„Tai gana paplitęs reiškinys“, – sakė Amerikos akušerių ir ginekologų kongreso atstovė bei Ginekologijos instituto Čikagoje įkūrėja Nicole Williams. Kraujavimą po lytinių santykių gali sukelti bet kokio tipo įsiskverbimas, teigė ji. Labai dažnai jį sukelia audinių sudirginimas po šiurkštaus sekso, arba jis gali būti susijęs su menstruacijų pradžia ar pabaiga. Atkreipti dėmesį į kraujavimą po sueities reikėtų tuomet, kai jis įvyksta daugiau negu vieną kartą – tuomet reikėtų įsitikinti, kad jis nėra susijęs su kokia nors sveikatos problema.

Beje, kraujas gali pasirodyti ne tik po įsiskverbimo peniu, bet ir po stimuliacijos pirštais ar sekso žaisliuku.

Norite sužinoti daugiau? Svetainė „Women`s Health“ tiesiai iš ginekologų surinko visą informaciją apie tai, kas dažniausiai sukelia kraujavimą sekso metu ar po jo, kaip reikėtų gydyti šią būklę ir kada reikėtų kreiptis į gydytoją.

Kas dažniausiai sukelia kraujavimą lytinių santykių metu?

Vaginos audinių įtrūkimai

Gali būti, jog vien apie tai pagalvojusi susigūžiate, tačiau audinių įtrūkimai yra dažna kraujavimo per lytinius santykius priežastis. Gera žinia ta, kad tokį kraujavimą sukelia tiesiog šiurkštesnis seksas ar tai, jog buvote itin sausa. „Vaginos audinių plyšimus gali sukelti įprastas seksas ar šiurkštūs veiksmai“, – teigė Amerikos akušerių ir ginekologų kongreso narė, sertifikuota akušerė – ginekologė bei moterų malonumo ugdytoja Brandye Wilson – Manigat. „Kraujavimas taip pat gali pasirodyti dėl to, kad maitinant kūdikį krūtimi, vartojant tam tikrus vaistus ar išgyvenant menopauzę, jums pasireiškė vaginos sausumas“, – pridūrė ji. Vaginos sausumą gali sukelti ir hormoninė kontracepcija, todėl vartojant šias priemones, audinių įplyšimai bei kraujavimas taip pat gali būti tikėtini.

Kitais atvejais lengvas kraujavimas gali būti susijęs su odos problemomis, kurios taip pat priverčia audinius trūkinėti. Pavyzdžiui, odos liga, vadinama lichenskleroze, kelia vulvos dirglumą bei niežėjimą ir lytinių santykių metu taip pat gali tapti plyšimų bei kraujavimo priežastimi, aiškino B. Wilson – Manigat.

Laimė, vulvos ir vaginos audiniai paprastai yra gana elastingi, todėl gali temptis be didesnių plyšimų, sakė ji. Tačiau su amžiumi, šių audinių elastingumas mažėja ir jie įtrūksta lengviau.

Taip pat reikia turėti galvoje, kad plyšimų tikimybė padidėja, jai pastaruoju metu apskritai neturėjote lytinių santykių. „Jei jau kurį laiką neturėjote lytinių santykių, jautri oda aplink vaginą gali šiek tiek įplyšti ir sukelti tepliojimą“, – teigė N. Williams.

Geriausia išeitis visais šiais atvejais – lytinių santykių metu naudoti pakankamai daug lubrikanto, ypač jei jus kankina vaginos sausumas. B. Wilson – Manigat pataria rinktis lubrikantus vandens ar silikono pagrindu – jie padės užbėgti už akių galimiems audinių įtrūkimams.

Gimdos kaklelio polipai

Gimdos kaklelio polipai yra viena dažniausių kraujavimo lytinių santykių metu priežasčių, su kuriomis B. Wilson – Manigat yra susidūrusi savo praktikoje. „Tai yra gerybiniai augliai, susidarę ant gimdos kaklelio. Jie panašūs į kitas odos ataugėles, kurias galima aptikti ant savo kūno, – teigė B. Wilson – Manigat. – Tačiau skirtumas tarp odos ataugėlių ir polipų tas, kad polipai nuo menkiausio prisilietimo pradeda kraujuoti. Štai kodėl lytinių santykių metų gali pasirodyti kraujo“.

Paprastai polipai nustatomi per įprastą ginekologinę apžiūrą ar paėmus tepinėlį. Taigi jei įtariate, kad galite turėti polipų, pasitikrinkite pas ginekologą.

Ankstyvas nėštumas

Net jei dar nesidarėte nėštumo testo, lengvas kraujavimas gali būti pirma užuomina, jog esate nėščia. Vienas pirmųjų ankstyvojo nėštumo požymių yra tepimas krauju, dar vadinamas implantaciniu kraujavimu. Jis gali pasireikšti iš karto po lytinių santykių, teigė sertifikuota ginekologė Alexandra Bausic. Šio kraujavimo priežastis yra embriono implantacija jūsų gimdoje, todėl jis gali pasirodyti bet kuriuo metu ir gali būti nesusijęs su skverbimusi į makštį, priduria A. Bausic.

