Jam pagal prasmę artimiausias lietuviškas žodis, matyt, būtų „ignoravimas“, o norint kuo tiksliau apibrėžti, kas yra ghosting‘as, derėtų pasakyti, kad tai – staigus ir netikėtas visų įmanomų ryšių su kokiu nors asmeniu nutraukimas – dingimas iš jo pažinčių orbitos.

Nekeista, kad tokio elgesio modelio išpopuliarėjimas sutapo su pažinčių programėlių naudojimo karštine: juk virtualiojoje erdvėje išnykti iš kieno nors gyvenimo yra neįtikėtinai paprasta, juolab kad ir į jį patekti, naudojantis šiuolaikinėmis komunikavimo priemonėmis, dažnai nebūna ypač sudėtinga.

Kaip rutuliojasi įvykiai pagal tipinį ghosting‘o scenarijų? Kurį laiką vyksta intensyvus ir iš pažiūros nuoširdus bendravimas. Du žmonės noriai leidžia laiką kartu. Juos traukia tie patys užsiėmimai. Jiems nesunku rasti temų pokalbiams. Jų bendravimas toks betarpiškas, kad viena pusė nejučia susimąsto apie rimtus, ilgalaikius santykius. Tiktai staiga, visiškai netikėtai vienas žmogus dingsta – nebeatsako į žinutes, nebeatsiliepia į skambučius. Kitam belieka tik sėdėti ir aklai spėlioti, kas gi atsitiko.

Tie, kuriems teko pabuvoti ghosting‘o aukos kailyje, veikiausiai pripažins, kad patirtis – ne iš maloniųjų. Ji gali net labai gniuždyti. Kaip atpažinti ghosting‘o taktiką ir apsidrausti nuo liūdnos baigties?

Kas yra ghosting‘as?

Paprastai tariant, ghosting‘as yra atstūmimas, tik be baigiamojo pokalbio. Ignoravimas prasideda staiga, kitam žmogui ničnieko neįtariant. Paprastai jis sukelia sumaištį, nuoskaudą ir begalę įtarimų.

„Sudėtingiausia yra tai, kad vienareikšmiškai tokio elgesio interpretuoti nepavyksta, nes dingusysis tarsi palieka atviras duris, pro kurias galbūt įžengs atsiprašydamas ir teigdamas, kad nori tęsti santykius, – sako seksologė Lorrae Bradbury. – Pagaliau, tai gali būti būdas nutraukti santykius, išsisukant nuo bet kokių pasiaiškinimų ir atviravimų.“

Kaip derėtų suprasti asmens, pavertusio kitą žmogų ghosting‘o auka, motyvus?

Jei asmuo pasirenka ghosting‘o taktiką, tai paprastai reiškia, kad santykiai jo nebedomina ir jis neturi jokio noro vargti ką nors aiškindamas. Iš esmės toks žingsnis labai egoistiškas: ar gali būti kas lengviau negu sutraukyti visus saitus išvengiant nemalonių pašnekesių.

Tikra tiesa, kad tie, kurie sumano staiga dingti, galvoja tik apie save – ką jaučia kitas, jiems nė motais. Taigi, jeigu jus šitokiu būdu paliko, suprantama, kad jaučiatės ne tik įskaudinti, bet dar ir nieko nesuprantantys: nežinantys, kodėl iš jūsų pasityčiojo.

Viena iš MTV kanalu transliuojamos laidos „Ghosted: Love Gone Missing“ vedėjų Rachel Lindsay, kalbėdama su laikraščiu „New York Post“, prisiminė, kaip prieš dešimtmetį pati tapo ghosting‘o auka: tokia ją pavertė vienas vaikinas, su kuriuo siejo nors ir punktyriška, bet visgi ketverius metus užsitęsusi bičiulystė.

„Tai vyko dar prieš „Instagram“ ir „Twitter“ atsiradimą, todėl nebuvo ypač daug priemonių su juo susisiekti, – sakė ji. – Išsiaiškinti, kas atsitiko, neturėjau jokių galimybių. Netgi bendri draugai sakydavo, kad nieko nesupranta ir nežino. Tik po poros metų šį tą sužinojau. Kai netikėtai susitikome, jisai paaiškino, kad tiesiog dingo, nes nežinojo, kaip nutraukti santykius.“

Šia proga verta paminėti, kad, ekspertų teigimu, optimaliausias būdas išsiskirti – atvirai apie tai pasikalbėti.

Pasimatymas tikrai nepavyko.

Kaip identifikuoti ghosting‘o grėsmę?

Jeigu atrodo, kad žmogus jumis susidomėjo, nes po kelių pasimatymų buvo pereita prie intymumo, o vėliau dar kurį laiką jūs bendravote, gali būti sunku pripažinti, kad jis galėjo nutarti dingti, išgaruoti, išnykti po trumpo pasivaidenimo (tokia, beje, galėtų būti pažodinė ghosting‘o definicija).

Jis juk tikriausiai paniro į darbus ir staiga tapo labai užsiėmęs? Argi ne taip save raminate? Nes gali šitaip būti? Ne, deja, negali.

