Pavyzdžiui, ar žinote, kelintais santuokos metais švenčiamos Lininės, Geležinės arba Smaragdinės vestuvės? Jei įdomu, toliau jūsų dėmesiui – visų vestuvių sukakčių pavadinimai ir patarimai, ką tokia proga dovanoti jas švenčiančioms poroms.

1 metai – Medvilninės vestuvės. Kaip rašoma portale vgoroden.ru, praėjus metams po santuokos sudarymo susituokusi pora švenčia Medvilnines (arba Kartūnines) vestuves. Kadangi po metų žmonos ir vyro santykiai laikomi dar nepakankamai tvirtais, juos lyginama su plonyte medvilne. Jei pora laikosi tradicijų, tą dieną savo išrinktajam (-ai) dovanoja medvilninę skepetaitę. Surengiama ir šventė: jauna šeima paruošia vaišes ir į namus pasikviečia vestuvių liudininkus bei tėvus.

2 metai – Popierinės vestuvės. Popierinių vestuvių proga sutuoktiniams priimta dovanoti albumus, užrašines, knygas ir pinigus, kadangi šie daiktai pagaminti iš popieriaus.

3 metai – Odinės vestuvės. Po trejų bendro gyvenimo metų poros ryšiai ganėtinai sutvirtėja – tampa tarsi oda. Šios šventės proga galima dovanoti gaminius iš natūralios odos. Tai gali būti odinės piniginės, rankinės arba oda aptraukti nuotraukų albumai.

4 metai – Lininės vestuvės. Ketvirtaisiais santuokos metais, kai sutuoktinių santykiai dar labiau sutvirtėja, švenčiamos Lininės (arba Virvinės) vestuvės. Šią dieną prasmingą sukaktį švenčiančiai porai galima įtekti lininę staltiesę arba patalynės užvalkalų komplektą.

5 metai – Medinės vestuvės.

6 metai – Ketaus vestuvės. Šią dieną sutuoktiniams priimta dovanoti kokį nors gaminį iš ketaus – žvakidę, vazą ar net elementarią keptuvę.

6,5 metų – Cinko vestuvės. Tarp 6-ų ir 7-ų vestuvių metinių sutuoktiniai mini Cinkuotas vestuves. Jos tarsi primena, kad santuoką, kaip ir cinkuotus indus, kartkartėmis būtina nušveisti iki blizgesio. Šia proga paprastai dovanojami cinkuoti medaliai ir aksesuarai.

7 metai – Varinės vestuvės. Tiek metų kartu pragyvenusiems žmonėms bičiuliai dovanoja gaminius iš vario, o šventės kaltininkai apsimaino varinėmis monetomis: tikima, kad po šio ritualo poros gyvenimas bus laimingesnis.

8 metai – Skardinės vestuvės. Manoma, kad lygiai 8 metus kartu pragyvenusi pora privalo nusipirkti naują lovą, o juos sukakties dieną aplankantys svečiai padovanoti kokių nors daiktų iš blizgaus metalo.

9 metai – Molinės (arba Fajansinės) vestuvės. Ideali dovana šios sukakties proga – fajanso arba molio indai. Kaip sufleruoja pats sukakties pavadinimas, 9 metus trunkanti santuoka, viena vertus, laikoma pakankamai stabilia, bet, kita vertus, neapdrausta nuo krizės.

10 metų – Alavinės (arba Rožinės) vestuvės. Dešimtmetis nuo santuokos sudarymo paminimas kaip Alavinės vestuvės. Per pirmąjį rimtą jubiliejų sutuoktiniai pasikviečia į svečius vestuvių liudininkus. Šie namų šeimininkams padovanoja ką nors iš alavo, pavyzdžiui, alavinių figūrėlių arba taurelių rinkinį. Vyras tą dieną turi įteikti žmonai puokštę iš 11 rožių – 10-ies raudonų, simbolizuojančių meilę, ir vienos baltos, reiškiančios viltį, kad pavyks nugyventi dar vieną laimės ir santarvės kupiną dešimtmetį.

11 metų – Plieninės vestuvės. Šios sukakties proga priimta dovanoti dirbinius iš plieno. Tai gali būti net ir instrumentai.

12,5 metų – Nikelio vestuvės. Manoma, kad tiek laiko kartu praleidusių žmonių santykiai tampa ne tik tvirti, bar ir harmoningi.

13 metų – Pakalnučių (arba Nėrinių) vestuvės. Šios šventės proga dovanojamos pakalnutės. Jei sukakties dieną žydinčių pakalnučių gauti neįmanoma, galima dovanoti ir nertas servetėles arba staltieses.

14 metų – Agato vestuvės. Šios vestuvių sukakties dieną sutuoktiniams dovanojami agatais inkrustuoti papuošalai.

15 metų – Stiklinės vestuvės. Manoma, kad 15 metų kartu pragyvenusių žmonių santykiai turi būti aiškūs ir skaidrūs tarytum stiklas. Dovanoti tokia proga priimta stiklinius arba krištolinius indus.

