Po sekso jaučiamą skausmą gali sukelti pasikeitęs partneris, sekso pozos ar tam tikri produktai, sako Niujorke dirbanti gydytoja Isa Herrera, kurios specializacija yra integruota moterų dubens dugno terapija.

Tačiau išsiaiškinti tikrąją skausmo priežastį – ir rasti sprendimą – vis tiek reikia, nes, kaip sako I. Herrera, „niekada nereikėtų atsisakyti paties sekso“.

Svetainė womenshealthmag.com padės nustatyti, kas gali kelti skausmą po lytinių santykių, ir patars, kaip kitą kartą jo išvengti.

1. Pamiršote įžangą (arba lubrikantą).

Dauguma žmonių žino, kad vaginalinis sausumas lytinių santykių metu sukelia nemalonius pojūčius. Tačiau verta pakartoti tai dar kartą, nes tai yra dažniausia diskomforto po lytinių santykių priežastis, pažymi ginekologijos klinikinė profesorė Alyssa Dweck iš Sinajaus kalno Icahno medicinos mokyklos Niujorke. Paprastai vaginos sausumas reiškia, kad buvote šiek tiek nekantrūs.

Ką daryti: skausmo padės išvengti pakankamas susijaudinimas (tiesiog pratęskite ilgiau įžangą!). Sustiprėjus susijaudinimui, atsiras daugiau drėgmės ir vagina taps elastingesnė. Taip pat nebijokite naudoti lubrikanto.

2. Jūsų lytinis aktas buvo itin ilgas arba energingas.


Sveikas protas kužda: „Žinoma, jums skaudės, jei mylėjotės itin energingai“, sako moterų seksualinės sveikatos programos direktorė Leah Millheiser iš Stanfordo universiteto Medicinos fakulteto Akušerijos ir ginekologijos padalinio. Jei nesate pakankamai sudrėkusi, dėl aistringo sekso jūsų vaginos audiniuose (o jie yra labai jautrūs!) netgi gali atsirasti mažų įtrūkimų.

Ką daryti: pailsėkite. A. Dweck rekomenduoja po lytinių santykių pagulėti šiltoje vonioje su Epsom druska (magnio sulfatu) ir, jei reikia, vaginos angą patepti hidrokortizono tepalu. Kitą kartą pasistenkite laiku stabtelėti ir pasinaudoti lubrikantu. „Klausykitės savo kūno ir nepraleiskite momento, kai reikia padaryti pertraukėlę“, – teigė L. Millheiser.

3. Nepatogi sekso poza.

„Kai kurios sekso pozos gali būti skausmingos, bet tai tikrai priklauso nuo žmogaus, – sakė klinikinė psichologė ir sertifikuota sekso terapeutė Janet Brito iš Havajų Honololu miesto. – Pavyzdžiui, jei mylitės misionieriaus poza ir pajuntate skausmą bei nenumaldomą norą nusišlapinti, gali būti, kad pasislinko jūsų šlapimo pūslė“.

Ką daryti: eksperimentuokite ir atraskite pozas, kurios labiausiai tinka jūsų kūnui, pataria J. Brito.

4. Sergate grybeline infekcija.

Grybelinės infekcijos tikrai yra nemalonus reiškinys – daugeliu atžvilgių. „Jei sergate grybeline infekcija, seksas gali būti nemalonus, nes lytinius organus būna apėmęs uždegimas, – pažymi J. Brito. – Seksualinis susijaudinimas padidina vaginalinę drėgmę, kuri kartu su grybelinėmis išskyromis suaktyvina peršėjimą, diskomfortą ir deginimo jausmą.

Ką daryti: jei peršėjimą bei skausmą juntate ir šlapinimosi metu, kreipkitės į gydytoją. Grybelinės infekcijos yra labai paplitusios ir turi daug gydymo būdų.

5. Kaltos jūsų kontraceptinės piliulės.

Mažų dozių kombinuotos hormoninės piliulės neretai nulemia skausmingus lytinius santykius. „Tai susiję su jūsų natūralaus estrogeno bei testosterono slopinimu. Šie hormonai pakeičiami piliulėse esančiais hormonais, kurių kiekiai yra mažesni“, – teigia L. Millheiser. Dėl šios priežasties kai kurioms moterims išsausėja ir suplonėja vaginos audiniai – panašiai kaip per menopauzę, todėl jos tampa jautresnės dirginimui ir skausmui.

