Kaip rodo tyrimai, dėl miego stygiaus (ir su juo siejamo nuovargio) gerokai nukenčia vidutinio amžiaus moterų seksualinis gyvenimas.

JAV Mayo klinikoje dirbantys specialistai išsiaiškino, kad kokybiškai išsimiegančių moterų libido yra kur kas stipresnis negu tų, kurios patiria miego deficitą ar šiaip kenčia dėl miego sutrikimų.

Anot ekspertų, taip yra todėl, kad pervargimas skatina streso hormonu vadinamo kortizolio gamybą mūsų organizme.

Su britų leidiniu „The Sun“ bendradarbiaujanti rašinių sekso tema autorė Georgette Culley nutarė paaiškinti, kodėl kokybiškas nakties miegas padidina norą mylėtis ir kaip įsisukti į baisiai smagų sekso ir miego ciklą.

Seksas padeda kiečiau įmigti

Norėdamas puikiai jaustis ir nesiskųsti sveikata, suaugęs žmogus turi miegoti taip, kad 20–25 proc. visos miego trukmės užimtų vadinamoji REM fazė. Sakoma, kad kol ji tęsiasi, regimi patys ryškiausi sapnai. Vadinasi, jei miegate 7–8 valandas, apie 90 minučių turi trukti REM. (Priminsime, kad REM – tai angliško termino „rapid eye movement“ – greiti akių judesiai– akronimas.)

Neseniai atliktas tyrimas padėjo išsiaiškinti, kad seksas prieš miegą lemia REM fazės pailgėjimą vidutiniškai 8 proc. Konkrečiai vyrų atveju REM fazė po sekso pailgėja 12 proc., o moterų – 2 proc.

Pavyko nustatyti ir tai, kad pasimylėjusios moters organizme pakyla estrogenų lygis. Tai – dar vienas REM fazei ir miego kokybei pasitarnaujantis veiksnys.

Seksas suveikia kaip fizinis aktyvumas

Sportas, kaip žinia, mažina stresą ir gerina miego kokybę. Bet kam gi bukai žingsniuoti bėgtakiu, jei galima rinktis sekso maratoną, juolab kad per audringas glamones pavyksta išeikvoti net 300 kalorijų.

Dar fizinis aktyvumas didina žmogaus savivertę ir šitai teigiamai paveikia lovos reikalus. Kaip teigia akademiniame žurnale „Electronic Journal of Human Sexuality“ aprašyto tyrimo autoriai, besimankštinantys žmonės ne tiktai pasižymi stabilesne psichikos sveikata, bet ir jaučiasi seksualiai patrauklesni nei tie, kurie nesportuoja. Vadinasi, ciklo elementai tarsi aiškūs: sportuokite, kad norėtųsi mylėtis ir pavyktų puikiai išsimiegoti – tada gyvenimas sužaižaruos svaiginančiomis spalvomis.

Seksas įveikia nemigą

Kai galvoje užsisuka darbo, šeimos ir finansinių problemų karuselė, galima ir visą naktį prasivartyti neužmiegant.

Deja, kai stinga miego, darosi sunku netgi racionaliai mąstyti, ką jau kalbėti apie energiją, kurią būtų galima nukreipti seksui. Vis dėlto nevalia pamiršti, kad orgazmas nuo streso išvaduoja kone akimirksniu, nes jį pasiekus sumažėja streso hormono kortizolio lygis, taigi, užmiegama kur kas lengviau.

Todėl užuot vartęsi nuo vieno šono ant kito ir bergždžiai kankinęsi, verčiau leiskite partneriui (-ei) suprasti, kad metas pradėti meilės žaidimus. Dūsavimas sąlant iš malonumo – kur kas greičiau jus užmigdys negu avių skaičiavimas.

Poromis gyvenantys žmonės miega geriau negu vienišiai

Partnerio turėjimas teikia neginčytiną naudą žmogaus sveikatai. Geresnė miego kokybė kaip tik ir yra vienas iš tos naudos aspektų.

Kaip teigia mokslininkai, patikimus partnerius turinčios moterys užmiega greičiau ir išsimiega geriau nei vienišaujančios damos. Manoma, kad už tokį prizą reikėtų padėkoti meilės hormonui oksitocinui, didinančiam prieraišumo prie artimo žmogaus jausmą.

Orgazmas sukelia mieguistumą

Iš antraštės tikrai turėjo paaiškėti, kodėl vyrai pasimylėję dažniausiai tuojau pat užmiega. Taip, žinoma, nutinka veikiant per orgazmą išsiskyrusiems hormonams. Dalykas tas, kad artėjant ejakuliacijai ir jos metu vyro organizme pagaminama konkrečių cheminių medžiagų, įskaitant norepinefriną, serotoniną, oksitociną, vasopresiną, azoto monoksidą ir prolaktiną.

Neseniai atliktas tyrimą su gyvūnais parodė, prolaktino injekcijos gali tuojau pat užmigdyti, todėl tyrimo autoriai linkę manyti, kad šis ejakuliacijos metu išskiriamas hormonas veikia vyrus migdančiai.

Kaip vyksta sekso ir miego ciklas

Tinkamos trukmės ir visavertis miegas didina seksualinį apetitą, o dažnos progos seksualiai susijaudinti, savo ruožtu, padeda greičiau užmigti.

Taip yra todėl, kad intymių santykių metu organizme pagausėja hormonų oksitocinų, didinančių prisirišimo prie partnerio jausmą. Negana to, tinkamai išsimiegant organizmas pasipildo energijos ir atsigauna. Tai, aišku, stiprina imuninę sistemą, tačiau ne tiktai ją – išauga ir seksualinis potencialas, nes kuo energingesni mes jaučiamės, tuo lengviau pasiduodame erotinei nuotaikai.

Taigi, jei norisi išjudinti miegamajame užsistovėjusį štilį, reikėtų pasistengti, kad niekas netrikdytų sekso ir miego ciklo. Pirmiausia, palikite už miegamojo durų išmaniuosius telefonus, mat jų skleidžiama mėlyna šviesa tą ciklą veikai neigiamai.

Seksas – tai priemonė nuo knarkimo

Pamirškite apie nosies purškalus ir kištukus! Jeigu nuoširdžiai siekiate nustoti knarkti, turėtumėte užsiimti seksualinio gyvenimo gerinimu.

Kaip rodo tyrimai, knarkiančių žmonių seksualinis gyvenimas yra gerokai prastesnis nei tų, kurie išvis arba beveik neknarkia. Bet ar žinojote, kad vienam iš trijų vyrų ir 20 proc. moterų yra būdinga miegant ištinkanti apnėja – kvėpavimo sustojimu ir laikinu nebuvimu pasireiškiantis sutrikimas? Minėtina, kad vyrams apnėja gali būti ypač pavojinga ir todėl, kad akivaizdžiai didina erekcijos sutrikimų riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt