„Man 45 m., buvau vedęs tris kartus. Kaskart paaiškėdavo, kad žmona man ne vieną kartą buvo neištikima. Dvi pirmosios žmonos paliko mane dėl kitų vyrų. O su trečiąja žmona išsiskyriau pats po to, kai sužinojau, kad ir ji man buvo neištikima. Ji maldavo nesiskirti su ja ir aiškino, kad neištikimybės epizodai jai nieko nereiškė, kad tai daugiau nepasikartos. Nežinau, kodėl taip nuolat nutinka būtent man. Aš gana rūpestingas žmogus. Retai ginčijuosi su antrąja puse, visoms toms moterims bandžiau duoti viską, ko tik jos norėjo. Jau trejus metus esu nevedęs ir jaučiuosi vienišas. Žinau, kad esu iš tų vyrų, kurie vertina monogaminius santykius – jaučiuosi laimingesnis ir labiau patenkintas gyvenimu, kai turiu partnerę. Po paskutinių skyrybų nė nebandžiau eiti į jokį pasimatymą, nes jaučiuosi tarsi magnetas, kuris traukia neištikimas moteris. Nebenoriu, kad man vėl sudaužytų širdį, bet ir nenoriu likusio gyvenimo nugyventi vienas. Kaip man išmokti vėl pasitikėti moterimis po tokios patirties?“ – Neištikimųjų magnetas.

Visų pirma, džiaugiuosi, kad jūs kaskart sugebėdavote surinkti sudužusios širdies šukes ir jas suklijuoti. Gerbiu jūsų atsparumą ir atkaklumą. Nors, ko gero, kiekvieną kartą tai padaryti būna sunkiau, bet jūs kaskart sugebate ir vėl pakilti iš pelenų. Tai parodo, kad jūs tikite gyvenimu po meilės.

O dabar aptarkime neištikimybę. Žmonės santykiuose būna neištikimi – tokia, deja, yra realybė. Ir tokių žmonių yra ne mažas procentas, o daugybė. Neištikimybės statistika skirtinguose šaltiniuose skiriasi, daugiausiai dėl to, kad santuokoje gyvenantys žmonės nelinkę prisipažinti, jog yra buvę ar yra neištikimi.

Tačiau 2018 m. „General Social Survey“ atliktos apklausos duomenimis, 20 proc. vyrų ir 13 proc. moterų prisipažino, kad gyvendami santuokoje yra permiegoję su kitais žmonėmis (ne savo sutuoktiniu/-e).

„NBC News“ anksčiau paskelbtais duomenimis, 28 proc. vedusių vyrų ir 18 proc. ištekėjusių moterų prisipažino apie nesantuokinius ryšius. Taigi, milijonai žmonių suka į kairę, pakeliui slapta nusimaudami vestuvinį žiedą.

Jums nepasisekė. Atsižvelgiant į tai, kad 20 proc. ištekėjusių moterų būna neištikimos, egzistuoja 0,8 proc. tikimybė, kad vienam vyrui bus neištikimos trys moterys iš eilės.

Perskaičius jūsų klausimą, pirma mano reakcija buvo gailestis.

„Vargšas žmogus, – pagalvojau. – Kodėl jam kaskart taip nutinka?“

Tačiau pamąstęs padariau išvadą, kad jūs arba traukiate neištikimąsias, arba kažkokiu būdu jas įgalinate. Neištikimybės apraiškos jums„nenutinka“. Sakau tai ne tam, kad jus apkaltinčiau. Juk neištikimas buvote ne jūs, o jūsų žmonos, ir jos yra kaltos. Vis dėlto manau, kad jūs darote kažką, kas iššaukia tokį jų elgesio modelį. Manau, kad esate pernelyg sukalbamas ir malonus.

Tinklalaidės „How to Stop Wanting Him Back“ vedėja Claire The Heartbreak Coach man pritaria. „Jūs esate bendras vardiklis, pritraukiantis išdavystes, – sako ji. – Trys neištikimos žmonos nėra sutapimas.“

Nors ir skaudu tai girdėti, iš tiesų tai gera žinia. Tai reiškia, jog jūs turite daugiau autonomijos ir galite kontroliuoti įvykius savo gyvenime ir santykiuose. Taigi, jūsų likimas nepriklauso vien tik nuo jūsų partnerių užgaidų.

Prieš sugrįždamas į pasimatymų trasą turėtumėte apmąstyti ankstesnius savo santykius ir pasistengti įžvelgti pasikartojančius savo elgesio modelius. Galėčiau lažintis, kad visų santykių dinamika buvo panaši.

Licenciją turintis terapeutas Jasonas Woodrumas iš „New Method Wellness“ rekomenduoja susirašyti, kokios buvo jūsų stiprybės ankstesniuose santykiuose.

