Ar partneris supranta vien iš jūsų tono, kad liūdite? Ar šalia sutuoktinio tikrai galite būti savimi?

Štai šie požymiai, ekspertų vertinimu, būdingi iš tiesų intymiems santykiams, rašoma straipsnyje womenshealthmag.com.

Pasak mokslų daktarės, klinikinės psichologės Chloe Carmichael, „tai santykiai, kuriuose du žmonės yra vienas su kitu atviresni, nei su kitais žmonėmis. Tam pritaria porų, šeimos psichoterapeutė, knygos „The Love Fix“ („Meilės keblumai“) autorė Tara Fields. „Tai – saugiausia vieta pasaulyje, kai esi išsigandęs, traumuotas, kai jautiesi pažeidžiamas ir liūdnas“, – sako ji. Intymiuose santykiuose turėtų būti saugu jaustis silpnam, taip pat komfortiška atskleisti visą save, pridūrė ji.

Tiesa, sukurti intymius santykius su žmogumi nėra lengva. Būtinas įsipareigojimas, pasitikėjimas ir daugelis kitų dalykų. Kyla abejonių, ar jūsų su partneriu santykiai tokio lygio?

Štai dešimt požymių, kurie rodo, kad santykiai iš tiesų intymūs:

1. Tarp jūsų susiformavo stiprus pasitikėjimas vienas kitu.

Šis aspektas svarbus. Be pasitikėjimo negalimi jokie santykiai, ką jau kalbėti apie intymius santykius, teigia abi ekspertės. Tiesa, šito dalyko nepaskubinsi. Pasitikėjimas atsiranda laikui bėgant, „formuojasi tokiuose santykiuose, kurių abi pusės demonstruoja stabilumą“, teigia Ch. Carmichael. Jos teigimu, pasitikėjimas kuriamas, kai du žmonės praleidžia vis daugiau laiko kartu, mokosi vienas kitu pasikliauti ir numatyti kito poreikius.

Kyla abejonių, ar tikrai jūsų santykiai pasiekė tokį lygį? Nepanikuokite. Pasitikėjimą galima kurti mažais, bet pastoviais būdais. Tarkime, pasakote, kad paskambinsite po darbo – taip ir padarykite. Dėl visa ko, nusistatykite priminimą, jei reikia. Atvirai papasakokite, kas jus gąsdina – galbūt susipažinti su jo / jos tėvais per šventes. Jei parodote savo silpnąsias vietas partneriui, tai padeda kurti pasitikėjimą.

2. Jie pasiryžę pažinti jūsų vidų ir jūsų kūną.

Intymumas kilo iš lotynų kalbos žodžio, kuris reiškia „pažįstamas“, pabrėžė Ch. Carmichael. Žmogus, su kuriuo kuriate intymius santykius, turėtų aktyviai stengtis giliau jus pažinti. Intymumas neatsiejamas nuo noro „pažinti, tyrinėti, susipažinti su kito žmogaus kūnu, jo gyvenimo istorija ir emocijomis“, aiškina Ch. Carmichael.

Kitaip tariant, ką jūs partneris padarė, norėdamas geriau jus pažinti, ir atvirkščiai? Ar jis / ji prisimena, kokia jūsų mėgstamiausia knyga ir patys ją perskaito? O gal pastebėjo, kad žavitės anime stiliumi ir vieną vakarą suorganizuoja anime filmukų peržiūrą. Lengvas būdas kurti intymumą – parodyti, kad jums įdomu, kas patinka partneriui, ir patys norite tuo pasidomėti.

Pora, apkabinimas

3. Šalia jų galite jaustis silpni.

Jei neatrodo, kad galite atsiverti partneriui ir vis tiek jaustis mylimi, galbūt jūsų santykiams stinga intymumo. Vienintelis būdas patikrinti – atsiverti. „Tada iš tiesų paaiškės, ar be reikalo baiminatės, ar visgi faktas, kad negalite būti savimi ir mylimi“, – sako Ch. Carmichael.

Prieš atsiveriant ir pademonstruojant savo pažeidžiamumą, ji siūlo pritaikyti vadinamąją jos W.A.I.T. (liet. „palauk“, šis žodis anglų k. sudarytas iš pirmų žodžių raidžių) strategiją.
Norėti: Įsitikinkite, kad tikrai norite papasakoti kitam žmogui šią informaciją.

Tinkama: Ar tinkamas metas atskleisti kažką giliai asmeniško? Gal jūsų partneris neseniai neteko artimo žmogaus ir emociškai nėra pajėgus priimti šią informaciją.

Įdiekite palaipsniui: Kaip vakcina pamažu kuria imunitetą ligai, taip ir jūs paruoškite žmones informacijai, kurią norite atskleisti, aiškina Ch. Carmichael. Pateikite jiems dalį informacijos ir pažiūrėkite, kaip reaguos. Jei žmogus demonstruoja palaikymą, galite papasakoti daugiau.

Pasitikėjimas: Prieš atsiverdami, įsiklausykite į savo nuojautą, paklauskite savęs, ar žmogus patikimas.

4. Visais įmanomais būdais jaučiatės priimti.

Iš tiesų intymiuose santykiuose partneriai jaučiasi visiškai kito priimami, pabrėžia T. Field. Pasak Ch. Carmichael, neturėtumėte galvoti, kaip save pateikti. Jūs neturėtumėte bijoti kartu miegoti vien todėl, kad galite užknarkti ar jums išbėgs seilė. Kodėl? Todėl, kad žinote – jus priims. „Kuo labiau atitraukiame užuolaidą ir leidžiame žmonėms pažvelgti giliau, net į tai, kas nėra tobula, tuo daugiau intymumo atsiranda“, – sako Ch. Carmichael.

