Esminiai sapnų principai

Jeigu ką tik sapnavote erotinį sapną, kokią jo dalį sudarė erotiškas „Netflix“ serialas, kurį žiūrėjote prieš miegą, jūsų pačių noras mylėtis (juk karantinas!) ir pasąmonė, bandanti sudėlioti į vietas kažką svarbesnio? Santykių, sekso ir psichinės sveikatos terapeutė Rachel Wright sako, kad erotinio sapno reikšmei įtakos gali turėti visų šių faktorių kombinacija, rašo svetainė shape.com.

„Sapnų turiniui daug įtakos turi įvykiai, kurie vyksta jūsų tikrame gyvenime. Šią mąstymo liniją išreiškia tęstinumo hipotezė, kurią iškėlė Sigmuntas Freudas (garsus neurologas ir psichoanalizės pradininkas), – teigė R. Wright. – Anot šios teorijos, mūsų sapnai yra susiję su reikšmingais realaus gyvenimo potyriais, įvykiais ir jausmais. Kitaip tariant, sapnai iš esmės yra tų dalykų, kuriuos stengiasi apdoroti smegenys, simuliacijos“.

Kadangi erotinės mintys ir seksualiniai potyriai yra normali gyvenimo dalis, nieko keista, kad sapnuose taip pat iškyla erotinės temos ir seksualiniai motyvai, sako R. Wright. Kadangi seksas turi galingą emocinį ir psichologinį užtaisą, erotinės mintys ir potyriai sapnuose pasireiškia kur kas dažniau negu, tarkime, sumuštinis su kalakutiena, kurį valgėte pietums.

„Sapnams gali turėti įtakos tai, kas buvo jūsų galvoje dienos metu ar prieš miegą, – sutinka psichiatras ir miego medicinos ekspertas Alexas Dimitriu, įkūręs kliniką „Menlo Park Psychiatry & Sleep Medicine“. – Be jokios abejonės, erotiniai jausmai ar mintys apie kažkokį žmogų iškyla jūsų sapnuose. Smegenys tikrai dirba su jausmais ir repetuoja būsimus įvykius bei susitikimus, ypač aktyvaus (REM) miego fazėje“.

Tai gali atsispindėti milijonais scenarijų. Tik pagalvokite: seksas su įžymybe, seksas su dabartiniu (ar buvusiu) partneriu, seksas su visiškai nepažįstamu asmeniu, seksas su tos pačios lyties asmeniu (ar heteroseksualus seksas, jei esate homoseksualus) ir pan.

Kaip suprasti, ką reiškia erotinis sapnas?

Ką iš tikrųjų reiškia mūsų smegenų pasirinkti vaizdiniai erotiniuose sapnuose? Iš mūsų realaus gyvenimo smegenys gauna galybę medžiagos. Kodėl jos pasirinko būtent šį asmenį ir kodėl dabar?

Dauguma erotinių sapnų turi vienokią ar kitokią reikšmę. „Vieni sapnai gali būti reikšmingi ir rodyti pasąmonės norus“, – teigia A. Dimitriu. Tačiau daugybės erotinių sapnų reikšmė priklauso nuo konteksto, jūsų asmeninės patirties ir psichologijos. Pavyzdžiui, „erotinis sapnas su žmogumi, kuris nėra dabartinis jūsų partneris, gali liudyti stiprius jausmus tam žmogui ar nesąmoningas mintis, jausmus ir tikėtiną aistrą“, sakė jis. Tačiau beveik visuomet tokie sapnai priklauso nuo individualių aplinkybių, todėl geriausiai savo sapnus galėtų interpretuoti pats žmogus.

Dar viena svarbi užuomina į erotinio sapno reikšmę yra tai, kaip jaučiatės pabudę. „Svarbiausia yra jausmas, kurį jums sukelia sapnas“, – pažymi A. Dimitriu. Pavyzdžiui, jei prabusite nuo erotinio sapno su savo buvusiu partneriu ir jausitės siaubingai, šio sapno reikšmė bus visiškai kitokia negu to, kuris privers jus pasijusti maloniai – net jei abiejų sapnų turinys bus visiškai vienodas.