Jei manote, kad galėjote pastoti, ir sekso ar kitu metu pastebite kraujavimą, pasidarykite nėštumo testą ir užsiregistruokite ginekologo konsultacijai.

Gimdos kaklelio uždegimas (cervicitas)

Viena dažnesnių kraujavimo lytinių santykių metu ar po jų priežasčių yra cervicitas. Nors šis žodis skamba gana baugiai, iš tikrųjų tai yra ne kas kita, kaip gimdos kaklelio uždegimas, aiškino N. Williams.

Kai kuriais atvejais gimdos kaklelio uždegimą gali sukelti tokios įprastos infekcijos kaip bakterinė vaginozė arba alerginė reakcija į latekso prezervatyvus ar tam tikrus moterų higienos produktus, nurodo Mayo klinika. Cervicitą nesunkiai galima išgydyti vietiniais antibiotikais, pažymi N. Williams.

Dubens infekcijos

Kartais kraujavimas sekso metu ar po jo gali būti dubens infekcijų ženklas, teigia B. Wilson – Manigat. Kai jūsų gimdos kaklelį užvaldo infekcija, jo audiniai paburksta ir parausta, nes organizmas į šią sritį stengiasi atvaryti daugiau kraujo ir baltųjų kūno ląstelių, kovojančių su infekcijomis. „Dėl to gimdos kaklelis tampa itin jautrus ir gali lengvai įplyšti bei pradėti kraujuoti. Kraujas gali pasirodyti ir be jokios tiesioginės stimuliacijos“, – aiškino gydytoja.

Egzistuoja nedidelė tikimybė, kad kraujavimą po lytinių santykių kelia chlamidijos ar gonorėja, todėl jūsų ginekologas gali atlikti lytiškai plintančių ligų (LPL) tyrimą. Retais atvejais ŽPV infekcija gali sukelti priešvėžinę gimdos kaklelio būklę (bet šiuos pakitimus pirmiausia pastebės jūsų gydytojas, atlikęs tepinėlio tyrimą).

Tačiau kraujavimą gali kelti ne tik lytiškai plintančios ligos. Kraujavimo kaltininkėmis gali tapti ir tokios infekcijos kaip bakterinė vaginozė ar pienligė, nurodo Amerikos akušerių ir ginekologų kongreso narė, knygos „The Complete A To Z For Your V“ („Išsamiai nuo A iki Ž apie jūsų V“) autorė, akušerė – ginekologė Alyssa Dweck.

Geriausias būdas išvengti su LPL susijusio kraujavimo – lytinių santykių metu naudoti prezervatyvus, priduria B. Wilson – Manigat.

Ar tikrai reikia kreiptis į gydytoją, jei sekso metu ar po jo pastebiu kraujo?

Būtinai, jei tai yra pasikartojantis reiškinys. Gydytoja N. Williams pataria vadovautis tokia taisykle: „Jei kraujavimas po lytinių santykių buvo vienkartinis epizodas, ypač jei ką tik baigėsi jūsų menstruacijos ar ką tik pradėjote vartoti naujus hormoninius kontraceptikus, nerimauti neverta. Tačiau jei tai pasikartojo daugiau negu vieną kartą, geriausia bus apsilankyti pas ginekologą ir pasitikrinti“.

N. Williams taip pat ragina moteris atkreipti dėmesį į kraujo spalvą. „Tamsesnės spalvos kraujas paprastai būna senesnis ir jis nekelia tiek nerimo, kaip skaisčiai raudonas kraujas“, – teigė ji. (Tamsios spalvos kraujas gali būti tiesiog jūsų menstruacijų likučiai.) Atkreipkite dėmesį, ar kraujo pasirodymo nelydi skausmas ar diskomfortas dubens srityje, ar nepakito jūsų makšties išskyrų kvapas bei tekstūra. Suteikite savo ginekologui kuo daugiau informacijos – tai padės teisingiau diagnozuoti kraujavimo priežastį, priduria A. Bausic.

Jei gydytojas diagnozuos jums infekciją ar odos ligą, pernelyg nesijaudinkite – šios būklės yra pagydomos. Tačiau prieš įžengdamos į gydytojo kabinetą pasistenkite įsitikinti, kad kraujavimą kelia ne nėštumas ar kokie nors išoriniai gleivinę dirginantys produktai, sako A. Dweck.

Kad išvengtumėte vienkartinių pakraujavimų, lytinių santykių metu naudokite lubrikantą. Tačiau jei naudojate lubrikantą ir jis nepadeda, teks ieškoti kitų kraujavimo priežasčių. Taip, seksas ne visada baigiasi estetiškai, ir nors kalbėti apie kūno išskyras ar kraują gali būti nepatogu, turėkite galvoje, kad ginekologai dirba tam, kad jums padėtų. Taip užtikrinsite, kad jūsų lytiniai santykiai vėl taptų tuo, kuo turėtų būti – malonumu!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)