„Guostis mintimi, kad žmogus staiga tapo užsiėmęs, – bergždžias reikalas. Jeigu jis nori su jumis bendrauti, neabejotinai suras tam laiko, – sako L. Bradbury. – Visi mes kuo nors užsiimame, tačiau jeigu žmogus sudomina, paprastai sugebame paskirstyti darbus taip, kad rastume laiko ir jam. Mažų mažiausiai, pastebėti žinutes ir į jas atsakyti tikrai nesunku.“

Vadinasi, išvada – akivaizdi! Neverta taikstytis su mažesniu dėmesiu nei pagrįstai nusipelnote. Jei stengiatės puoselėti santykius su žmogumi, kuris net į žinutes nesiteikia atsakyti, geriau nešvaistykite jam laiko. Juk esate pakankamai įžvalgūs ir žavingi, kad leistumėte kam nors žaisti žaidimus. Jei žmogui iš tiesų rūpite, jis tikrai ras jums laiko.

„Dar pagalvokite, ar bandydami palaikyti ryšį su žmogumi, kuris neranda laiko atsakyti į jūsų žinutes, tikrai jaučiatės laimingi? Žinokite, kad elgesys santykių pradžioje parodo, kaip tie santykiai klostysis ateity. Pamąstykite, kurioje kažkieno prioritetų sąrašo vietoje norėtumėte atsidurti“, – pataria L. Bradbury.

Vaizdžiai tariant, jeigu žmogus atrodo it vaiduoklis, elgiasi it vaiduoklis, o galop išnyksta it vaiduoklis, veikiausiai jį ir traktuoti turėtumėte tik kaip vaiduoklį.

Kaip elgtis tapus ghosting‘o auka?

Kai žmogus, su kuriuos ilgokai bendravote, staiga tampa nebepasiekiamas, pirmiausia apima nerimas, o neužilgo ištinka šokas. Tai visiškai suprantama. Bet kas pasijustų bjauriai, supratęs, kad žmogui, kuris, iš visko sprendžiant, nebuvo abejingas, nėmaž nerūpi. Nerūpi tiek, kad neatrodo vertas net paaiškinimo.

Vis dėlto pasistenkite nusiraminti. Galbūt ir jaučiatės turį teisę reikalauti kokio nors paaiškinimo, bet turite suprasti, kad jokio baigiamojo pokalbio nebus. Kuo greičiau tai įsisąmoninsite ir su tuo susitaikysite, tuo geriau jums.

„Netikėtas žmogaus dingimas yra labai aiškus ženklas, kad tas žmogus nenori arba nesugeba paaiškinti, kodėl nusprendė viską baigti, – sako L. Bradbury. – Gal jis ir pats nežino priežasties, o gal nemoka tiksliai perteikti jausmų. Kad ir kaip būtų, atviro paaiškinimo tikėtis neverta.“

Visgi atminkite, kad tai neturi būti jūsų problema, todėl susilaikykit nuo noro pasiųsti ilgą graudulingą laišką ir nemaldaukite visko paaiškinti. Nors toks sprendimas iš pradžių gal pasirodys tinkamas, ilgainiui teks suvokti, kad likote ne tiktai be paaiškinimo, bet ir besigailintys, kad pademonstravote silpnumą.

„Gali kilti nemenka pagunda iškvosti, kas buvo ne taip, bet verčiau nurašykite tą atvejį nesusipratimams ir ženkite pirmyn tvirtai žinodami, kad galite susirasti daug tinkamesnę porą“, – pataria L. Bradbury.

Ką daryti, jei pradingėlis sugrįžta?

Kartais nutinka ir taip, kad it vaiduoklis išgaravęs personažas nutaria vėl apsireikšti.

„Na, gali būti, kad buvo susidūręs su rimtomis asmeninėmis bėdomis ir kad dingimą galima pateisinti“, – svarsto L. Bradbury.

Kaip su juo elgtis, spręsti jums. Šiukštu neslėpkite savo jausmų. Jei buvote įskaudinti, tai taip ir pasakykite. Pasinaudokite teise pareikalauti paaiškinimo: tas, kuris nori vėlei susisaistyti, privalo jį pateikti. Jokiu būdu neapsimetinėkite, kad nieko nenutiko: taip tik uždegsite „vaiduokliui“ žalią šviesą vėl pakartoti ankstesnį žingsnį.

Kaip sako L. Bradbury, nors, išgirdus įtikinamą pasiaiškinimą, kartais galima leisti pradingėliui sugrįžti, vis dėlto budrumo prarasti nevalia. Analizuokite jo elgesį ir pasistenkite suprasti, kodėl nusprendė atnaujinti santykius. Galbūt jiems tapo nuobodu? Galbūt nėra ką veikti grįžus namo per atostogas? Galbūt jie ieško ko nors patikimo?

Jei ghosting‘o atvejis pasikartoja, privalote visiems laikams nutraukti ryšį ir mintyse tarti „Sudiev“.

„Jei žmogus tendencingai dinginėja, jis nėra vertas jūsų laiko, – tikina L. Bradbury. – Lai jis išnyksta amžiams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)