Žinoma, kartais erotiniai sapnai sapnuojami vien dėl to, kad jaučiate norą pasimylėti ar išgyvenate laikotarpį be sekso (fizinio intymumo stoką). Dažniausiai tokiuose sapnuose žmogus masturbuojasi ar turi lytinių santykių su neatpažįstamu asmeniu.

„Retkarčiais erotiniai sapnai gali būti atsitiktiniai, kaip, pavyzdžiui, sapnuojant sekso žaidimus su atsitiktiniu žmogumi, – sakė gydytojas. – Tokiu atveju svarbesnis faktorius yra pati aistra, o ne konkretus sapnuojamas asmuo“.

Tokių sapnų metu jūsų smegenys tiesiog žaidžia smagų žaidimą – savotišką sapno – pornografijos ruletę, ir bendra tokio sapno reikšmė bus tiesiog jūsų troškimas mylėtis, teigė R. Wright.

„Kartais cigaras yra tiesiog cigaras, ir erotinis sapnas yra tiesiog lytinio susijaudinimo rezultatas“, – pritarė A. Dimitriu. Taigi gilesnės tokio sapno reikšmės net neieškokite. „Paanalizuoti erotinio sapno turinį ar reikšmę verta tuomet, kai jį lydi geri ar blogi jausmai“, – pabrėžė jis.

Kaip reikėtų analizuoti erotinio sapno reikšmę? A. Dimitriu pataria vesti sapnų žurnalą (gali būti net atskiras erotinių sapnų žurnalas). Kai prabundate, „pirmiausia prisiminkite ir apmąstykite savo sapną ir tik tuomet čiupkite išmanųjį telefoną ir pradėkite savo dieną“, sako jis. Apdorokite jį!

„Daugeliui žmonių kelios ramios minutės ryte bandant prisiminti sapno turinį būna naudingos“, – pažymėjo gydytojas.

R. Wright pataria labiau atkreipti dėmesį į sapno sukeltus jausmus, o ne pačius įvykius sapne. „Pamąstykite apie tai, kaip jautėtės, kai prabudote, ir kodėl taip jautėtės. Čia glūdi svarbiausia esmė“, – sakė ji.

„Manau, kad erotiniai sapnai dažnai atspindi intensyvius jausmus vieno ar kito žmogaus atžvilgiu, ir tie jausmai gali būti pozityvūs arba negatyvūs“, – teigė A. Dimitriu. Jeigu jus domina būtent susapnuotas žmogus, jums taip pat padės žurnalas arba refleksija.

„Tai irgi susiję su įspūdžių apdorojimu. Galite paklausti savęs, ar tam žmogui jaučiate seksualinį potraukį ar romantiškus jausmus“, – sakė R. Wright.

Jei sapnas buvo itin aistringas ar net susijęs su draudžiamais ryšiais bei kitokiais tabu, gali būti, jog nesąmoningai taip pat tyrinėjate galimybę sulaužyti taisykles. „Jūsų sapnai tikrai tyrinėja jūsų sąmonę ir vaizduotę, – teigė R. Wright. – Po tokio sapno galite paklausti savęs, ar tai, ką sapnavote, iš tikrųjų norėtumėte išbandyti tikrovėje, ar verčiau tai lieka sapnų karalystėje“.

Galiausiai turite suprasti, kad TAI YRA NORMALU. Jūs neturite jausti gėdos ar savigraužos, net jei kitą dieną šalia susapnuoto kolegos jausitės keistokai.

„Visiškai sveika ir normalu, kad miego metu jūsų smegenys analizuoja įvairius scenarijus“, – teigė A. Dimitriu. Tai galioja ir seksui visomis jo formomis. „Kai kurie iš šių sapnų tikrai gali būti atsitiktiniai ar neįprasti. Galiausiai jie padeda jums patiems apmąstyti, surašyti ir suvokti sapnų reikšmę. Jums tereikia laiko ir erdvės, kad tai įvyktų“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)