Nors senieji batai jau nekaip atrodo, ir akivaizdu, kad juos reikėtų atiduoti į labdarą, bet jie taip patogiai nuvaikščioti – jais apsiavus nereikia jaudintis dėl nutrynimų ar pūslių. Tai kaip, susigundėte juos apsiauti dar kartą? Ar išmetėte į sąvartyną?

Jei svarstote, ar nereikėtų atnaujinti fizinio kontakto su buvusia meile, štai keli dalykai, kuriuos reikėtų turėti omenyje.

„Mano klientai seksui su buvusia meile ryžtasi dėl įvairių priežasčių, – sako seksologė Jessica O‘Reilly, vedanti tinklalaidę „@SexWithDrJess Podcast“. – Vieni sako, kad jiems patinka, kai jų geidžia juos atstūmęs ar palikęs žmogus. Kiti – dėl to, kad seksas su buvusia meile yra patogus, pažįstamas. Dar kiti tikisi, kad per seksą pavyks susigrąžinti buvusius santykius.“

Iš esmės, tai, kaip jus paveiks seksas su buvusiuoju (-iąja), priklauso nuo situacijos ir nuo jūsų asmenybės. Vieni žmonės nutrūkus santykiams atsigauna lengviau, kitiems būna sunkiau, sako J. O‘Reilly. Dėl šios priežasties prieš ryžtantis sugrįžti į lovą su buvusiuoju (-iąja) reikėtų apsvarstyti teigiamus ir neigiamus tokio sprendimo aspektus. Siekiame jus ne atkalbėti nuo šio žingsnio, bet paruošti visoms įmanomoms pasekmėms.

Taigi, kokie sekso su buvusiuoju (-iąja) privalumai ir trūkumai?

Privalumai

1. Numalšina skausmą.

„Geras seksas gali numalšinti skausmą ar sunkius jausmus, likusius po išsiskyrimo, – sako santykių psichologas Joelis Blockas, parašęs knygą „The 15-Minute Relationship Fix“. – Vietoj nemalonių aštrių jausmų, likusių po išsiskyrimo, seksualinis kontaktas gali padėti buvusiai porai išlaikyti šiltą jausminį kontaktą.“

2. Gali suteikti saugaus nuotykio jausmą.

„Be abejo, tai kelia pagundą: žmonės natūraliai trokšta komforto ir nuspėjamumo, bet kartu ir naujovių bei jaudulio. O seksas su buvusiuoju (-iąją) būtent tai ir užtikrina, - sako J. O‘Reilly. – Seksas be įsipareigojimų, bet saugus, su žmogumi, kurį jau pažįstame intymiai.“

3. Tai gali būti paguoda.

Po išsiskyrimo apima gilus vienišumas, ypač jei su buvusiuoju (-iąja) gyvenote kartu.

Tad seksas su buvusiuoju (-iąja) gali suteikti paguodą, ypač jei po išsiskyrimo vis dar nesusiradote naujos meilės.

Net jei išsiskyrėte dėl nesuderinamų skirtumų už miegamojo ribų, aiškina J. Blockas, galbūt sekso metu pavyks šiuos skirtumus bent trumpam nustumti į užmarštį ir pasimėgauti intymiu bendravimu.

4. Gali padėti pakeisti požiūrį į save.

„Išsiskyrimas neretai pakerta pasitikėjimo savimi pamatus, gali paskatinti nevisavertiškumą. Tokiu atveju seksas su buvusia meile gali apmalšinti nesėkmės jausmą, – sako J. Blockas. – Galbūt seksualinis kontaktas padės pamatyti išsiskyrimą iš naujo taško, kaip nutikusį dėl nesuderinamumo, o ne dėl ydų.“

5. Gali suteikti saugumo jausmą.

Seksas su buvusia meile sukelia saugumo jausmą, nes judu sieja bendri prisiminimai, jūs gerai vienas kitą pažįstate. Lyginant su naujais pažįstamais, jūsų buvusi meilė jus pažįsta daug geriau – jūsų istoriją, jūsų kūną ir koks (-ia) jūs lovoje. Prireiks laiko, kol tai pasieksite su nauju žmogumi.