17 metų – Topazo vestuvės. Sutuoktiniams šią dieną dovanojami gaminiai su topazais.

18 metų – Turkio vestuvės. Turkis simbolizuoja amžiną, bet kokius sunkumus atlaikančią meilę. Papuošalai su turkiu – puikiausia dovana prasmingą sukaktį minintiems sutuoktiniams.

19 metų – Granato vestuvės. Kaip nesunku nuspėti, šia proga dovanojami papuošalai su granatais.

20 metų – Porcelianinės vestuvės. 20-ies metų vedybinio gyvenimo sukaktį patariama paminėti prie naujais porceliano indais serviruoto vaišių stalo.

21 metai – Opalinės vestuvės. Ši sukaktis paminima be svečių – tik dviese. Gyvenimo partnerei vyras gali padovanoti papuošalą su opalu. Toks gestas reiškia pripažinimą, kad poros santykiai tapo tokie tvirti kaip šis konkretus akmuo.

22 metai – Bronzinės vestuvės. Šia proga galima dovanoti bronzos gaminius.

23 metai – Berilinės vestuvės. Egzotiškas akmuo, kurio pavadinimas panaudotas 23-iai vedybinio gyvenimo sukakčiai įvardyti, simbolizuoja dvasinę pusiausvyrą ir harmoniją. Tokie tad ir turėtų būti 23-ejus metus trunkantys dviejų žmonių santykiai.

24 metai – Satininės vestuvės. Šventės proga priimta dovanoti iš satino pasiūtus patalynės užvalkalus.

25 metai – Sidabrinės vestuvės. Šis jubiliejus švenčiamas didelėje kompanijoje, susėdus prie puikiais valgiais nukrauto stalo. Sutuoktiniai šia proga apsimaino sidabro žiedais.

Po Sidabrinių vestuvių sutuoktiniai švenčia Nefrito (26 metai), Raudonmedžio (27 metai), Paladžio (28 metai) ir Aksomines (29 metai) vestuves.

30 metų – Perlinės vestuvės. Praėjus trims dešimtmečiams nuo santuokos sudarymo, įprasta dovanoti papuošalus iš perlų. Su jais, tiesą sakant, ir lyginama tiek laiko kartu pragyvenusi pora – metus suvėrusi it perlų karolius.

Po Perlinių vestuvių minimos Saulėtos (31 metai), Varinės (32 metai), Akmeninės (33 metai) ir Gintarinės (34 metai) vestuvės.

35 metai – Koralinės vestuvės. Koralai simbolizuoja tyrumą ir ilgaamžiškumą. Gaminiai iš koralų – ideali dovana 35-ą vestuvių sukaktį minintiems žmonėms.

Toliau – Kaulinio porceliano (36 metai), Muslininės (37 metai), Gyvsidabrio (38 metai) ir Krepinės (39 metai) vestuvės.

40 metų – Rubininės vestuvės. Rubinas simbolizuoja amžiną meilę ir neblėstančią aistrą. Pagal tradiciją šią dieną vyras turi padovanoti žmonai papuošalą su rubinu.

Po Rubininių – Geležinės (41 metai), Perlamutrinės (42 metai), Flanelinės (43 metai) ir Topazinės (44 metai) vestuvės.

45 metai – Safyrinės vestuvės. Šią dieną vyras ir žmona turi apsimainyti žiedais su safyrais.

Paskesnės sukaktys vadinamos Levandų (46 metai), Kašmyro (47 metai), Ametisto (48 metai) ir Kedrinėmis (49 metai) vestuvėmis.

50 metų – Auksinės vestuvės. Šis puikus jubiliejus švenčiamas šeimos rate. Ta proga sutuoktiniai apsimaino naujais aukso žiedais, o senuosius perduoda anūkams kaip šeimos relikvijas.

55 metai – Smaragdinės vestuvės. 55-ų santuokos metinių proga vyras ir žmona dovanoja vienas kitam smaragdais inkrustuotus papuošalus arba naudingus žalios spalvos daiktus.

60 metų – Deimantinės vestuvės. Manoma, kad 60 metų trunkanti santuoka yra jau neišardoma. Ideali dovana šia proga – papuošalai su deimantais.

65 metai – Geležinės vestuvės. 65 metus nugyvenę žmonės laikomi įrodžiusiais, kad jų sąjunga tvirta it geležis. Tinkamos dovanos šia proga – įvairūs daiktai iš metalo.

Vėliau sutuoktiniai gali sulaukti Palaimintųjų (70 metų), Karūnuotųjų (75 metai), Ąžuolinių (80 metų) ir Granitinių (90 metų) vestuvių.

100 metų – Platininės vestuvės. Dar ši sukaktis vadinama Raudonosiomis vestuvėmis. Tai visą amžių kartu pragyvenusios poros šventė. Sunku įsivaizduoti, ar ne taip? Kad ir kaip būtų, palyginti neseniai šį jubiliejų šventė viena Azerbaidžane gyvenanti pora. Garbingos sukakties dieną Niftulai Agajevui buvo 126, o jo žmonai Balbeim Agajevai – 116 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (52)