Vieni žmonės kasdien norėtų sekso, kitiems jo reikia kur kas rečiau. O dėl kokių priežasčių staigiai sumažėja seksualinis potraukis? Seksualinis potraukis dažniausiai sumažėja biologinių, psichologinių ir socialinių veiksnių samplaikos.

Štai kelios priežastys, kurios prisidėjo prie jūsų libido mažėjimo:

Patiriate stresą

Jeigu didelis darbo krūvis, šeimos rūpesčiai ar nesantaikos su draugais neduoda ramybės, didelė tikimybė, kad tai atsilieps ir seksualiniam gyvenimui. „Jei pernelyg daug veiksnių kelia įtampą, jie paveiks galimybę norėti sekso ir juo mėgautis“, – aiškina Sh. Kingsberg.

Skausmas sekso metu

Dėl seksualinės sueities metu jaučiamo diskomforto labai sunku susitelkti į malonius pojūčius. Tačiau daugelis tokio pobūdžio skausmą patiriančių moterų mano, kad tai normalu, teigia San Diego (Kalifornija) Alvarado ligoninės Seksualinės medicinos skyriaus direktorius, gydytojas Irwinas Goldsteinas.

Skausmas nėra normalu, bet jis dažnai juntamas. Amerikos akušerių ir ginekologų koledžo duomenimis, trys iš keturių moterų yra patyrusios skausmą seksualinių santykių metu.

Vaistai

Vaistai gydo nuo įvairių ligų, deja, kai kurių šalutinis poveikis – sumažėjęs seksualinis potraukis. Medikamentai nuo depresijos skatina serotonino gamybą smegenyse, bet labai dažnai slopina seksualinį potraukį. 2016 m. tyrimo (išspausdinto leidinyje „Mayo Clinic Proceedings“) duomenimis, apie 40 proc. depresija sergančių žmonių patiria sumažėjusį seksualinį potraukį būtent dėl medikamentų.

Seksualinį geismą mažina ir kai kurios kontraceptinės tabletės, kadangi mažina testosterono gamybą, aiškina I. Goldsteinas. Moterų organizme testosterono mažiau, o organizme jo sumažėjus, dažnai silpsta ir moterų seksualinis potraukis.

Neseniai pagimdėte

Kūdikio gimimas turi įtakos visoms gyvenimo sritims, taip pat ir seksualiniam gyvenimui. „Nėštumo metu, pagimdžius, maitinant krūtimi, keičiasi hormonų pusiausvyra ir gali sumažėti už seksualinį potraukį atsakingų hormonų, – aiškina Sh. Kingsberg. – Be to, jei maitinate krūtimi, gali atrodyti, kad jūsų kūnas, ypač krūtys, labiau susiję su motinyste, nei su seksu. Arba (seksualinio) potraukio galite nejausti dėl nuolatinio kontakto su kūdikiu.“ Pridėjus ir pakitusį kūną, laiko, energijos, privatumo stygių, nieko stebėtino, kad seksualinio potraukio gali nebelikti.

Su santykiais susijusios problemos

Dabartiniai ir buvę santykiai dažna veikia seksualinį gyvenimą. Jei praeityje patyrėte traumų, partneris turėjo seksualinių sutrikimų, išgyvenote neištikimybę, nejautėte ryšio su partneriu, stigo pasitikėjimo ir pan., intymumo noras gali išblėsti.

Hipoaktyvus lytinio potraukio sutrikimas (angl. HSDD)

HSDD – reiškia, kad neturite su seksu susijusių minčių, jausmų, fantazijų, seksas nedomina, o visa tai kelia stresą“, – teigia Sh. Kingsberg. Jei seksas anksčiau teikė malonumą, bet nustojo dominti ir tai trunka pusę metų, yra tikimybė, kad jums – HSDD.

Ką daryti, jei jaučiate sumažėjusį seksualinį potraukį

Daugelis moterų susitaiko su dingusiu seksualiniu potraukiu. Iš 1686-ių tyrime dalyvavusių 25–49 m. moterų beveik pusė sakė jaučiančios sumažėjusį seksualinį potraukį, bet su niekuo apie nekalbančios.

Tyrimai rodo dar ir tai, kad dauguma seksualinį potraukį praradusių moterų apie tai neužsimena šeimos gydytojui, nes joms gėda, nesmagu. Sh. Kingsberg pabrėžia – seksualinė sveikata svarbi sveikatai, gyvenimo kokybei, „yra įvairių gydymo būdų, neverta tylėti ir kentėti“.

Jei priežastis – asmeninės, su santykiai susijusios problemos

Psichoterapija ar jos derinys su vaistais padės atgauti seksualinį potraukį. „Psichoterapija keičia poros, kurioje vienas žmogus patiria sumažėjusį lytinį potraukį, dinamiką arba padeda moteriai pakeisti požiūrį į tai, kaip ir ką jai reiškia seksas“, – teigia Sh. Kingsberg. Psichoterapija gali padėti atgauti pasitikėjimą savimi, seksualumą.

Jei problema – skausmas intymios sueities metu

Pasitikrinus sveikatą galbūt paaiškės, kad problema kyla dėl cistos kiaušidėse, endometriozės ar pan. Pasitarkite su gydytoju – galbūt skausmą sukelia per maža lubrikacija, lytiniu būdu plintanti liga ar pan.

Jei manote, kad priežastis – vaistai

Pasitarkite su gydytoju, galbūt yra kitokių medikamentų.

Jeigu potraukis sumažėjo po gimdymo

Raskite laiko sportuoti, tinkamai maitintis, pailsėti – viskam, kas padėtų rūpintis savo kūnu ir atgauti energiją. Pasistenkite rasti laiko pabūti su partneriu dviese – tai padės atitrūkti nuo motinystės ir pasijusti seksualia. Po kelių mėnesių rūpinimosi savimi neatgaunant lytinio potraukio, kreipkitės į gydytoją ir kartu ieškokite priežasčių.

Jei jaučiate, kad priežastis – HSDD

Simptomą medikai diagnozuos, uždavę tam tikrus klausimus apie seksualinį potraukį. Paaiškėjus, kad jums – HSDD, gydytojas gali skirti vaistų, didinančių dopamino ir serotonino lygį (potraukis prasideda smegenyse, o ne genitalijose, aiškina Sh. Kingsberg) arba aktyvinančių melanokortino receptorius, kurie stiprina seksualinį potraukį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (87)