Pasak J. Blocko, kai žinai, jog ryšys niekur neveda, tai gali sumažinti įtampą, nes lovoje kartu jums jauku, pažįstama, o kartu ir seksualu.

Pora aistros akimirką.

Sekso su buvusiuoju (-ąja) trūkumai

1. Seksas su buvusiuoju (-ąja) gali ir vėl paskatinti emocinį prisirišimą.

„Teoriškai, seksas įmanomas be emocinio prisirišimo, bet dažniausiai taip nebūna, – sako J. Blockas. – Dažniausiai moterims tęsiant intymius santykius su buvusiuoju sugrįžta nutrūkusių santykių sielvartas bei nerimas ir ištinka skausmingas déjà vu jausmas.“

2. Gali tapti užsitęsusių skyrybų pradžia.

„Kartais poros susitaiko, – sako J. O‘Reilly. – Bet dažniausiai poros, kurios susitaiko po intymaus artumo, labai greit vėl išsiskiria. – Seksas su buvusiuoju (-iaja) gali paskatinti išsiskyrimų ir nusivylimų virtinę. Tai gali tapti tarsi pleistru, kuris ilgainiui ima trukdyti atversti naują gyvenimo lapą.“

Ji pridūrė: „Tyrimai rodo, kad laikas gydo meilės žaizdas ir išsiskyrimo skausmą, o cheminiai procesai, vykstantys sekso metu, gali sutrikdyti gijimą, ypač žmonėms, kuriems seksas neatsiejamas nuo ryšio.“

3. Seksas su buvusiuoju (-ąja) gali atverti senas žaizdas.

„Seksualinis kontaktas su buvusia meile yra rizikingas sprendimas“, – sako J. Blockas.

Intymus artumas gali iškelti į paviršių senas problemas ir sugrąžinti seną skausmą, kai tik pradedate gyti.

„O jei paaiškės, kad vienintelis dalykas, kuris judu santykiuose siejo, ir buvo seksas? “ – klausia ekspertas.

Jeigu viena iš išsiskyrimo priežasčių buvo tai, kad vienas iš jūsų, pavyzdžiui, norėjo vaikų, o kitas dar nesijautė pasiruošęs, galbūt ir vėl sugrįšite prie slegiančių, niekur nevedančių ginčų.

4. Seksas su buvusiuoju (-ąja) gali komplikuoti naujus santykius.

„Teoriškai, po išsiskyrimo buvę partneriai gali atnaujinti seksualinį ryšį tuomet, kai nė vienas iš jų nėra užmezgęs naujų santykių, tačiau iš patirties galiu pasakyti, kad dažniausiai viskas būna labiau komplikuota“, – sako J. Blockas.

Paprastai vienas ar abu partneriai turi naujus santykius, ir, nors seksas su buvusiuoju (-ąja) tą akimirką gali būti malonus, vėliau jis (ji) gali jausti kaltę dėl neištikimybės arba baimę, kad naujasis (-oji) partneris (-ė) apie ją sužinos.

5. Galite imti ilgėtis santykių.

„Tęsdami seksualinius santykius galite pradėti ilgėti to, ko jau nebėra“, – sako J. Blockas.

Kaskart, kai esate su buvusia meile, galite jausti nostalgiją tam, kas buvo. O kadangi išlaikyti griežtai vien fizinį ryšį nėra lengva, gali kilti visapusiškesnių santykių noras, nors ir akivaizdu, kad su buvusiuoju (-ąja) tai neįmanoma.

Loterija: seksas su buvusia meile gali įžiebti naują aistrą ir paskatinti naują pradžią.

Seksas su buvusia meile gali padėti suprasti, ar norite pradėti viską iš naujo. Galbūt viskas prasidėjo nuo sekso, tačiau ilgainiui judu abu (o gal tik vienas iš jūsų) ims galvoti apie susitaikymą, sako J. Blockas. Galbūt bijote, kad atnaujinti santykius tenorės vienas iš jūsų, tačiau visada verta nuoširdžiai pasikalbėti. Gal šįkart pavyks atrišti mazgus, kurie jus ir privedė prie išsiskyrimo. Tokiu atveju seksas su buvusiuoju (-iąja) galbūt nėra tokia jau bloga mintis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)