Mito apie orgazmą ir kojines ištakos

Kalbas apie tai, kad mūvint kojines lengviau pasiekiamas orgazmas, žinoma, galite laikyti pramanais, bet pagrindą joms davė konkretus 2005-aisiais Groningeno universitete (Nyderlandai) atliktas tyrimas. Jame sutiko dalyvauti 13 heteroseksualioms save priskiriančių porų, kurias sudarančių asmenų amžius svyravo nuo 19 iki 49 metų, rašoma portale „Shape“.

Kaip jau supratote iš dalyvių skaičiaus, tyrimo mastas nebuvo didelis, na, o jo tikslas, būtent – ištyrinėti orgazmo ypatumus, nulėmė intymų pobūdį. Taigi, kaip viskas vyko? Poras sudarančių partnerių buvo paprašyta atitinkami įrengtoje patalpoje paeiliui glamonėti, stimuliuoti vieniems kitus. Kol šitai vyko, buvo skenuojamos dalyvių galvos smegenys, kad taptų aišku, kurios jų sritys suaktyvinamos susijaudinus.

Kaip buvo rašyta BBC portale, remiantis viena po eksperimento padarytų išvadų, egzistuoja nepaneigiamas ryšys tarp komforto pojūčio ir gebėjimo patirti orgazmą. Ypač stiprus tas ryšys pasirodė moterų atveju: būtent jos daug lengviau atsiduodavo malonumui, kai nejausdavo jokios baimės ir nerimo.

„Kai kausto baimė, mylėtis labai sunku, bet ypač sunku patirti malonumą“, – pakomentavo tyrimui vadovavęs profesorius Gertas Holstege, atsakydamas į BBC žurnalisto klausimus.

Dar tyrimas parodė, kad vyrams komforto jausmą paprastai sukelia žinojimas, jog bus glamonėjami, todėl kai tam ateidavo eilė, t. y. kai moterys imdavo juos stimuliuoti, jie (beveik) visada pasiekdavo orgazmą.

Įdomu, kaip visa tai siejasi su kojinėmis? Tyrimo autoriai pateikė dar vieną išvadą. Jie pažymėjo, kad šaltos pėdos – tai tikras kliuvinys pakeliui į orgazmą. 50 proc. porų orgazmą sugebėjo patirti nemūvėdami kojinių, tačiau kai dalyvių buvo paprašyta mylėtis su kojinėmis, šis procentas šoktelėjo iki 80-ies. Deja, tyrimo rezultatai byloja vien apie porų, o ne lyčių santykį, todėl neaišku, kurių lyčių atstovams mūvint kojines orgazmas tapo lengviau pasiekiamas. Aišku, prisimenant G. Holstege tvirtinimą, kad saugumo ir komforto jausmas siekiant atsipalaiduoti ir patirti orgazmą ypač svarbus moterims, peršasi logiška išvada, jog dėl kojinių išaugusį procentą derėtų sieti su didesniu malonumą patyrusių moterų skaičiumi.

Orgazmas

Vadinasi, tai ne iš piršto laužta?

Nepaisant to, kas pasakyta, mažai kur aptartą tyrimą, kuriame dalyvavo tik 13 porų, vargu ar galima laikyti pakankamu pagrindu tvirtoms mokslinėms išvadoms. Tiesa, tyrimas tapo akstinu analogiškiems eksperimentams. Taip, būtent: klausimą, ar kojinių mūvėjimas lemia tikimybę patirti orgazmą, ėmė kelti vis didesnis būrys mokslininkų ir seksologų.

Viena vertus, G. Holstege kalbėjo apie komfortą apskritai. Kita vertus, jį galima išskirstyti į lygmenis – netgi labai konkrečius, netgi susijusius tiesiog su kojinėmis, kurias mūvint auga saugumo jausmas ir mąžta nerimas. Tokią idėją pagarsino Alex Fine, vadovaujanti kartu su kolegomis įkurtai įmonei „Dame Products“, siūlančiai moterims skirtų pikantiškai intymių gaminių asortimentą.

2016-aisiais grupelė Suomijos mokslininkų paskelbė išvadas, padarytas apibendrinus penkias per kelerius metus šalyje atliktas apklausas sekso tema, kuriomis buvo siekta išsiaiškinti, kokie veiksniai ar aplinkybės didina tikimybę, kad moteris patirs orgazmą. Sprendžiant iš apklausų rezultatų, daugelis moterų patiriamą orgazmą sieja su emociniu saugumu. Paaiškėjo ir tai, kad moters orgazmas tampa labiau tikėtinas mylintis su pozityviai nuteikiančiu partneriu, kurį malonu liesti.

Štai ir įrodymas, kad komfortą lemia ir fiziniai, ir emociniai veiksniai. Net jei atsiribotume nuo sekso temos, galėtume tvirtai pasakyti, kad, pavyzdžiui, šilumą daugelis žmonių sieja ir su fiziniu, ir su emociniu saugumu, teigia konsultantė sekso klausimais Irene Fehr.

„Net primityviausiame biologinio išlikimo lygmenyje šaltį mūsų organizmas traktuoja kaip pavojų, nuteikiantį žūtbūtinei kovai. Šitokia būsena – visiška priešingybę atsipalaidavimui, kuris tiesiog būtinas norint patirti orgazmą“, – aiškina I. Fehr.

Atsiradus pavojaus, parengties būklės stimului, migdolinis kūnas – už baimės jausmą atsakinga galvos smegenų sritis – suaktyvina aplinkos stebėsenos ir apie saugumą leidžiančios spręsti informacijos rinkimo mechanizmus.

