Į penktą ir į šeštą dešimtį įžengusioms moterims, kurios kas savaitę mylisi, 28 proc. mažesnė ankstyvos menopauzės tikimybė, lyginant su moterimis, kurios mylisi kartą per mėnesį ar rečiau, rodo Londono koledže atliktas tyrimas. Ir tai toli gražu ne vienintelė priežastis, kodėl verta gyventi aktyvų seksualinį gyvenimą, rašoma theguardian.com. (Saugus) seksas naudingas sveikatai, tai patvirtina moksliniai tyrimai.

Seksas naudingas širdžiai

Nebūtina pirkti treniruoklį, norint suteikti širdžiai daugiau krūvio. Leidinyje „European Heart Journal“ išpublikuotame tyrime rašoma, kad sekso metu širdis gauna švelnų arba vidutinio stiprumo krūvį, kuris prilygsta lipimui laiptais. Na, jei nerengiate „Kama Sutros“ maratonų, tikriausiai vien seksu neužpildysite 150 per savaitę rekomenduojamų sporto minučių. Kita vertus, tai geriau nei nieko. Tik neleiskite darbuotis vien partneriui.

Puikiai malšina stresą

Seksas, taip pat ir masturbacija, veiksmingai malšina stresą. 2006 m. „Biological Psychology“ publikuoto tyrimo duomenimis, įvairiu seksu užsiimantys arba besimasturbuojantys žmonės veiksmingiau tvarkosi su stresu.

Gerina savijautą

2007 m. atlikto tyrimo, kuriame dalyvavo 3 000 amerikiečių (57–85 m. amžiaus), duomenimis, vyresniame amžiuje buvę seksualiai aktyvūs žmonės buvo stipresnės sveikatos nei jų seksualiai neaktyvūs bendraamžiai. Galbūt tie žmonės yra seksualiai aktyvūs, nes gerai jaučiasi, tačiau kiti tyrimai atskleidė ryšį tarp seksualinio aktyvumo ir puikios savijautos.

Natūralus vaistas

19 a. šeštą dešimtmetį prieštaringos reputacijos amerikietis psichologas Harry Harlow atliko tyrimą su beždžionėmis – jas uždarė į narvą ir leido pasirinkti tarp aparato, kuris išskiria pieno (tarsi motina), arba minkšto audinio, kurį galima apkabinti. Beždžionės rinkosi minkštą audinį, nors jis nedavė pieno. Žmonės, kaip ir beždžionės, turi stiprų prisilietimų poreikį. Kai liečiame, apsikabiname žmogų, smegenys gamino oksitocino – vadinamojo meilės hormono. Sekso metu besigaminantis oksitocinas ramina, skatina jaustis mylimiems, netgi gerina miegą. Tad jei pajusite švelnius jausmus po vienos nakties nuotykių, žinokite – tai hormonai.

Gerina smegenų veiklą, mąstymą

Žurnale „Age and Ageing“ buvo aprašytas tyrimas, parodęs – seksualiai aktyvūs vyresnio amžiaus žmonės (50–89 m.) geriau atliko kognityvius testus, nei jų seksualiai neaktyvūs bendraamžiai. Ypač puikiai pasirodė vyresni vyrai, spręsdami užduotis su skaičiais. Seksualiai aktyvios moterys pasirodė gerai, tik užduotis su skaičiais atliko prasčiau už vyrus.

Saugo nuo ligų

Kelių tyrimų duomenimis, reguliarus seksualinis gyvenimas skatina organizmą gaminti daugiau antikūnio imunoglobulino A. Leidinyje „Psychology Report“ aprašyto 2004 m. tyrimo duomenimis, vieną ar du kartus per savaitę besimylinčių žmonių organizme buvo 30 proc. didesnis imunoglobulino A lygos, lyginant su tais, kurie negyveno seksualinio gyvenimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (801)