Vieniems – priešlaikinė ejakuliacija, kitiems – abejonės, ar tikrai yra geri meilužiai. Daugelis šiuolaikinių vyrų nerimauja, ar jų seksualiniai troškimai nėra žalingi ir nepagarbūs moterims (ypač jei vyrai nėra ilgalaikiuose santykiuose).

4) O kokių sunkumų sekso srityje patiria moterys?

Žino, ko nori seksualinėje srityje, ir kategoriškai to reikalauja iš partnerių.

5) Kas jums įdomiausia šiuolaikiniuose tyrinėjimuose apie seksą?

Neuromokslo tyrimai apie tai, kaip praplėsti malonumo potyrį ir seksualinio susijaudinimo potencialią už genitalijų ir jose esančių nervų ribų.

6) Kokie neatsakyti klausimai apie seksą ar santykius jums vis dar neduoda ramybės?

Kokie veiksniai lemia, kuriems žmonėms tinka atviri santykiai ir atsitiktinis seksas, o kuriems tai netinka.

7) Kokių klaidingų įsitikinimų apie atvirus santykius dažniausiai turi žmonės?

Jiems atrodo – jei nori atvirų santykių, vadinasi, nemyli savo partnerio arba santykiuose kažkas negerai. Kitas dažnas klaidingas įsitikinimas – kad tokie santykiai pasmerkti žlugti.

8) Kada nėra tinkama padaryti poros santykius atvirus?

Kai patiriate sunkumų – pvz., dažnai pykstatės, jaučiatės vienas nuo kito atitolę, tokiu būdu norite už kažką atkeršyti ir pan. permainų laikotarpiais – kai gimsta kūdikis, kai kuris nors iš partnerių suserga, netenka darbo, palaidoja kažką iš tėvų ar pan. Tokiais momentais geriausia ieškoti būdų, kaip sustiprinti tarpusavio ryšį ar kaip spręsti atsiradusias problemas, o ne įnešti į santykius pokyčius, kuriuos nėra lengva suvaldyti net geriausiais laikais poroje.

9) Ką patartumėte žmonėms, kurie viduje jaučia gėdą dėl savo seksualinių troškimų?

Ieškokite bendruomenės, draugų, terapeuto ir partnerio – tokių, kad jus palaikytų. Vienintelis būdas atsikratyti gėdos, kuri kilo smerkiančių ir negatyviai seksą vertinančių žmonių, apsupti save žmonėmis, pozityviai nusiteikusiais sekso atžvilgiu.

10) Ką patartumėte žmonėms, kurie jaučia, kad juos traukia abi lytys?

Puiku – jūsų galimybės beribės. Svarbiausia bendrauti su palaikančiais, nesmerkiančiais draugais ir bendruomene.

11) Kaip reaguojate, kai ne itin praprusę žmonės smerkia jus dėl priimamų sprendimų apie seksą ir santykius?

Kai buvau jaunesnė, įsijungdavo gynybinė reakcija, dažnai būdavo skaudu. O dabar jaučiuosi tikra dėl priimamų sprendimų, bendrauju su pozityviai seksą traktuojančia bendruomene, todėl nereaguoju į smerkimą. Dabar suvokiu, kad kitiems gali būti sunku suprasti mano požiūrį (tokie žmonės dažnai būna seksą smerkiančios kultūros aukos), ir tiesiog pasakau – seksualiniu požiūriu visi esame skirtingi, o aš džiaugiuosi, kad jie atrado tai, kas patinka ir tinka.

12) Palyginkite turėtus ankstesnius monogaminius ir atvirus santykius. Koks didžiausias kiekvienų jų privalumas?

Na, tikriausiai ne manęs reikėtų klausti. Monogaminiuose santykiuose esu buvusi tik kartą – pusę metų. Tada tais santykiais tikrai džiaugiausi – tikrai yra grožio, kai visą romantinį ir seksualinį dėmesį tam tikrą laiką skiri vienam žmogui. Taip kuriamas tvirtas pagrindas pasitikėjimui, atsidavimui, kurie laikui bėgant formuojasi. O žaviausias atvirų santykių aspektas – laisvė bendrauti su kitais seksualiai ar romantiškai ir to teikiamas džiaugsmas, malonumas.

13) Kokį įdomiausią atradimą apie savo pačios seksualinį malonumą padarėte?

Kad laikui bėgant jis šiek tiek kinta. Tai, kas neturėjo poveikio praeityje, dabar patinka, ir atvirkščiai. Gražu stebėti šitą pokyčių tėkmę, bėgant metams.

14) Ką patartumėte poroms, kurių seksualinis susidomėjimas išblėso?

Nelengva atsidurti tokioje situacija, kita vertus, labai daug porų tai patiria. Visų pirma, negėdinkite partnerio, kad ir kokioje seksualinio susidomėjimo spektro vietoje jie būtų. Tai nėra blogai, tiesiog pripažinkite tai ir ieškokite, kaip patenkinti abiejų partnerių poreikius. Dažnai tinkamas sprendimas būna atviri santykiai.

15) Kaip manote, kodėl daugėja nemonogaminių santykių?

Dėl kelių priežasčių. Keičiasi socialinės normos, todėl žmonės linkę priimti alternatyvius santykių stilius. Vis daugiau žmonių suvokia, kad visą gyvenimą trunkantys monogaminiai santykiai nėra jiems patys tinkamiausi. Gyvename pasaulyje, kuriame labiau nei anksčiau vertinamas skaidrumas ir laisvė.

16) Ką savo partneriui turėtų pasakyti žmogus, kuris nori atvirų santykių?

Tai priklauso nuo to, apie ką buvo kalbėta anksčiau, kokios tvirtumo ir trukmės santykiai. Ilgalaikiuose santykiuose – į naudą paklausinėti apie partnerio seksualines fantazijas ir pan. jei santykiai nauji, galite pradėti nuo ankstesnių patirčių aptarimo ar požiūrio į neištikimybę.

17) Koks pirmas pasimatymas buvo nuostabiausias?

Mes tiesiog vakarieniavome, bet nuo pat pradžių tarp mūsų jautėsi stipri trauka, kalbėjomės kelias valandas, o kai pasibučiavome gatvėje prie jo namų, buvome praktiškai įsimylėję vienas kitą. Taip prasidėjo aštuonis mėnesius trukę nuostabūs santykiai.

18) O kokį pirmą pasimatymą pavadintumėte visiškai nevykusiu?

Išėjome pasėdėti bare, o jis ėmė skaityti man paskaitą apie mano tyrinėjimų sritį. Kai mėginau pasakyti, kad tai, apie ką jis kalba, nepagrįsta moksliniais duomenimis, jis įsiaudrino, galiausiai atsistojo ir, nebetaręs nė žodžio, išėjo.

19) Koks dalykas iš seksualinė srities atrodė visiškai svetimas, bet pabandžius patiko?

Paklusimas (tinkamam žmogui).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)