Z. Zane rašo sekso temomis ir, kaip pats teigia, yra turėjęs seksualinių santykių su daugybe įvairių orientacijų ir lyčių žmonių, kas suteikė jam daug seksualinės patirties. Jis žada atsakyti į pačius įvairiausius sekso srities klausimus, pateikti vertingų patarimų savo rubrikoje „Klausk seksperto“.

Šioje rubrikoje jam talkino seksologė R. Wright.

Pirmas atvejis:

„Mergina, su kuria draugaujame trejus metus, jaučiasi prislėgta dėl visko, kas dedasi pasaulyje, negaliu dėl to jos kaltinti. Pernai balandį jį neteko darbo, dėl pandemijos negalime matytis su draugais, artimaisiais, šiuo metu padėtis sunki. Tikrai ją myliu, bet jos depresija ima slėgti ir mane. Psichoterapija jai nė trupučio nepadeda, man irgi sunku. Jau aštuonis mėnesius grimztame vis giliau, jaučiu, kad nebeištversiu. Visko per daug, imu jausti neviltį, bet būčiau paskutinis šiknius, jeigu ją palikčiau. Neįsivaizduoju, ką daryti.“

Ekspertų komentaras:

ZZ: Liūdnas atvejis.

RW: Liūdnas ir labai dažnas pastarojo meto scenarijus, o tas liūdniausia. Būtų ne taip blogai, jei kartais susidurtume su santykių problemomis, dabar šitai tęsiasi mėnesių mėnesius. O tiems, kas turi psichinės sveikatos sutrikimų (panašu, kad mergina jų turi), šis laikotarpis ypatingai sudėtingas. Dalykai, kurie padėdavo suvaldyti nerimą, depresiją, šiuo metu nebeveiksmingi. O daugeliui iš mūsų jie netgi neprieinami. Nėra galimybės eiti į sporto klubą. Negaliu nueiti į spektaklį, kas man yra didžiulis džiaugsmo šaltinis.

ZZ: Man irgi. Visų psichoterapijos metu išmoktų būdų, padedančių suvaldyti nerimą...

RW: Neliko.

ZZ: Būtent, neliko. Staiga supranti, kad vieninteliai dalykai, kuriuos dar gali daryti, tai giliai kvėpuoti ar pagulėti karštoje vonioje. To nepakanka. Man reikia daugiau.

RW: Pritariu. Suprantama, kodėl jai negerėja, juk padėtis visame pasaulyje negerėja. Sunku. Primygtinai jai rekomenduočiau pasikonsultuoti su psichiatru, galbūt padėtų vaistai. 20 min. nemokama konsultacija tikrai nepakenks.

ZZ: Žinoma.

RW: Ir siūlyčiau jam atsargiai, dėmesingai papasakoti savo merginai, kaip jaučiasi. Ne pateikinėti kažkokius ultimatumus, kaip antai, „jei tau nepagerės, paliksiu tave“. Be abejo, jis taip ir nedarys, juk labai gražiai parašė mums klausimą. Tarkime, galėtų pasakyti: „Nežinau, ką daryti. Dabar taip jaučiuosi. Gal galėtume kažko imtis? Nebegaliu šitaip gyventi.“ Vertėtų atvirai pasikalbėti ir papasakoti, kaip jos būsena jį veikia.

ZZ: Man įdomu, ar jos poreikiai jam – pirmoje vietoje, gal dėl to jis nepaiso savo poreikių. Matau, kad vienas žmogus pakomentavo: „Skirkis.“ Jei situacija tokia, jam teks ją palikti. Manau, tai teisinga. Mes to nesakėme, bet džiaugiuosi, kad taip pakomentavo. Jeigu niekas nepasikeis į geresnę pusę, jam teks ją palikti. Jis negali šitaip gyventi. Na, jis ją myli, palaiko, daro, ką galėdamas, bet jei niekas negelbėja, jam nebelieka variantų. Nors, atrodo, kad jis dar turi variantų. Na, reikia viską išbandyti iki galo.

Asociatyvioji nuotr.

