– Ar moteris ir vyras gali būti tik draugais? Kaip apskritai atsiduriame tokiuose santykiuose?

– Apžvelkime kelis galimus variantus. Jeigu vyras impotentas, jam kitaip nesigaus. Galbūt jis nieko nenori ne tik fiziškai, bet ir emociškai, o galbūt jai keturiolika, o jam – aštuoniasdešimt. Moteris ir vyras gali būti tik draugai, tačiau tarp jų kažkas arba buvo, arba yra, arba dar bus. Jeigu buvimo poroje etapas baigėsi, galima likti tiesiog draugais. Tik penkiais procentais atvejų vyro ir moters draugystė būna ta tikroji. Taigi tai – išimtis iš taisyklės. Tik draugai patenkina vienas kito vertybes ir poreikius, kurie nepatenkinami romantiniuose santykiuose. Pavyzdžiui, abu yra vyno mėgėjai ir vaikšto į degustacijas, bet čia slidi riba. Jeigu bendrumų daugiau nei vienas ar du ir atsiranda tinkama vieta, laikas bei padidintas rizikos faktorius, tariamas draugas gali pasinaudoti proga. Abu išgėrė alkoholio, pavartojo kitų jausmus atbukinančių medžiagų, kažkuris susipyko su mylimuoju, patyrė emocinį sukrėtimą, jaučiasi pažeidžiamas... O jeigu kelionėje atsiduriate tame pačiame kambaryje? Net nesuprasite, kaip viskas nuėjo iki galo.

– Kai kažkuris susiranda antrą pusę, ryšys dažnai susilpnėja: susitikimai ir skambučiai tampa retesni. Jei taip nutinka, galbūt ir draugystė nebuvo tokia tvirta?

– Nereikia į tai žiūrėti, kaip į tikrą ar netikrą reiškinį. Draugas suteikdavo kažką, ko reikia, bet atsirado kitas tai siūlantis žmogus. Kai iš romantinio partnerio pasiimate daugiau, kitam atitenka likučiai. Išskirtinė draugystė tęsiasi tik pagrindinius poreikius sugebant patenkinti pagrindiniuose santykiuose, todėl tebesieja vos keli pomėgiai, darbiniai pietūs ir pan. Jeigu draugai turi daug bendrų pomėgių ir dažnai kartu leidžia laiką, atsiranda daugiau dėmesio ir tikimybė atsidurti vienoje lovoje padidėja. Jeigu moteris turi ir vyrą, ir meilužį, vienas padengia romantinę dalį, kitas – sekso. Tada dar gali būti tų kitų – tik draugų.

– Kiekvienoje naujai susikūrusioje poroje ima formuotis tam tikri saviti ritualai ir tradicijos. Kas nutinka, kai tarp jų įsiterpia visas intymiausias paslaptis žinantis geriausias draugas?

– Kalbant iš psichologinės perspektyvos, toks dalykas kaip draugas apskritai neegzistuoja. Nėra ir tokio dalyko kaip tikri draugai. Žmogus yra su kitu žmogumi ir jie tarpusavyje gyvena. Galite turėti labai daug gerų pažįstamų, bičiulių. Kuomet su jais dalinatės giliomis paslaptimis, o su savo partneriu ar tėvais – ne, jums trūksta darnos. Išsipasakojimas nieko neišsprendžia: kalbate draugui apie tai, kas vyksta šeimoje, ir manote, kad sprendžiate, nes apie tai kalbate. Tai nėra tiesa. Jūs negalite gauti net patarimo, nes draugas nežino pilnos situacijos. Čia atsiveria daug kelių, galinčių ir pakenkti santykiams. Kas dažnai nutinka su geriausiais draugais? Jie galų gale permiega. Pavyzdžiui, yra vyras ir žmona. Jeigu jos draugė dažnai lankosi namuose, visi turi bendrų pomėgių, žiūrėk – vyras kažką su ja ir nuveikia.

Romualdas Mačiulis

– Kaip elgtis moteriai, kai vyro ir jo draugės bendravimas kelia nenumaldomą pavydą: stengtis visur eiti kartu, o gal uždrausti bendrauti?

– Pavydo jausmą turi visi žmonės ir šis kyla iš minties, kad nesugebėsite konkuruoti. Jeigu žinote, kad esate wow, kad jums viskas gerai, pavydo nejausite. Žmona bijo, kad geriausia vyro draugė jį ir išsives? Vadinasi, yra savimi neužtikrinta ir šią problemą spręsti taip pat turėti tik su savimi. Kur jaučiatės neužtikrinta? Kai viską išsprendžiame, niekas nebeerzina – net nebepastebime. Yra dalykai, kurie tiesiog tinka arba netinka. Jeigu jums netinka, taip ir pasakykite. Svarbu leisti laiką kartu? Apie tai ramiai ir pakalbėkite. Tada jau vyras renkasi, kas jam geriau. Dėl ko bijote? Dėl grožio? Tada užsiimkite savo grožiu. Dėl išvaizdos? Užsiimkite ja. Padėkokite vyro draugei, kad savo buvimu primena apie poreikį jums kažką su savimi daryti.