„Pavyzdžiui, pažymėkite, kad išlikote ištikimas, rūpestingas, pasitikintis, net ir baisiomis aplinkybėmis, – pataria jis. – Gerbkite savo tiesą žinodamas, kad tai vienos iš vertingiausių savybių, kurių galima tikėtis iš antrosios pusės.“ Kitaip tariant, žinokite savo vertę ir nenusileiskite iki santykių, kuriuose jums svarbios savybės nėra abipusės, pataria J. Woodrumas.

Atrodo, jog esate puikus, geranoriškas žmogus. Bet jei nenubrėžiate ribų, neišsakote savo nuomonės, jūs esate ne geras ir malonus, bet minkštabūdis, neturintis stuburo.

Retai moteriai patinka vyras, kuris su viskuo sutinka. Teoriškai tai galbūt skamba patraukliai, bet realybėje toks vyras yra nuobodus. Juk žmonės vienas kitą traukia dėl asmenybės savybių. Mums norisi augti, o jei šalia manęs žmogus, kuris sutinka su viskuo, ką aš sakau, aš kaip asmenybė neaugu.

Šias išvadas patvirtina vienas tyrimas, kuris buvo paskelbtas šių metų birželio mėnesį. Pasirodo, žmonės, kurie yra malonesni (tai yra, šilti, linkę padėti), santykiuose dažniau būna išduodami su kitais. Kodėl? Nes pastumdėlius apgaudinėti lengviau (mano išvada, ne tyrėjų!)

Galbūt esate pernelyg malonus ir atleidžiate partnerėms viską, ką jos daro, nes bijote, kad jus ir vėl išduos. Paradoksalu, bet toks elgesys tik skatina neištikimybę. Teks nustoti visą laiką būti geruoliu. Nubrėžkite ribas ir tiesiai šviesiai išklokite partnerei, kad jums nepatinka, kai ji jus skaudina ar ignoruoja.

Pradėkite nuo mažų dalykų. Išbraukite tokias frazes, kaip „ką tik tu nori veikti“ iš savo žodyno.

Pradėkite nuo savo nuomonės išsakymo apie bet ką, pavyzdžiui, kokį filmą norėtumėte pažiūrėti ar kur norėtumėte vakarieniauti. Kai partnerė pasielgs, jūsų manymu, netinkamai, pasakykite jai, kaip jaučiatės. Tarkim, ji jūsų nepristatė gatvėje sutiktiems savo draugams. Vėliau galite jai pasakyti: „Noriu, kad žinotum, jog jaučiuosi ignoruojamas, man skaudu, kai tu manęs nepristatai savo draugams. Jaučiuosi taip, lyg mūsų santykiai tau nebūtų svarbūs.“

Tačiau labai svarbu suprasti, kad jūsų elgesys neturi provokuoti kivirčo. Jūs neturite aktyviai stengtis būti nemalonus, sureikšminti smulkmenas ir kelti scenas. Tereikia išsakyti savo jausmus ir poreikius.

„Galite išlikti empatiškas ir rūpestingas, ir vis vien nubrėžti ribas.“

Taip pat manau, kad prieš ryžtantis monogaminiams santykiams vertėtų pasikalbėti su nauja išrinktąja apie savo ankstesnę patirtį.

Pasakyčiau partnerei: „Esu buvęs daug kartų apgautas, tad man neramu ryžtis dar vieniems ilgalaikiams santykiams. Stengiuosi atkurti pasitikėjimą kitais, ir tikiuosi, jog tu mane palaikysi.“

Pažiūrėkite, kaip ji reaguos. Jei prisipažins, kad yra buvusi neištikima, jūsų vietoje būčiau atsargesnis ir neskubėčiau megzti rimtų santykių. Nors ir netikiu aksioma „jei apgavo vieną kartą, apgaus ir kitą“, vis dėlto yra tyrimas, parodantis, kad žmonės, kurie ankstesniuose santykiuose buvo neištikimi, turi didesnį polinkį ir vėl pasukti į kairę.

Jeigu ir naujoji kandidatė yra patyrusi antrosios pusės neištikimybę ir žino, ką reiškia gydyti sudaužytą širdį, greičiausiai, ji labiau jus atjaus, tačiau nebūtinai. Visų pirma, yra toks dalykas, kaip ryšys per traumą, kuris ne visada būna sveikas, be to, kai kurie žmonės, kurie buvo išduoti, patys ima apgaudinėti kitus, tokiu būdu siekdami apsisaugoti nuo potencialios neištikimybės ir skausmo.

Niekas šimtu procentų neapsaugo nuo neištikimybės, bet jūs galite pasimokyti iš savo ankstesnių santykių ir pakeisti savo elgesį. Jūs ir toliau galite išlikti atjaučiantis ir rūpestingas, tačiau kartu brėžti ribas ir parodyti, jog netoleruojate jums nepriimtino elgesio. Jeigu antroji pusė nesupras, jūs būsite tas, kuris palieka netinkančius santykius ir juda pirmyn.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (172)