Pokyčiai organizme

„Vyro organizme vykstantys cheminiai procesai po orgazmo pasikeičia, – teigia Vankuveryje dirbantis seksologas Davidas McKenzie. – Išsiskyrus hormonui prolaktinui, įvyksta didžiulį nuovargį lemiančios fiziologines transformacijos.“

Moterys lytinės sueities metu ne visada patiria orgazmą, todėl pasimylėjusios dar gali jaustis pakylėtos turi į valias jėgų šnekėtis apie gyvenimą ir meilę, o vyrai, pasiekę malonumo apogėjų, pamažėl grimzta į sapnų karalystę, rašoma portale besthealthmag.ca.

Markas Leyneris ir Billy Goldbergas, klausimą, kodėl vyrai po sekso užmiega, gvildenančios knygos autoriai, pateikia dar vieną biologiniu požiūriu akivaizdų šio reiškinio paaiškinimą.

„Manoma, kad dėl pastangų, kurių prireikia mylintis ir artėjant prie kulminacijos, eikvojamas raumenyse esantis ir energiją teikiantis glikogenas. Kai jo ganėtinai sumažėja, vyrai tampa mieguisti. Kadangi vyrų raumenų masė didesnė nei moterų, po sekso jie jaučiasi labiau pavargę“, – nurodo specialistai.

Jie taip pat teigia, kad mieguistumą gali sukelti ir tokios po orgazmo išsiskiriančios cheminės medžiagos kaip oksitocinas, prolaktinas, gama amino sviesto rūgštis (GABA) ir endorfinai, lemiančios tam tikrus galvos smegenyse įvykstančius procesus.

Prarandama dvasinė energija

Savitą paaiškinimą pateikia tantrinio sekso praktikos žinovai. Tantrinio sekso atveju labiausiai koncentruojamasi į dvasinius, su sielos nušvitimu susijusius aspektus. Dviejų kūnų susijungimas laikomas šventu aktu, didinančiu sąmoningumą per energijos mainus ir pakylėjančiu žmones į visai kitą lygmenį. Seksas ir orgazmas traktuojami kaip dvasinio sąmoningumo viršūnė, vyriškos ir moteriškos energijų susiliejimo akimirka.

Žvelgdami iš tantrinio sekso perspektyvos, M. Leyneris ir B. Goldbergas daro prielaidą, esą dėl to, kad vyro orgazmas nukreiptas į išorę, per jį prarandama energija (ejakuliacijos metu). Kaip rodo tyrimai, energijos praradimas yra susijęs su aktyvumo sumažėjimu galvos smegenų prefrontalinėje žievėje. Minėtina, kad pastaroji zona yra atsakinga už sąmoningumą, budrumą ir psichinę veiklą, o po orgazmo ji tarsi išsijungia, todėl vyrus automatiškai apima miegas. Moterų orgazmas – priešingai – prilyginamas vidiniam energijos pliūpsniui, vadinasi, energijos jos nepraranda, todėl gali ilgai glamonėtis bei kalbėtis ir po orgazmo.

Mažesnis poreikis kalbėtis

Monrealyje dirbanti psichologė ir seksologė Laurie Betito primena, kad moterys mėgsta analizuoti savo potyrius. Kaip tik todėl, jos nuomone, moterims kyla noras kalbėtis po lytinės sueities.

Svarbu ir tai, kad moterys ir šiaip lengviau, natūraliau bendrauja. Iš vyrų, kurie dažnai sunkiau išsako, ką galvoja, nuoširdaus pokalbio po sekso tikėtis gana naivu.

Seksologas Ianas Kerneris nurodo, kad po orgazmo pratęsiamos glamonės dažnai padidina partnerių artumo, atsidavimo vienas kitam jausmą ir taip sustiprina jų ryšį. Tyrimais įrodyta, kad žmonės, kurie pasimylėję iškart užmiega (nesvarbu, kuris užmiega pirmas), labiau ilgisi meilės įrodymų, trokšta tvirtesnio ryšio. Tai reiškia, kad bendravimas pasimylėjus gali prisidėti prie santykių stiprinimo.

Ką daryti, kad jis neužmigtų

Pasistenkite, kad meilės fiesta įvyktų prieš pusryčius, pietus ar vakarienę, mat alkis mažina polinkį užsimanyti miego. Po sekso abu galėsite susėsti prie vakarienei padengto stalo žvakių šviesoje.

Nenuvėlinkite sekso. Geriausia, jei jis įvyks iki prasidedant jo žiūrimai televizijos laidai ir jokiu būdu ne vėlai vakare, kada abu jau būsite ganėtinai pavargę. Moksliškai įrodyta, kad laikas seksui neturi sutapti su laiku miegui.

Privalote eiti į kompromisus dėl to, kiek turi trukti pokalbis po sekso. Jei jums atrodo, kad reikia pusvalandžio, bet jis pasirengęs tverti tik penkias minutes, 15 minučių jus turėtų tenkinti.

Gal kaltas visai ne jis

Psichologas Rogeris R. Hockas vienoje iš savo knygų rašo štai ką: „Ne tik vyrai, bet ir moterys po sekso jaučiasi atsipalaidavę, patenkinti, sušilę ir mieguisti.“

O D. McKenzie atkreipia dėmesį į tai, kad ne visi vyrai pasimylėję užsinori miego. Kai kurie tikrai norėtų dar pasimyluoti ir pasikalbėti, bet pirmos kartais užmiega moterys.

Kad ir kaip būtų, po sekso vyrą apimantis mieguistumas neturi būti suprastas kaip ženklas, kad vyras tapo abejingas ir nebejaučia meilės. Kaip tiktai priešingai – miegą galima laikyti įrodymu, kad vyras jaučiasi laimingas ir patenkintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (204)