– O jeigu tokios vyro draugystės priimti taip ir nesugebėjote, laikas skelbti ultimatumą: „Ji arba aš!“

– Visas pasaulis, visa civilizacija pastatyta ant draudimų: negalima viršyti greičio, negalima naktį eiti susirinkti obuolių iš kaimyno daržo, negalima keikti žmonių gatvėje ir pan. Draudimai veikia. Iš prekybos centro kartą pavogėte dešrą, todėl buvo paskirta administracinė bauda. Jeigu nesusimokėsite ir toliau nesiliausite vogti, gausite areštą dešimčiai parų. Baudos vis griežtėja. Siūlyti ultimatumą? Skamba kaip terorizmas, nors tai tėra grasinimas, išaiškinimas. Tiesiog nuoširdžiai pasakykite, kad jums taip netinka. Vaiką perspėjame: „Jeigu nesitvarkysi žaislų, aš juos išmesiu.“ Ar čia ultimatumas? Jei žmona viską su savimi išsisprendusi, nebus to ultimatumo – pora ramiai susės ir pasikalbės, kodėl taip yra, kas netinka ir kaip tai spręsti.

– Ar verta likti draugais su buvusias partneriais, su kuriais nesieja nei bendri vaikai, nei verslai? Galbūt taip bandome šalia pasilikti „atsarginį variantą“?

– O kodėl ne? Tas žmogus jau yra patikrintas: žinote visus jo pliusus ir minusus, labiau pasitikite, galite lengviau prognozuoti elgesį. Čia netgi gali būti naudos. Pavyzdžiui, verslo reikalų. Jeigu sugebėjote normaliai išsiskirti, žinoma. Galimybė susibėgti visada egzistuoja ir nesvarbu, ar žmonės dar bendrauja, ar jau nebe. Kai romantinis ciklas jau praėjęs, nieko daugiau nebeparodysi, nebent per dešimt metų labai pasikeitėte.

– Kaip identifikuoti, kad draugiški santykiai priėjo ribą? Kada galima imti tikėtis daugiau?

– Paprasta: arba kyla noras permiegoti, arba ne. Jeigu vienas kuris žengia žingsnį, o kitas nenori – nieko ir nebus. Žmogui ribą padeda peržengti tai, kas tenkina jo vertybes. Jeigu kažkas mums pradeda duoti daug to, ko norime, ką vertiname, ko labiausiai trūksta, padidėja seksualinis potraukis. Atsiranda noras su tuo žmogumi mylėtis, nes mumyse užkoduotas giminės pratęsimas. Įsivaizduokite storą ir praplikusį vyrą, kuris pareiškia norą būti kartu – tokį nustumiate į draugus. O jeigu pasakysiu, kad šis žmogus yra milijardierius, norintis metinėms jūsų išlaidoms skirti po dvidešimt milijonų bei už kiekvienus bendro gyvenimo metus – po dešimt? Jeigu jis nori jums pirkti garsiausių dizainerių rūbus, parodyti pasaulį, suteikti visą įmanomą saugumą? Ar jau kilo noras su juo atsidurti vienoje lovoje?

– Juk moteriai gali visiškai nepatikti vyro natūralus kvapas, gali erzinti jo balsas, gestai ir dar maža kas. Teigiate, kad net ir tokiu atveju ne viskas prarasta?

– Juk jis jums duoda viską, suteikia visas galimybes! Žinoma, kiekvieno žmogaus sąlygos skirtingos, bet tas vyras pasidarys patrauklus – jam atsidarysite! Įsivaizduokite, kad jums patinka seksas, o jis yra tikras šios srities virtuozas: vos paliesta pirštu patirsite orgazmą.

– Kaip elgtis vyrui, kuris nori tapti daugiau nei draugu? Ar tiesa, kad nurašytas į draugus vyras nebeturi šansų moters būti pastebėtas kitomis akimis?

– Tiesiog duokite moteriai, ko ji labai nori. Atsekite, ko ieško kituose. Galbūt tie vyrai turtingesni, išvaizdesni, linkę skirti daugiau dėmesio – jie kažką turi. Įsivaizduokime, kad mane sutinkate gatvėje, kai girtas voliojuosi prie parduotuvės. Taigi jūs mane įdedate į tam tikrą dėžutę, o po to paaiškėja, kad be reikalo nuteisėte – esu eksperimentą darantis milijonierius. Taip pat turiu daug ką jums pasiūlyti, turiu naudingos informacijos: ieškote žemės sklypo, todėl pasakau, kur jį galite įsigyti už geriausią kainą. Taigi greitai persiorientuosite. Nurašytas į draugus? Nėra tokio dalyko. Labai dažnai tik draugai po eilės metų atsibunda ir tampa pora. Tada stebimės: „Kaip aš jo nepamačiau? Juk visada buvo šalia...“

– Kodėl staiga įvyksta toks praregėjimas?

– Kaip ir minėjau anksčiau: tinkama vieta, tinkamas laikas ir rizikos faktorius. Būna ir taip, kad draugai jau drabužius rengiasi, tada sustoja, pasižiūri vienas į kitą ir pradeda garsiai juoktis: „Ką mes čia darom?!“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (207)