Ką daryti: jei norite greito poveikio, naudokite natūralius lubrikantus. Tačiau ilgalaikiam poveikiui pasiekti, pasikalbėkite su savo gydytoju dėl kitokių kontraceptinių priemonių.

6. Įsitempę dubens dugno raumenys.


Aktyvių jaunų moterų raumenys dažnai būna įsitempę, įskaitant ir dubens dugną, pastebi I. Herrera. „Jeigu jos bėgioja, mina dviratį, o darbe netaisyklingai sėdi... sekso metu jų raumenys neatsipalaiduoja“, – sakė ji. Gali būti, kad tai būdinga ir jums, ypač jei jus kamuoja ir kitos bėdos, pavyzdžiui, jausmas, kad nuolat norite į tualetą ar negalite iki galo nusilengvinti.

Ką daryti: fizinės terapijos specialistas gali paskirti jums įvairių pratimų, kurie padeda atpalaiduoti dubens dugno raumenis. Tai gali būti net gilus kvėpavimas. Įsivaizduokite, kad atliekate atvirkštinius Kėgelio pratimus. Tačiau kol kas rinkitės tokias sekso pozas, kurias galite pati kontroliuoti – taip jūsų partneris nesukels jums skausmo nemaloniais judesiais į makšties sienelę.

7. Išgyvenate stresą.

Dubens dugno raumenys įsitempti gali ir nuo streso. „Kadangi seksas yra susijęs su atsipalaidavimu, stresas gali tai apsunkinti. Jei jaučiate stresą, jūsų dubens raumenys nepakankamai atsipalaiduos, kad patirtumėte malonumą“, – teigė J. Brito.

Ką daryti: pasistenkite susikurti raminančią aplinką žvakėmis, masažais ar seksualiu apatiniu trikotažu. Svarbiausia nukreipti savo mintis nuo stresą keliančių dalykų ir atsiduoti malonumui.

8. Tam tikri produktai alergizuoja jūsų odą.

Jei skausmą pajuntate tik pavartojusi tam tikrus higienos produktus (pavyzdžiui, aromatizuotus ploviklius), spermicidus (pavyzdžiui, nonoxynol-9) ar prezervatyvus, galima sakyti, kad jūsų skausmas yra susijęs su produkto sukeltu odos dirginimu, teigia A. Dweck. Kai kurias moteris gali alergizuoti tam tikros rūšies prezervatyvai (ypač jei esate alergiška lateksui), naujas dušo gelis ar apatinis trikotažas, išskalbtas su aromatizuotais skalbimo lapeliais.

Ką daryti: atsisakykite alergizuojančių produktų ir paieškokite kuo natūralesnių, bekvapių alternatyvų. L. Millheiser netgi pataria nesirinkti lubrikantų, stiprinančių lytinį susijaudinimą – kai kurioms moterims jų poveikis primena paprasčiausią deginimą.

9. Turite sveikatos problemų.

Bakterinė vaginozė, grybelinė infekcija, chlamidijos, gonorėja, pūslelinė... Tai infekcijos, dėl kurių lytiniai santykiai gali būti nemalonūs, teigia L. Millheiser. Jei jus vargina neįprastos išskyros ar pokyčiai, pasidalinkite savo nerimu su gydytoju. Tą patį galima pasakyti ir apie skausmą pilvo srityje: tai gali būti cistos, fibroidų ar endometriozės ženklas.

Ką daryti: kreipkitės į gydytoją. Infekcijos yra visiškai pagydomos, o cistas ir fibroidus galima pašalinti (jei reikia). Tokias ligas kaip endometriozė įmanoma efektyviai kontroliuoti, jei tik pavyksta jas teisingai diagnozuoti. „Kalbant bendrai, į ginekologą reikėtų kreiptis tuomet, jei skausmas tęsiasi ilgiau negu parą, po lytinių santykių pastebite kraujo, pasirodo neįprastos išskyros ar pajuntate blogą kvapą“, – teigė A. Dweck.

Kad ir kokia būtų jūsų skausmo priežastis, jūs neprivalote po lytinių santykių kentėti. Galite rinktis iš daugybės priemonių ir būdų, kaip sau padėti. Tik nuo jūsų priklauso, ar skirsite tam dėmesio ir rasite efektyvią pagalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)