5. Galite jais pasikliauti, kai kažkas nesiseka.

Gyvenime būna įvairių sunkumų (darbo netekimas, finansiniai sunkumai ir pan.). Kaip reaguos jūsų partneris? „Ar jaučiatės taip, tarsi nesvarbu, kas nutiktų, tai tik stiprins judviejų intymumą?“, – klausia T. Fields. O gal nuolat nerimaujame, kad jus paliks? Tarkime, netekote darbo. Ar partneris suskubs raminti, kad rasite kitą darbą, ar pasisiūlys padirbėti papildomai? O gal supanikuos ir netgi ims jus kaltinti?

Jei pirmas variantas, jūs pasiekėte dar vieną intymių santykių aspektą – palaikymą. Bet kokiu atveju galite jais pasikliauti. Jeigu renkatės antrąjį variantą, vadinasi jūsų santykiams stinga intymumo ir gal net kitų dalykų – pasitikėjimo, supratingumo.

6. Santykiuose jaučiama tarpusavio priklausomybė.

Anot T. Fields, sveikuose intymiuose santykiuose yra tarpusavio priklausomybė. Pasiekti šią stadiją sunkiausia. Tarpusavio priklausymas santykiuose reiškia, kad jaučiatės saugūs, jaučiate pasitikėjimą ir turite erdvės būti savimi, daryti tai, kas jums įdomu. Tai vadinama būti „mes“ ir būti pora, nebijant uždusti ir nebeištrūkti.

Kaip suprasti, ar jūsų santykiai tokie? Įsivaizduokite: bičiulė pakvietė jus į merginų kelionę, savo draugių nematėte kelerius metus. Deja, kelionė vyks tą patį savaitgalį, kaip vaikino pusseserės vestuvės. Ką darote: a) kartu sprendžiate, ar galėtumėte vykti į merginų kelionę dviem dienoms, o vestuvėse sudalyvauti sekmadienį; b) susibarate dėl to, kad neva jūs per mažai skiriate laiko jam ir jo giminaičiams.

Santykiuose su tarpusavio priklausomybe yra vietos „mums“ ir „man“, taigi atsakymas – a variantas.

7. Bendros patirtys padeda jums bręsti.

„Kai atrodo, kad santykiai skatina jus labiau įsigilinti į save, kai galite apie tai pasikalbėti su kitu žmogumi“, tai – dar vienas intymumo ženklas, pasak eksperčių.

Galbūt jūs labai drovi, o partneris šnekus. Kiekvieną kartą, kai kažkur nueinate ir sutinkate pažįstamų žmonių, jūs stovite, o jis kalba.

Tokiomis akimirkomis nereikia savęs gailėti. Buvimas intymiuose santykiuose paskatins jus pradėti su partneriu pokalbį apie tai. Žinote, kad esate palaikomi, taigi nebaisu išsakyti, kaip jaučiatės ir ką abu galėtumėte padaryti, kad panašios situacijos būtų jums mažiau nesmagios.

8. Jūs – komanda.

„Partneris yra jūsų žmogus“, – sako T. Field. Ji turi omenyje, kad partneriai vienas kitam yra svarbiausi. Labai dažnai į psichoterapeutę kreipiasi poros, kurių artimieji nuteikinėja partnerius vieną prieš kitą, nori įvelti juos į pašalinius konfliktus. Taip, partneriai kartais nesutaria, bet jei jūsų santykiai intymūs, nemenkinsite vienas kito požiūrio, būsite nusiteikę vienas kitą išklausyti. Atsiminkite – jūsų santykiai turi būti jums tarsi saugiausia vieta pasaulyje, primena T. Fields.

9. Absoliutus nuoširdumas jūsų negąsdina.

Jūs partnerio nesmerkiate, negėdinate, bet tai nereiškia, kad neturite būti su jais nenuoširdūs. Intymiuose santykiuose partneriai kalbasi, nuoširdžiai išsako savo nuomonę. Tarkime, partneris nori pirkti naują automobilį, bet jūs vos išlaikote turimą. Svarbu atvirai pasakyti: „Nemanau, kad dabar galime sau leisti tokį pirkinį.“ Jūsų reakcija trumpam gali sukelti nusivylimą, nepasitenkinimą, bet tai nėra baisu, nes nuomonę išsakė mylintis, palaikantis žmogus.

10. Jaučiate, kad jus supranta.

Pamenate, kaip pradinėje mokykloje su geriausia drauge, imdavote kvatoti, vos pasikeitusios žvilgsniais, nes tik jūs abi žinojote, kas jums juokinga? Jautėtės suprasta. Štai toks supratimo lygis su partneriu – dar vienas intymių santykių požymis. Taip nutinka, kai „atrodo, kad kitas iš tiesų jus pažįsta“, sako Ch. Carmichael. Galbūt užbaigiate vienas kito santykius, juokiatės iš tų pačių pokštų, kurie kitiems nejuokingi.

Kiti požymiai? „Kai žmogus, su kuriuo esate intymūs, pasako frazę, rodančią, kad jis iš tiesų jus išgirdo“, – teigia Ch. Carmichael. Galbūt kažkada užsiminėte, kad dirbti namuose jums nepatogu, ir staiga jums nuperka ergonomišką kėdę.

Jei ne tik klausote, bet ir reaguojate, kažką padarote, tai rodo, kiek žmogus suvokia, ir tai tikrai intymių santykių požymis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (137)