Ką tai reiškia

„Ką tai reiškia?“ – klausia savęs 33 metų Andrejus. Praėjo mėnuo nuo vakaro, kai jis susitiko su žavia brunete Jana. Po audringos nakties jis paprašė Janos telefono numerio. Ši gi tik nusijuokė ir pasakė, kad pati paskambins. Andrejus buvo tikras, kad tęsinys bus – juk jie puikiai praleido laiką, be to, abu yra laisvi! Tačiau Jana dingo. „Vis galvoju, kur suklydau? Kaip reikėtų elgtis su tokiomis merginomis? Nesuprantu...“, – pripažįsta vyras.

Andrejų galima užjausti kaip ir 40-metės Darijos draugą. „Jis man patiko seniai. Mes gerai praleidome laiką: kalbėjomės, linksminomės. Bet lovoje jis pasirodė per daug drovus ir man pasidarė nuobodu. Santykius nutraukiau. Man reikia aktyvaus partnerio, nes nenoriu spėlioti, ar jis tikrai manęs geidžia“, – pasakoja Darija.

O kiek dar yra moterų, kurios nori viską kontroliuoti, diktuoti žaidimo taisykles, bet paskui skundžiasi per silpnais partneriais? Seksologai sako, kad vyrai šiandien įgyja moteriškų savybių: jie yra pažeidžiami, siekia švelnumo, nori supratimo. Moterys gi vis dažniau elgiasi kaip vyrai: priima sprendimus, atsakomybę, aiškiai išsako, ko nori.

Išsitrynusios ribos

Gyvenimas pasikeitė, bet tik ne toje realybėje, kurį regime televizoriaus ekranuose ir reklamose. Čia vyrai ir moterys toliau save pristato kaip idealų geismo objektą: gili iškirptė, paryškintas liemuo, aukštakulniai. Arba stiprios rankos, raumenys, dviejų dienų barzda...

Visa tai yra taip perdėta, kad primena maskaradą: tarsi visi nusprendėme apsirėdyti „tikrais vyrais“ ir „tikromis moterimis“. Ko siekiame, kai taip stipriai akcentuojame lyties požymius?

Socialiniai psichologai ir seksologai įsitikinę, kadangi tiek daug dėmesio skiriame išorinei, vadinasi, seksualinis identitetas tampa vis mažiau ryškus.

Seniau vyras darbe tradiciškai praleisdavo beveik visą laiką ir tai jam leido dominuoti šeimoje. Dabar gi moterys sudaro didžiąją dalį dirbančiųjų. Tad šis vyrų pranašumas nebėra neginčijamas, o ir fizinės jėgos reikia mažiau. Be to, vyrai daugiau laiko praleidžia su vaikais, rūpinasi kūnu ir išvaizda.

Kita vertus, siekdamos karjeros moterys dažnai jaučiasi nejaukiai: jos drovisi uždirbti daugiau nei vyrai, tuo pat metu negali darbo laiko aukoti, kad prižiūrėtų namus ir vaikus. Natūralu, kad tokia vidinė painiava paveikia intymų gyvenimą.

Kaip pasiskirstyti vaidmenimis

Moterys ir vyrai tapo per daug panašūs. Jie kartu mokosi, dirba, dalijasi namų ruošos darbais, užima tas pačias pareigas, panašus ir jų gyvenimo būdas. Tai suartina, padeda geriau suprasti vieniems kitus. Tiesa, tik tol, kol tai nesusiję su seksualumu. Juk troškimo prigimtis liko nepakitusi: jis kyla prieš mūsų valią ir ieško kitame tikrai KITO. Būtent skirtumai mus traukia ir jaudina. Jų šiandien ir ilgimės.

Kiekviena sistema yra pagrįsta dviem jėgomis: įcentrine ir išcentrine. Kad šeima gyvuotų, partneriai turi išlaikyti pusiausvyrą. Tikslo siekiantis vyras yra orientuotas į išorę, jis – grobio nešėjas. Klausimas, ar moteris sutinka su „žmonos prie vyro“ vaidmeniu. Jei pasyvumas jai netinka, galima bandyti derinti vaidmenis, bet tai yra sunku. Ypač energingiems ir savarankiškiems žmonėms: jie nemoka užleisti valdžios, visada nori būti teisūs, nepripažįsta savo silpnybių.

Daugelis merginų „su charakteriu“ dar jaunystėje pasirenka lemtingos gundytojo įvaizdį, kuris, kaip mano, turėtų apsaugoti jas nuo nusivylimo. Toks Don Žuano stilius suponuoja nenorą pažinti savo ir kitų jausmus bei gebėjimą pereiti nuo draugystės prie sekso ir atvirkščiai be dvasinių kančių.

„Ne kartą maniau, kad esu įsimylėjusi, tačiau vėliau paaiškėja, kad mums buvo geriau likti draugais, – sako 27 metų Inna. – O kai palieku partnerį, jis įsižeidžia, nebenori manęs matyti. Gaila!“

O kaip gi vyrai? Jie vis dar nori patikti moterims. Jaudinasi, kad negalės patenkinti partnerės, bijo būti lyginami su kitais. Ne vienas jų prisipažįsta besijaučiantis auka, moters žaisliuku, todėl lytinis aktas jiems kelia nerimą. Jei moteris yra per daug „nagla“, vyras dažnai nusprendžia atsitraukti.

Kad moterys taip pat turi seksualinių troškimų, jau suvokta. Tačiau kai jos nesivaržo to reikšti, vyrai pasimeta. Jei vyras myli moterį, jis nori būti jai geras, prisitaiko, elgiasi taip, kaip ji reikalauja... ir rizikuoja jai nebepatikti.

Koks bus naujas santykių stilius?

Psichinis biseksualumas yra vienas Z. Freudo atradimų. Būtent jo dėka tiek vyrų, tiek moterų fantazijose yra dominuojančių ir pasyvių, užkariaujančių ir pasiduodančių įvaizdžių. Pasak seksologų, vyras, kuriam patinka, kai moteris sekso metu yra viršuje, netampa moteriškas. O moterys nieko prieš dominuoti, jei suprantame tai kaip norą sujaudinti partnerį.

Kokios gi prognozė? Kur link einame, kai dviejų sąjunga keičiasi tiesiog akyse? Matyt, taip kuriamas naujas santykių modelis, kurio žmonijos istorijoje dar nebuvo. Kiekvienas ieškos gyvenimo poroje recepto, išbandys skirtingus vaidmenis, kad rastų sau tinkantį. Bet kokiu atveju to reikia tikėtis.