Antras atvejis:

„Mylėjausi su savo merginos seserimi. Per Padėkos dieną visi stipriai pasigėrėme, o tarp mūsų buvo seksas, vonios kambaryje. Nuo to laiko nekalbėjau su jos seserimi. Manau, akivaizdu, kad nė vienas iš mūsų nenori apie tai kalbėti. Jaučiuosi klaikiai, slegia kaltė. Nežinau, ką daryti – prisipažinti savo merginai, kas įvyko, ar ne.“

Ekspertų komentaras:

ZZ: Norėčiau išgirsti tavo nuomonę.

RW: Po tokio klausimo norisi pakišti galvą po antklode.

ZZ: Jaučiuosi, lyg pats būčiau permiegojęs su jos seserimi.

RW: Aš irgi! Čia šitiek niuansų. Jau vien neištikimybė – sudėtingas dalykas. Akimirkai ją pamirškime ir pakalbėkime apie seserį, nes ši tema svarbi. Atrodo, kad nori pasipasakoti savo merginai tam, kad pačiam palengvėtų. Kas iš to, kad papasakosi apie neištikimybę? Kokia tavo merginai iš to nauda?

ZZ: Mano nuomone, kuriai žmonės dažnai griežtai nepritaria, neištikimybė – ne pats baisiausias dalykas, kaip daugeliui atrodo.

RW: Pritariu.

ZZ: Jei nuolat apgaudinėji partnerę, akivaizdžiai jos nemyli, esi šūdžius. Bet šis atvejis – ne toks. Manau, žmonės padaro klaidų. Manau, jei kartą buvai neištikimas, klaikiai graužeisi ir daugiau to nedarysi, jei pasimokei iš klaidos ir ketini būti dar labiau atsidavęs partnerei / -iui, tai dar ne pasaulio pabaiga ir teikia vilčių.

RW: pritariu, Zachai. Man teko matyti daug porų, kurios po vienkartinės neištikimybės ar netgi ilgai trukusio kurio nors romano tapo tvirtesnės, kurių santykiai pagerėjo.

ZZ: Bet jie neprisipažino partneriui apie neištikimybę?

RW: Ne. Arba pasakė trumpai: „Buvau neištikimas / -a.“ Ir viskas – jokių detalių. Detalės kelia skausmą, nėra reikalo apie jas pasakoti.

ZZ: Svarbūs keli aspektai. Pirma, tu gali sugriauti ne tik jūsų santykius, bet ir jos santykius su seserimi. Antra – visada bus neramu, kad tiesa gali išaiškėti. Tarkime, sesuo kažką paskys, o tavo mergina paklaus, kas gi atsitiko. Bet kadangi iki šiol niekas apie tai neprakalbo, geriausia viską pamiršti ir gyventi toliau.

RW: Aš pritarčiau. Jei nori likti su savo mergina, jei šie santykiai svarbūs, tas nuotykis buvo vienkartinis, daugiau to nebus, nesiūlyčiau pasakoti merginai. Rekomenduočiau pasirinkti psichoterapiją ir paanalizuoti, ar neliko kaltės. Su kalte gyventi sunku, kartais mums reikia pagalbos.

ZZ: Džiaugiuosi, kad mūsų nuomonės sutampa. Vyrauja nuomonė, kad visada reikia prisipažinti partneriui, jei buvai neištikimas. Manau, tai nėra gerai. Pakartosiu tavo žodžius: Ar darytum tai, norėdamas nusimesti kaltę? Tada tai būtų savanaudiška. Be to, prisipažinęs dėl neištikimybė žmogus net neleidžia savo partneriui išliūdėti.

Prisipažįsta ir puola save plakti: „Labai gailiuosi, daugiau šito nebus, aš blogiausias, esu siaubingas žmogus.“ Jūs apgaudinėjate, o partneris jus guodžia, kad buvote neištikimas. Tai dvigubas savanaudiškumas. Mano patarimas – per kitą Padėkos dieną nepermiegok su jos mama, ir viskas bus gerai.

RW: Kažkas pakomentavo: „Norėčiau žinoti, jei mane apgaudinėjo, nes tada palikčiau partnerį.“ Tokia pozicija absoliučiai suprantama. Jei santykiai geri, laimingi, nekils minčių nuklysti į šoną. Vis tik tavo atveju tai – vienkartinis paklydimas. Tu tiesiog vieną kartą paslydai.

ZZ: Taip, tai – tai ne santykių problema, tai – klaida, kai realiai žmogus myli savo partnerę. Pritariu. Manau, daugelis su mumis nesutiks, bet tai natūralu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)