„Kai taip nutinka, kraujas iš genitalijų suplūsta į tas kūno dalis, kurios pasitarnauja kovoje dėl išlikimo. Štai kodėl susijaudinimas nuslūgsta ir kelias link orgazmo užblokuojamas“, – aiškina I. Fehr.

Tačiau kai žmogaus kūnas natūraliai atsipalaiduoja, nesvarbu, ar įtampos nebuvimo priežastis – šiluma, ar patogi poza, žmogus instinktyviai pasijunta saugus.

„Kai raumenys atpalaiduoti, nurimsta ir emocijos, o kraujas suplūsta į genitalijas, todėl sukyla susijaudinimas ir padidėja orgazmo tikimybė“, – nurodo I. Fehr.

Išdėstytai teorijai pritaria ir Carol Queen, sociologė, tekstų autorė ir internetinės parduotuvės „Good Vibrations“ personalą konsultuojanti seksologė.

„Šaltos pėdos patirti orgazmą trukdo todėl, kad veikia kaip nenutrūkstamas nervinis signalas, trikdantis seksualinių reakcijų ciklą, – sako ji. – Kai žmogus susijaudinęs ir artėja prie orgazmo, jo pojūčiai veikia išvien. Taigi, jei pasirūpinsite, kad nešaltų pėdos, seksualinius pojūčius trikdantis signalas nuslops. Žinoma, čia gali padėti ir kojinės.“

Aišku, šaltos pėdos nėra vienintelė kliūtis ar atitraukiantis dirgiklis, su kuriuo galima susidurti. Lygiai tokį pat poveikį turi, pavyzdžiui, netikėtas beldimas į duris. Jam pasigirdus, kūnas pereina į žūtbūtinės kovos parengtį, kadangi sutrikdomas saugumo jausmas.

„Daug ką galima suvesti į komforto jausmą ir kraujo apytaką, – sutinka Gigi Engle, pagal sertifikatą dirbanti seksologė, konsultantė, knygų sekso temomis autorė. – Jei tenka galvoti apie šąlančias pėdas, niekaip neišeis nusiteikti malonumui, o toks nusiteikimas – būtinoji orgazmo sąlyga.

Atminkite, orgazmas – ne tik fiziologinis, bet ir psichologinis potyris. Taigi, komforto ir saugumo jausmas besimylint iš esmės nulemia patiriamo malonumo laipsnį, na, o kai kojoms šilta, komforto, aišku, padaugėja.“

Ar galima traktuoti tai kaip metodą?

Čia perteikiamo portale „Shape“ pasirodžiusio straipsnio autorė Amanda Chatel prisipažino pasiteiravusi žmonių, pirmiausia, ar jie yra girdėję apie triuką su kojinėmis, ir, antra, ar jį išmėgino. Nors daugelis nurodė tokią teoriją girdėję, tarp tų, kurie ją nutarė patikrinti (susidarė 43 proc., bet nepamirškite, kad kalbama apie 80-ies internautų apklausą per „Instagram“) buvo vien seksualinės sveikatos ir seksualinio švietimo srityje besispecializuojantys asmenys.

„Kitados manydavau, kad mylėtis reikia visiškai nuogiems, – nurodė Melissa A. Vitale, straipsnių atitinkamomis temomis autorė ir su sekso žaisliukais prekiaujančiomis įmonėmis bei sekso klubais bendradarbiaujančios agentūros įkūrėja. – Bobučių pasakoms priskiriamą teoriją apie tai, kad kojinės gerina sekso kokybę, aš girdėjau ir reaguoju į ją panašiai kaip į tvirtinimą, kad su pirštinėmis šilčiau. Kada galūnės nešąla, šilčiau tampa visam kūnui, todėl glamonėjantis nereikalingų dirgiklių skaičius sumažėja.“

Įsigalėjusia nuostata, esą, nešąlant galūnėms, nešąla ir visas kūnas, aklai kliautis nederėtų, mat keletas tyrimų įrodė, kad šaltos rankos neturi jokio poveikio, pavyzdžiui, pilvo temperatūrai. Vis dėlto remiantis viena Nacionalinio ekonominių tyrimų biuro (privati ne pelno organizacija JAV) ataskaita, klimato kaita daro tam tikrą įtaką gimstamumo rodikliams, mat staigūs temperatūrų šuoliai gali nulemti lytinių sueičių dažnį. Vadinasi, temperatūra visgi daro poveikį žmonių nusiteikimui mylėtis?

Kad ir kaip būtų, M. A. Vitale pastabos verčia sugrįžti prie Groningeno universiteto mokslininkų padarytų išvadų, kuriose nurodoma, kad komforto, saugumo ir užtikrintumo jausmai padeda pasiduoti orgazmui palankiai nuotaikai. Kaip tik dėl to M. A. Vitale, kaip pati teigia, ir tapo idėjos, kad kojinės gerina sekso kokybę, išpažinėja.

G. Engle visiškai pritaria M. A. Vitale mintims. „Retai myliuosi be kojinių. Su jomis daug lengviau pasiekiu orgazmą, kadangi negalvoju, kaip šąla kojos“, – sako ji.

Tačiau ar galima tvirtinti, kad visi ligi vieno patirs orgazmą, jei tik mylėdamiesi mūvės kojines? Žinoma, ne. Aišku, jei šito nemėginote ar šiaip nuolatos šąlate, triukas su kojinėmis vertas jūsų dėmesio: na, bent sušilti jis tikrai padės.

Prarasti, šiaip ar taip, tikrai nėra ko, todėl kai kitąkart mylėsitės, likite su jaukiomis kojinaitėmis arba, dar geriau, – investuokite į porą seksualių, būtent šiam atvejui tinkamų kojinių. Tik pagalvokite, kaip apsidžiaugsite, jei paaiškės, kad kojinės ir buvo tas dalykas, kurio trūko iki orgazmo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt